1 AV 2
2020 vill vi ha växter som är lätta att ta hand om – och lätta att inreda med.
Foto: Istock
2 AV 2
Att placera suckulenter tillsammans är en av trenderna.
Foto: Istock

Lättskött och snyggt! Här är trendigaste växterna 2020

Att inreda med många gröna växter är en starkt växande trend.

Vi ser både krukväxter med mönstrade blad, klättrande hängväxter och inomhusträd.

2020 kommer vi framför allt se fler lättskötta växter som är lätta att inreda med.

Plantagen har utsett tio växter som de ser som de stora trendväxterna 2020. Fokus är att växterna ska vara lätta att sköta om och enkla att placera i hemmet. Nygamla favoriter som ormbunke och begonia förväntas göra stor comeback i år – men även stora växter med mönstrade och flerfärgade blad blir trendiga.

Men viktigast är skötseln. Allt fler vill inreda med växter, utan att behöva lägga allt för mycket tid på underhåll och att läsa på om avancerade skötselråd.

Här är växterna du ska skaffa om du vill vara riktigt trendig 2020!

1. Zebrasköld, Alocasia Zebrina

Zebraskölden kännetecknas av sina zebramönstrade stjälkar. Foto: Shutterstock

Zebrasköld är en spännande bladväxt med stora blad. Stjälkarna är höga och unikt zebramönstrade. Växten trivs bäst på ljusa platser utan direkt sol. Den är väldigt fin att ställa på piedestal eller pall och mår som bäst om den får stå luftigt. Det här är växten som är alla trendigast i år.

Hur tar man hand om zebraskölden? HÄR får du tips!

2. Ormbunke, Nephrolepis Exaltata Green Lady

Ormbunken var populär för länge sedan, men har nu kommit tillbaka till de svenska hemmen. Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

För några decennier sedan var ormbunken omåttligt populär i de svenska hemmen. Och nu är det åter dags för den gröna växten att göra entré. Ormbunksväxten spjutbräken är en av våra mest klassiska och tåligaste krukväxter. Den är en lättskött, stor och frodig växt med kompakt växtsätt. Helst ska den placeras en bit in i rummet och duschas gärna regelbundet med kalkfritt vatten.

Här får du reda på allt om hur du tar hand om din ormbunke!

3. Begonia, Begonia

En begonia behöver inte vara lik en annan. Den finns i massor av olika färger, former och mönster. Foto: Shutterstock

Begonian är en retroväxt som finns i många olika färger, former och mönster. Det är bara att välja och vraka – alltifrån den klassiska ”mormorsblomman” till trendiga varianter i olika nyanser och färgkombinationer. Forellbegonian är en favorit som har kommit tillbaka starkt. Höstbegonian är den vanligaste i våra hem. Begonian trivs i fuktigare luft så spreja den gärna med vatten då och då. Glöm inte att vattna den med jämna mellanrum så jorden förblir lite fuktig.

Vill du veta mer om begonia? Här hittar du allt du behöver veta!

4. Paraplyaralia, Schefflera Compacta

Paraplyaralia passar bra att ha på golvet eftersom den kan bli upp till en meter hög. Foto: Istock

Inomhusträd är en av de senaste växttrenderna. Paraplyaralia är en lättskött, populär och frisk sort med sina blanka, vackra blad i rosetter – som ett paraply. Paraplyaralian ger grönska till hemmet och är en ståtlig växt som kan bli upp till en meter hög. Något som är praktiskt och enkelt med den här växten är att den kan stå både ljust och i halvskugga.

5. Fönsterfikus, Ficus Elastica

Fikusen kan växa sig väldigt stor. Foto: Istock

Fönsterfikusen, Rubber plant, är en älskad växt med sina dekorativa och läderaktiga, glänsande, mörkgröna blad. Den är lättskött och passar utmärkt på vardagsrumsgolvet eftersom den kan bli riktigt stor. 

6. Palettblad, Plectranthus scutellarioides

Palettbladens färg varierar mycket beroende på hur mycket ljus de får. Foto: MARIA HANSSON

De senaste åren har palettbladet fullkomligt exploderat i popularitet. Den trenden håller i sig även 2020, tror Plantagen. Med sina färgglada blad lyser palettbladet upp ditt hem. Växten är lätt att sköta, växer snabbt och trivs bäst i soliga fönster. Får den stå ljust blir bladen ännu mer färgstarka.

Här får du veta allt om hur du tar hand om palettblad!

7. Rosenkalla, Anthurium andraeanum

Glöm inte att du även kan skära av några blommor och sätta i vas – det blir så fint! Foto: Adobe Stock

Rosenkalla är en klassisk krukväxt vars blommor kan vara så intensivt röda och blanka att de nästan ser konstgjorda ut – men det är de inte. Med sina högblanka blad och exotiska blommor sprider rosenkallan en färgstark elegans var du än placerar den. Växten är enkel att sköta och blommar dessutom nästan helt utan viloperiod, året om. Den ville stå ljust men inte i direkt sol, den gillar ljummet vatten och lucker jord.

Så här tar du hand om din rosenkalla! 

8. Gullranka, Epipremnum aureum

Gullranka vill inte stå i direkt solljus. Då bleks bladen. Foto: Shutterstock

Gullranka är en nygammal favorit med ett hängande eller klättrande växtsätt. Växten är både lättskött och snabbväxande. Den är perfekt att placera i en ampel i ett fönster utan direkt sol. Med sitt gulbrokiga bladverk livar gullrankan upp och sköter sig själv bara den får vatten när jorden torkat upp.

Alla tips om hur du sköter om gullranka hittar du här! 

9. Porslinsblomma, Hoya carnosa

Porslinsblomman trivs om den får en kraftig ställning att klänga på. Foto: Adobe Stock

Porslinsblomma är en trendig, tropisk växt med väldoftande, nätta blommor. Växten är lättskött och trivs i vårt varma inomhusklimat. Den tål att stå skuggigt men om den ska blomma är det bäst att placera den ljust. Den gillar att få klättra på en spaljé, båge eller hängandes i ampel – då blir porslinsblomman ett vackert blickfång. Växten växer vilt i Kina och vill torka lätt mellan vattningarna.

 Läs mer om porslinsblomman här! 

10. Grupperade suckulenter 

Paradisträd är en trendig suckulent som är väldigt lätt att ta hand om. Foto: Istock

Suckulenter är växter som håller vatten i sina blad och därav kallas för fetbladiga. De är väldigt lättskötta eftersom de kan klara sig länge utan vatten, tack vare att de sparar vatten i bladen. Riktigt trendiga sorter att placera i grupp är paradisträd, echeveria och apsvans. Ett tips är att skapa ett blombord med olika suckulenter och söta kaktusar för att hitta helt rätt i den starka så kallade California-trenden som är helt rätt 2020.

LÄS MER: Därför borde du ha fler gröna växter hemma

LÄS MER: Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina längre