1 AV 2
Om du vill ha en tålig krukväxt som tål att du glömmer att vattna – då ska du skaffa ett paradisträd.
Foto: Istock
2 AV 2
Paradisträdet är en suckulent som lagrar vatten och tål torka.
Foto: Istock

Lättskött och tåligt – därför ska du ha ett paradisträd

Paradisträd är en tålig och lättskött krukväxt som vem som helst kan sköta om.

Men var trivs den bäst? Och hur mycket vatten vill den ha egentligen?

Här får du veta allt du behöver om paradisträdet – framför allt hur du på bästa sätt tar hand om det och får det att må bra.

Vad är paradisträd?

Paradisträdet (Crassula ovata) kallas också penningträd och krassula och är en lättskött grön krukväxt med robust stam och rikligt med grenar. Det är en suckulent som kommer från Sydafrika. Där växter den i full sol till halvskugga på bergssluttningar. Växtens mörkgröna, tjocka blad kan lagra vatten och tål därför långa perioder med torka. 

Den robusta växten växer långsamt och kan bli mycket gammal. Den förökas med blad eller toppar. Som vildväxande blir paradisträdet en 1-3 meter hög buske. Som krukväxt blir det 30-60 centimeter högt.

Paradisträdet sägs rena luften från kemikalier. Den tar upp koldioxid från luften och ger oss massor av syre nattetid. Placera den därför gärna i sovrummet.

Skötsel av paradisträd

Paradisträdet är mycket lättskött. Den tycker om att få krukväxtnäring anpassad för gröna växter ett par gånger om året. På sommaren trivs den även utomhus och kan övervintras ljust och svalt – den kan stå i en temperatur ner till 5-6 grader och ska då vattnas väldigt sparsamt. Vid behov kan man plantera om växten i såjord.

Paradisträdet kan växa sig högt. Som vildväxande blir det en 1-3 meter hög buske. Som krukväxt blir det 30-60 centimeter högt. Foto: Istock

Hur ofta ska jag vattna?

Du behöver inte vattna ofta, paradisträdet vill nämligen bli torr mellan vattningarna. Då ska jorden torka upp, och när du vattnar ska du se till att även rötterna ska få vatten. Men se så att det inte blir för mycket vatten, då kan nämligen rötterna mögla. Växten tål torka – men inte övervattning. Det räcker att vattna med några veckors mellanrum och vintertid mer sällan.

Så trivs paradisträdet

Paradisträd trivs i full sol till halvskugga, men inte i helskugga. Den har inga problem med att stå i ett ljust, varmt och soligt läge och kan till och med stå i ett fullt soligt fönster.

Föröka paradisträd – så tar du skott eller stickling från det

Det är lätt att föröka paradisträdet, både med blad- eller kviststicklingar. Ta en stickling genom att skära av en bit av växten. En kviststickling kan du sätta i ett glas med vatten till den rotat sig och därefter plantera i jord. Men du kan också välja att trycka ner sticklingen (oavsett om det är blad eller kvist) direkt i planeringsjord för att rota sig. Tänk på att inte ta en stickling med mer än ett par blad, eftersom den avskurna växten behöver lägga energi på att skapa rötter. Plantera i en liten kruka med jord – när rötterna utvecklas mår de bra av att stöta på krukkanten. Sätt gärna en plastpåse över krukan så har du skapat dig ett miniväxthus (glöm inte att göra lufthål!).

Ett paradisträd kan blomma, även om det är sällsynt. Foto: Istock

Paradisträdet kan blomma

Den som har tur kan få trädet att blomma. Det är sällsynt, men blomningen kan sättas i gång av att det varit lägre temperatur än normalt under vintervilan. Blommorna är små och oftast vita.

LÄS MER: Så tar du hand om (och tar sticklingar från!) fina palettblad

LÄS MER: Älskade elefantöra – här är allt du behöver veta om trendväxten 

LÄS MER: Knepen som får dina orkidéer att blomma på nytt