Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Det finns flera växter som är bra att ha hemma för den som vill få bättre luft. Här tipsar vi om några gröna växter du borde skaffa.
Foto: Istock

Luftrenande växter som rensar ditt hem från gifter

Våra hem är ofta fulla av kemikalier.

Men visste du att vissa växter kan rena luften och ta bort gifterna?

Här är några växter som rensar ditt hem från allt ohälsosamt!

Växter hemma är inte bara vackert och trivsamt. Flera vetenskapliga studier och forskare är överens om att växter även kan ha en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser. Till och med Nasa, amerikanska Rymdstyrelsen, har kommit fram till att krukväxter är bästa sättet att rena luften på en rymdstation. Enligt den studien ska det finnas en växt per tio kvadratmeter för att få renare luft. 

I en annan vetenskaplig studie på holländska skolbarn var det inte bara deras hälsa som förbättrades av bättre inomhusmiljö, de fick dessutom bättre inlärningsförmåga och ökad kreativitet!

Dags att investera i växter som renar luften i ditt hem

Växter överlag tar upp koldioxid och producerar syrgas som vi andas, och de ser till att vi får en bra luftfuktighet. Men det är bara ett fåtal som verkligen renar. Vissa växter har märkningen ”Air so pure”, då vet du att du får luftrenande växter av högsta kvalitet från utvalda odlare. Men då inte alla är märkta ger vi dig tipsen på de ”rätta” växterna.

Här är 7 fuktgivande växter som man vet renar och rensar hemmet från kemikalier och gör det lättare för oss att andas:

1. Fredskalla

Foto: Istock

Ska du välja endast en växt så ska du införskaffa fredskalla (om du inte har katter – den är giftig för dem!). Den är den främsta luftrenaren eftersom den renar luften från många skadliga ämnen så som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Dessutom fuktar den även inomhusluften. Men den kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa, så var vaksam på det.

 2. Guldpalm

Foto: Istock

Guldpalmen är en mycket bra luftfuktare och tar upp både Xylen och Toluen som finns i kontorselektronik som till exempel dataskärmar.

– Luften innehåller en mängd skadliga ämnen och vissa växter såsom guldpalm är bättre på att ta upp de ämnena och lagra in de så att de renar luften, säger Elisabeth Des Carlborg, hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling) på Plantagen.

Tänk på att guldpalmen ska stå ljust, dock inte i direkt solljus. Då den den kommer från tropiska breddgrader bör det vara över 18 grader i rummet för att palmen ska trivas. Om bladen gulnar, trimma växten.

3. Gullranka

Foto: Istock

Gullrankan plockar upp formaldehyd ur luften. Håll växterna rena från damm, genom att duscha av dem ofta, för bästa effekt.

Tänk dock på att ställa den utom räckhåll för katter och andra nyfikna husdjur. Bladen innehåller ämnen som irriterar, och djur som tuggar på dem kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, enligt Giftinformationscentralen.   

Vattna inte för ofta om du vill att din gullranka ska må bra. Den behöver vila och få rikligt med vatten ungefär en gång i veckan på sommaren och mer sällan på vintern. 

4. Ampellilja

Foto: Shutterstock

Den renar luften från formaldehyd, som finns i både plaster, textilier och färger. Gröna växter avger även fukt som är bra i den torra inomhusluften, särskilt framför och kring datorn.

Ampelliljan som kommer från Sydafrika från början är drömmen för de som brukar ”misslyckas” med växter, glömmer bort vattning och så. Precis som garderobsblomman är den väldigt tålig. Den kan stå i stort sett var som helst i hemmet men trivs bäst i rumstemperatur på runt 20 grader.

Till skillnad från till exempel garderobsblomma, monstera, alocasia och flera andra gröna växter innehåller inte ampellilja irriterande ämnen som kan ge djur magbesvär, sveda och andra symptom, enligt Giftinformationscentralen. Katter och andra nyfikna husdjur ska kunna få i sig något enstaka blad av växten – som betraktas som ofarlig – utan att få diarré, kräkas eller andra besvär. 

LÄS MER: Så gör du trendigt prydnadsgräs – av popcorn

Här är gifterna som finns i luften i ditt hem:

• Aceton – nagellackborttagningsmedel, kosmetika, blanketter.

• Alkohol – fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg och tapeter.

• Ammoniak – rengöringsmedel, skrivare och fotolabb

• Bensen – lösningsmedel, rengöringsmedel, avgaser och industriutsläpp, men finns även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi.

• Formaldehyd – plaster, möbler, tapeter, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och cigarettrök.

• Trikloretylen – rengöringsmedel, lim och lack.

• Xylen och Toluen – kan avges i luften från datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, lösningsmedel och flamskyddsmedel.

5. Paradisträd

Foto: Istock

Den här växten tar upp koldioxid från luften och ger oss massor av syre nattetid. Placera den därför gärna i sovrummet.

Paradisträd, som även kallas penningträd och krassula, är också mycket bra för de som inte har ”gröna fingrar” – en lättskött grön krukväxt med robust stam och rikligt med grenar. I Sydafrika som den härstammar från växer den i full sol till halvskugga på bergssluttningar och dess mörkgröna, tjocka blad kan lagra vatten vilket gör att den tål långa perioder med torka. 

Den robusta växten kan bli mycket gammal och den som har tur kan också få den att blomma i små vita blommor.

6. Svärmorstunga

Foto: Istock

I luften finns både bensen, formaldehyd och trikloretylen som kommer från plaster, färger och rengöringsmedel. Svärmorstunga tar hand om alla dessa gifter, men tar också upp koldioxid ur luften.

Svärmorstunga är en av växterna som testats i en studie om vilka växter som renar luften. Studien genomfördes av NASA på 1980-talet och visar tydligt att bland annat svärmorstunga, fredskalla och garderobsblomma renar luften från kemikalier. 

Den behöver inte mycket vatten, kan blomma om man har tur och trivs i både ljus och mörker, men får vackrare blad och växer mer när den står ljust.

Svärmorstungan klassas inte som giftig, men den har en växtsaft som är irriterande för katter och kan därför inte räknas som helt säker.

7. Aralia

Foto: ANNA SKOOG

Här ska man vara medveten om att det finns flera olika krukväxter som kallas aralia, men att det endast är Fatsia japonica som undersökts som luftrenare. Den är bra på att ta upp och binda formaldehyd ur luften.

Aralian, kallas ibland även för aralia spiderweb, kommer ursprungligen från Japan och kan bli mycket stor i sin naturliga miljö. i Sverige är den ganska vanlig som krukväxt och kan bli en meterhög buske med stora lönnliknande blad.

LÄS MER: Så får du trendiga palettblad att växa sig stora och fina

Se även: