Lyckoklöver har ett spretigt bladverk och små rosa eller vita trattformiga blommor. Foto: Adobe Stock

Lyckas med lyckoklöver! Tipsen för att få en fin blomma

Lyckoklöver är en vacker blomma med fjärilslika blad och små söta blommor. Växten är lätt att sköta och enkel att föröka. 

Men se upp! Lyckan kan snabbt förvandlas till olycka – växten är nämligen giftig.

Vad är lyckoklöver?

Lyckoklöver (Oxalis articulata) har ett spretigt bladverk och små rosa eller vita trattformiga blommor som sitter på skaft i samlingar över klöverliknande blad. Blommorna sitter ensamma på skaft, är decimeterlånga och sitter tätt ihop. Färgen på bladen är grön, rödbrun eller purpuraktig. 

Växten har rotknölar, som kallas rhizomer och är tjocka, förgrenade jordstammar. Rhizomerna blir fler och fler för varje år och kan delas. 

Trots namnet som vanligtvis förknippas med klöver med fyra blad, har lyckoklöver tre blad. Anledningen är att namnet från början användes på en art med fyra blad och som numera kallas rosettoxalis.

I de tropiska bergstrakterna i Sydamerika växer blomman vilt i små tuvor. 

Skötsel av lyckoklöver

Lyckoklöver trivs bäst i ett fönster med mycket ljus, men vill inte ha stark sol. Ljuset gör att blomman blir tät och håller stjälkarna styva. I skugga blir blommorna hängande. 

Vattna lyckoklöver ordentligt så att hela jordklumpen och rötterna längst ner får fukt. Låt jorden torka lite lätt mellan vattningarna men låt den aldrig torka helt. 

Krukväxtnäring kan ges en gång i veckan från vår till höst. Det är också den period som blomman är i säsong i butik. 

Vissna delar drar du upp med ett försiktigt ryck. På så sätt stimuleras växten att sätta nya knoppar. 

På kvällen fäller lyckoklövern ihop sina blad som ett paraply. När blomman vaknar på morgonen vecklar den ut sig igen. Foto: Adobe Stock
1 av 2: Lyckoklöver har ett spretigt bladverk och små vita eller rosa trattformiga blommor. Foto: Adobe Stock
2 av 2 Foto: Adobe Stock

Hur övervintrar man lyckoklöver?

Jordstammen på lyckoklöver är tjock och förgrenad vilket gör det lätt att både vinterförvara och föröka blomman.

Det är inte nödvändigt att övervintra lyckoklöver. Men sköter du den som vanligt under vintern är risken att den får för lite ljus och stjälkarna blir då långa och rangliga. Därför kan det vara bra att låta den vila under vinterhalvåret – du kommer att få en mängd nya vackra blommor och blad nästa år. 

Ställ växten svalt under vintern och vattna sparsamt. Temperaturen ska gärna ligga på 5-10 grader och det gör inget om rummet är mörkt. Man kan också plocka ur jordstammarna, rhizomerna, ur krukan under hösten och förvara dem i askar på en torr mörk plats. 

Ta skott och planterar om lyckoklöver

Det är enkelt att föröka lyckoklöver. Det gör du genom att dela och ta knölar på den. Har du en stor växt kan du få många nya krukor med blommor.

När våren kommer petar man bort jorden och planterar jordstammarna i ny jord. Sätt 4-5 rhizomer i varje kruka med 5 centimeter jord. Låt krukan stå på en ljus plats med en temperatur på omkring 18-20 grader, så kommer nya blommor snart att poppa upp. 

Bildspelet i Instagram-inlägget nedan illustrerar det hela bra. Tack @plantmamman för lånet av bilderna!

https://www.instagram.com/p/B3jolrzg9pT/?utm_source=ig_web_copy_link

Är lyckoklöver giftig?

Ja, trots sitt härliga namn är lyckoklöver faktiskt giftig om man får i sig för mycket. Blomman innehåller nämligen en låg halt av oxalater som kan påverka både njurar och lever. Magont, illamående, kräkningar och diarré är symptom på att man blivit förgiftad. 

Om exempelvis ett barn smakat på växten är det bra att få i barnet lite vätska. Har personen fått i sig mycket av växten är det bra att ringa Giftinformationcentralen för att få vidare råd.

Katter, hundar och andra djur som äter växten kan även de bli dåliga och behöva behandling. Har ditt husdjur ätit lyckoklöver bör du kontakta en veterinär för rådgivning. 

LÄS MER: Retroväxten fönsterfikus är trendig igen – så tar du hand om den

LÄS MER: Här är årets perenn 2021 – långlivad och lätt att lyckas med

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!