Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gullranka och fredskalla är två bra växter som hjälper till att göra inomhusluften bättre.
Gullranka och fredskalla är två bra växter som hjälper till att göra inomhusluften bättre.
Gullranka och fredskalla är två bra växter som hjälper till att göra inomhusluften bättre.
1 AV 2
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 2
Gullranka och fredskalla är två bra växter som hjälper till att göra inomhusluften bättre.
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Luftrenande växter som renar ditt hem från gifter

Våra hem är ofta fulla av kemikalier. Men visste du att vissa växter kan rena luften och ta bort gifterna?

Här är några av våra mest älskade krukväxter som dessutom hjälper till att göra luften inne bättre.

LEVA&BO Redaktionen

Växter hemma är inte bara vackert och trivsamt. Flera vetenskapliga studier och forskare är överens om att växter även kan ha en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser. Till och med Nasa, den amerikanska Rymdstyrelsen, har kommit fram till att krukväxter är bästa sättet att rena luften på en rymdstation. Enligt den studien ska det finnas en växt per tio kvadratmeter för att få renare luft. 

I en annan vetenskaplig studie på holländska skolbarn var det inte bara deras hälsa som förbättrades av bättre inomhusmiljö, de fick dessutom bättre inlärningsförmåga och ökad kreativitet!

Växter som renar luften i ditt hem

Växter överlag tar upp koldioxid och producerar syrgas som vi andas, och de ser till att vi får en bra luftfuktighet. Men det är bara ett fåtal som verkligen renar. Vissa växter har märkningen ”Air so pure”, då vet du att du får luftrenande växter av högsta kvalitet från utvalda odlare. Men då inte alla är märkta ger vi dig tipsen på de ”rätta” växterna.

1. Fredskalla

Fredskallan renar luften på flera skadliga ämnen och är dessutom en dekorativ växt att inreda med. Foto: Shutterstock

Ska du välja endast en växt så ska du införskaffa fredskalla (om du inte har katter – den är giftig för dem!). Fredskalla är den främsta luftrenaren eftersom den renar luften från många skadliga ämnen så som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Dessutom fuktar den även inomhusluften. Men den kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa, så var vaksam på det.

 2. Guldpalm

Guldpalm är bra både som luftfuktare och luftrenare. Foto: Shutterstock

Guldpalmen är en mycket bra luftfuktare och tar upp både Xylen och Toluen som finns i kontorselektronik som till exempel dataskärmar.

För att trivas vill guldpalm stå ljust, dock inte i direkt solljus. Då den kommer från tropiska breddgrader bör det vara över 18 grader i rummet för att palmen ska trivas. Om bladen gulnar, trimma växten.

3. Gullranka

Under vintern när luften är torr är det bra att duscha bladverket på gullrankan regelbundet. Foto: Shutterstock

Gullrankan tar upp formaldehyd ur luften. Håll växterna rena från damm, genom att duscha av bladverket ofta, för bästa effekt. Vattna dock inte jorden för ofta om du vill att din gullranka ska må bra. Den behöver vila och få rikligt med vatten ungefär en gång i veckan på sommaren och mer sällan på vintern. 

4. Ampellilja

Till skillnad från många andra gröna växter som kan ge magbesvär vid förtäring, betraktas ampellilja som ofarlig. Foto: Adobe Stock

Den renar luften från formaldehyd, som finns i både plaster, textilier och färger. Gröna växter avger även fukt som är bra i den torra inomhusluften, särskilt framför och kring datorn.

Ampelliljan som kommer från Sydafrika från början är drömmen för de som brukar ”misslyckas” med växter, glömmer bort vattning och så. Precis som garderobsblomman är den väldigt tålig. Den kan stå i stort sett var som helst i hemmet men trivs bäst i rumstemperatur på runt 20 grader.

Här är gifterna som finns i luften i ditt hem:

• Aceton – nagellackborttagningsmedel, kosmetika, blanketter.

• Alkohol – fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg och tapeter.

• Ammoniak – rengöringsmedel, skrivare och fotolabb

• Bensen – lösningsmedel, rengöringsmedel, avgaser och industriutsläpp, men finns även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi.

• Formaldehyd – plaster, möbler, tapeter, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och cigarettrök.

• Trikloretylen – rengöringsmedel, lim och lack.

• Xylen och Toluen – kan avges i luften från datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, lösningsmedel och flamskyddsmedel.

5. Paradisträd

Paradisträd är en robust växt som kan bli mycket gammal. Den som har tur kan också få den att blomma i små vita blommor. Foto: Shutterstock

Den här växten tar upp koldioxid från luften och ger oss massor av syre nattetid. Placera den därför gärna i sovrummet.

Paradisträd, som även kallas penningträd och krassula, är också mycket bra för de som inte har ”gröna fingrar” – en lättskött grön krukväxt med robust stam och rikligt med grenar. I Sydafrika som den härstammar från växer den i full sol till halvskugga på bergssluttningar och dess mörkgröna, tjocka blad kan lagra vatten vilket gör att den tål långa perioder med torka. 

6. Svärmorstunga

Svärmorstungan klassas inte som giftig, men den har en växtsaft som är irriterande för katter och kan därför inte räknas som helt säker. Foto: Adobe Stock

I luften finns både bensen, formaldehyd och trikloretylen som kommer från plaster, färger och rengöringsmedel. Svärmorstunga tar hand om alla dessa gifter, men tar också upp koldioxid ur luften.

Svärmorstunga är en av växterna som testats i en studie om vilka växter som renar luften. Studien genomfördes av Nasa på 1980-talet och visar tydligt att bland annat svärmorstunga, fredskalla och garderobsblomma renar luften från kemikalier. 

Den behöver inte mycket vatten, kan blomma om man har tur och trivs i både ljus och mörker, men får vackrare blad och växer mer när den står ljust.

7. Aralia

Aralia, Fatsia japonica, är bra på att ta upp och binda formaldehyd. Foto: Anna Skoog

Här ska man vara medveten om att det finns flera olika krukväxter som kallas aralia, men att det endast är Fatsia japonica som undersökts som luftrenare. Den är bra på att ta upp och binda formaldehyd ur luften.

Aralian, kallas ibland även för aralia spiderweb, kommer ursprungligen från Japan och kan bli mycket stor i sin naturliga miljö. I Sverige är den ganska vanlig som krukväxt och kan bli en meterhög buske med stora lönnliknande blad.

Se även: