1 av 4: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Citrusträd är både dekorativa och vackra, och man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem väl.
2 av 4: Citrusträd är både dekorativa och vackra, och man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem väl. Foto: Shutterstock
Blommorna är vita och doftar oftast väldigt gott. Dessutom sätter de frukt året om vilka sedan sitter kvar länge och mognar långsamt.
3 av 4: Blommorna är vita och doftar oftast väldigt gott. Dessutom sätter de frukt året om vilka sedan sitter kvar länge och mognar långsamt. Foto: Shutterstock
Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat.
4 av 4: Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat. Foto: Shutterstock

Läckra citrusträd! Så lyckas du med vackra växten

Citrusväxter är både snyggt, trevligt och trendigt. Och du kan ha dem både utomhus och inomhus.

Tar du väl hand om dem kan de leva i flera år.

Här är alla tips och skötselråd du behöver för att lyckas med ditt citronträd.

Citrusträd i kruka kommer i många olika sorters arter, vanligast är ändå vanliga citroner och små kumquats. Träden är både dekorativa och vackra, och man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem väl. Du planterar om den vart annat år, gamla exemplar ännu mer sällan.  

Odla citronträd i kruka

Blommorna är vita och doftar oftast väldigt gott. Dessutom sätter de frukt året om, vilket gör att vattningen är A och O. Detta gör också att den kan både bära frukt och blomma samtidigt. Frukterna sitter sedan kvar länge och mognar långsamt. Odla ditt citrusträd i kruka så du enkelt kan ta in den sedan när vintern kommer.

Vattna citrusträd 

En jämn fuktighet oavsett om det är sval vinter eller solig och varm sommar. Låt den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, det kan nämligen göra så den får svårt att återhämta sig. 

LÄS MER: Lyckas med luktärter – så sköter du ljuvliga blommorna

Näring till citrusträd

Tänk på att frukterna hänger kvar minst ett år innan de är mogna vilket kräver en del näring. Köp speciell citrusnäring och följ doseringen, överdriv inte gödslingen. Jorden bör ha ett lågt pH-värde (sur jord) då trädet får svårt att ta upp järn om pH-värdet är för högt. Ett tips är att ha en speciell vattenkanna till citrusträden med färdigblandad gödsel så det blir enkelt.

Ta hjälp av en fuktmätare

På vintern kan du ha som mått att vattna en gång i veckan. På sommaren givetvis oftare då träden står ute i solen. Med hjälp av en fuktmätare kan du få exakt fukthalt i jorden. Skulle trädet någon gång torka ut för mycket kommer den att tappa en massa blad nästa gång du vattnar. Ser det illa ut kan du beskära in grenarna en aning, men kasta absolut inte trädet! Ge den en chans att bilda nya blad.

Skötselråd året runt för citrusväxter:

Foto: Adobe Stock

Våren:

När frosten är borta mår trädet bra av att få komma ut, på balkongen eller uteplatsen. Nattemperaturen bör dock vara över tio grader och dagstemperaturen över 20. Sätt den i skugga/halvskugga och svep om bladen med en fiberduk i början för att skydda mot den starka vårsolen. När det sedan gått en tid kan ställa trädet i ett soligt och varmt läge. Tänk sedan på att vattna rejält under våren men att den får torka upp mellan vattningarna. 

LÄS MER: Få vårfint ute! Så skapar du härligaste uteplatsen 

Sommaren:

Ha den gärna på vindskyddad plats och tillsätt näring (för medelhavsväxter) i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. När försommaren kommer bildas doftande och vita blommor och därefter kommer frukterna. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp emellanåt. När sensommaren kommer drar du ned på näringen. Beskära växterna gör man bara om de blivit tunna, glesa eller mist sin fina form. 

Hösten/vintern:

Innan frosten hinner komma lyfter du in växten för sin vintervila. Rengör den noggrant så inga sniglar eller löss kan övervintra i den. Behövs det kan du beskära trädet. Placera trädet inomhus vid ett fönster eller i ett svalt garage eller uterum. Den optimala temperaturen för vintervila är fem till 15 plusgrader och gärna extra ljus. Se bara till så den inte står för nära ett varmt element.

Om trädet står svalt ska den ha mindre vatten, men se till så den inte torkar ut. Står den i rumstemperatur ska jorden vara lätt fuktig hela vintern, men var försiktig – det är vanligare att träd drunknar än att de torkar! Gödsla inte mellan september och februari.

LÄS MER: Så övervintrar du medelhavsväxter 

Bra att veta om citrusträd:

Foto: Shutterstock

• I slutet av januari bör du kontrollera eventuella skadeinsekter då de börjar öka i antal vid den här tiden på året. Halvvingarna och de första sköldlössen är tidigt i farten. De sista som dyker upp är bladlössen, de brukar komma från och med mars.

• Man kan spara kärnor från citrusfrukter man äter och låta dem gro i jord. De brukar ta sig, växa och bli fina och gröna plantor. Men dessvärre blommar de inte eller sätter frukt förrän efter 10-15 år.  Fröna börjar gro när de blir kalla, låt dem därför ligga i 1–5 grader i kylskåpets grönsaksdel i 14 dagar. Helst ska du så citruskärnorna i slutet av februari eller i början av mars. Vädret bör vara ljust och varmt, och grotemperaturen bör ligga på omkring 21–25 grader. Fröplantorna behöver en mycket ljus växtplats. 

• Vill man få exakt likadana växter som man har, och med samma egenskaper, då kan man föröka dem med sticklingar.

• Om insekterna inte vaknat till liv kan man hjälpa trädet på traven med pollineringen (för optimal fruktsättning) genom att pensla lite försiktigt inne i blomman och sedan gå vidare till nästa blomma.

• Om bladen blir gula eller får gröna ådror kan den ha järnbrist. Tillsätt då extra järn. Vattna alltid med mjukt och rumstempererat vatten. Hårt vatten kan ge upphov till järnbrist.

• Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat.  

LÄS MER: Tips på 10 fantastiskt vackra blommande buskar

Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Underbara hortensia! Så sköter du vackra blomman

ANNONS: Lär dig allt om att odla i pallkrage (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!