Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Lättskötta garderobsblomman – växten som är svår att ta kål på

Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

1 av 3

Garderobsblomman har flera namn bland annat zamiakalla och smaragdblomma.

Foto: Shutterstock

2 av 3

Den växer vilt i östra och södra Afrika, från Kenya till Sydafrika.

Foto: Getty Images

3 av 3

Garderobsblomma är vacker med små mörka gröna blad.

Växten är en klassiker som är svår att ta död på. 

Så här tar du hand om den på bästa vis, planterar om och mycket mer.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det här är garderobsblomma

Växten har kraftiga gröna stjälkar med mörka gröna blad. Kärt barn har många namn och växten heter på svenska zamiakalla, garderobsblomma och smaragdblomma på grund av dess fina gröna färg. Den växer vilt i östra och södra Afrika, från Kenya till Sydafrika. Även om det är ovanligt så kan den faktiskt blomma. Garderobsblomma beskrevs första gången av botaniker i början av 1800-talet och nu tillhör den familjen kallaväxter och heter på latin "Zamioculcas zamiifolia" och på engelska bara zamioculcas.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter – rum för rum

Växten planterad på rad i blomlådor. Så fint!

Foto: Shutterstock

Skötselråd – här trivs garderobsblomman

Att ta hand om en garderobsblomma är inte så svårt – den överlever som sagt det mesta. För att den ska trivas bör temperaturen vara över 15 grader. Dock desto varme det blir desto mer växer den. Växten ska inte stå i direkt solljus, utan gärna i halvskugga, skugga eller direkt mörkt. Den drar lätt damm till sig så torka av bladen med en våt trasa då och då.

LÄS OCKSÅ: Elefantöra – här är allt du behöver veta om trendiga växten

Så ofta ska den vattnas

Jorden får gärna vara lite fuktig hela tiden, men den ska inte vara för blöt. Från våren till hösten kan du ge den växtnäring två gånger i månaden, under vintern räcker det med en gång i månaden.

Så planterar du om – skilj de kraftiga rötterna åt.

Foto: Shutterstock.

Så tar du tillvara sticklingar på garderobsblomma

Den växer långsamt och har kraftiga rötter. Då och då dyker det upp nya sticklingar, ofta en bit i från den större växten. Se till att de får växa till sig och plantera sedan om dem. Du kan också skära av mindre stjälkar, sätta dem i vatten så rotar de sig och sedan plantera om. Oavsett hur du gör så tar det tid då den som sagt växer långsamt.

LÄS OCKSÅ: Lär dig ALLT att om monstera!

Så planterar du om

Om du ska dela på växten så se till att krukorna är antingen lika stora som den du haft växten i eller lite större. Fyll halva krukan med blomjord. Ta sedan ur växten ur krukan och försök separera de kraftiga rötterna så gott det går. Sätt ner rötterna i krukan och fyll den med blomjord, se till att växten hamnar upprätt, tryck till och vattna.

Garderobsblomma är vanligast som inomhusväxt, men kan stå utomhus under sommaren. Dock ska den då stå i skuggan och inte bli för blöt.

Foto: Shutterstock

Garderobsblomma är giftigt för katter och hundar

Garderobsblomman innehåller irriterande växtsaft med kalciumoxalat. Om man äter dem så leder det till att munnen och halsen svullnar och domnar bort. Detta gäller även katter och hundar så se till att de inte äter av den.

LÄS OCKSÅ: 5 växter du inte KAN döda

Kan garderobsblomma stå utomhus? 

Garderobsblomma är vanligast som inomhusväxt, men kan även stå utomhus under sommaren. Dock ska den då stå i skuggan och inte bli för blöt. Tips är att ställa den under ett tak.

Källa: Blomsterladet, Plantagen