Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flytta ut krukväxterna när det blir sommar!Flytta ut krukväxterna när det blir sommar!Flytta ut krukväxterna när det blir sommar!
Även gröna växter som aloe vera och palmer kan flyttas ut under sommaren.Även gröna växter som aloe vera och palmer kan flyttas ut under sommaren.Även gröna växter som aloe vera och palmer kan flyttas ut under sommaren.
Frigör golvyta genom att hänga pelargoner i en ampel.Frigör golvyta genom att hänga pelargoner i en ampel.Frigör golvyta genom att hänga pelargoner i en ampel.
1 AV 4
Tipsen du behöver för att växten ska hålla sig vacker länge
2 AV 4
Flytta ut krukväxterna när det blir sommar!
Foto: Lina Eidenberg Adamo
3 AV 4
Även gröna växter som aloe vera och palmer kan flyttas ut under sommaren.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
Frigör golvyta genom att hänga pelargoner i en ampel.
Foto: Blomsterfrämjandet

Krukväxter som du kan flytta utomhus i sommar

Visst blir man gladare av sol och värme? Det gäller även dina krukväxter! Flytta ut pelargonen och palettbladet i sommar och skapa en prunkande uteplats – helt gratis. 

Här är åtta inomhusblommor som trivs utmärkt i rabatt, balkonglåda eller kruka.

Nu blomstrar det både i naturen och i butikslådorna. Men om du har krukväxter hemma behöver du kanske inte lägga pengar på säsongsblommor. Många inomhusväxter mår bra av att komma ut i solen och friska luften. Slå två flugor i en smäll och inred balkongen eller uteplatsen med dina gamla trontjänare. Kanske kan de följa med till sommarstugan och ge nytt liv åt rabatten, växthuset eller sprida doft i en ampel på verandan? 

Pelargonen trivs både i lerkruka och i balkonglåda.Pelargonen trivs både i lerkruka och i balkonglåda.Pelargonen trivs både i lerkruka och i balkonglåda.
Pelargonen trivs både i lerkruka och i balkonglåda. Foto: Blomsterfrämjandet

När är bästa tiden att flytta ut växterna?

När risken för frostnätter är över kan man börja flytta ut inomhusväxterna. Medelhavsväxter med tjocka blad kan flyttas ut redan i april, medan exotiska växter hellre väntar tills temperaturen är över 10 grader dygnet runt. Ju mindre skillnad mellan ute- och innetemperatur desto bättre. Passa på att sätta ut växten en molnig dag så blir ljuschocken inte lika stor. Gärna intill en husvägg där det är lite varmare!

Så fort temperaturen sjunker och det blir risk för frost igen är det dags att raskt flytta tillbaka växterna in i värmen så att de inte skadas. Vissa växter kan reagera tillfälligt genom att tappa blad, men vänjer sig snabbt vid inomhusmiljön igen.

Här är åtta växter du kan flytta ut och inreda uteplatsen med i sommar!

Flytta ut inneväxter i kruka – så gör du

Kontrollera att det inte finns ohyra på växten, titta på undersidan av bladen.

Ta bort vissna blad och blommor och beskär växten vid behov.

Passa på att plantera om växten och fyll på med ny, näringsrik jord. Byt gärna till en lite större kruka där växten får utrymme – men som också skyddar bättre mot kyla. 

Se till att krukan har dränering så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Ställ först ut krukan i skuggigt läge och låt växten vänja sig vid ljuset, gärna intill en husvägg. Växter i kruka är extra känsliga för frost, så de kan behöva täckas över om det blir kallt.

Placera därefter krukan där den får bäst förutsättningar. Vilket väderstreck ligger din uteplats i? Medelhavsväxter som olivträd och hibiskus trivs i soligt söderläge, medan gröna inneväxter som monstera och murgröna hellre vill stå skuggigt och svalt.

1. Palettblad

Palettblad blir en otroligt fin färgklick på altanen, balkongen eller i rabatten.Palettblad blir en otroligt fin färgklick på altanen, balkongen eller i rabatten.Palettblad blir en otroligt fin färgklick på altanen, balkongen eller i rabatten.
Palettblad blir en otroligt fin färgklick på altanen, balkongen eller i rabatten. Foto: Veronica Lundström Kristensen
Populära palettblad finns i en mängd olika mönster och är fina i grupp.Populära palettblad finns i en mängd olika mönster och är fina i grupp.Populära palettblad finns i en mängd olika mönster och är fina i grupp.
Populära palettblad finns i en mängd olika mönster och är fina i grupp. Foto: Blomsterfrämjandet

Palettblad (Plectranthus scutellarioides) är en av de lättaste och vackraste växterna att ha i utekruka! Den växer så det knakar och kan också planteras ut i rabatten. De dekorativa bladen älskar ljus och frisk luft– men ska inte stå i skarp sol. Vill du ha en buskigare planta, klipper du av de översta bladparen. Sugen på en utmaning? Du vet väl att du kan stamma upp palettbladet till ett tjusigt träd? Så här gör du!

Placering: Ljust men inte i direkt sol, då bladen kan brännas. Jorden ska hållas lätt fuktig.
Tänk på: Ge gärna palettbladet lite tid att ställa om till utomhusklimat. Ställ ut krukan några timmar om dagen ett par dagar och öka successivt. Efter någon vecka kan den stå ute dygnet runt. Kom ihåg att ta in palettbladet snabbt igen när det blir kallare – växten är mycket frostkänslig. 

2. Lyckoklöver

De tredelade bladen fälls ihop på kvällen som ett paraply.De tredelade bladen fälls ihop på kvällen som ett paraply.De tredelade bladen fälls ihop på kvällen som ett paraply.
De tredelade bladen fälls ihop på kvällen som ett paraply. Foto: Adobe Stock

Lyckoklöver (Oxalis articulata) är en dekorativ växt med spretiga blad som fälls ihop på kvällen som ett paraply. Den får små söta rosa eller vita blommor, och får rotknölar (rhizomer) som kan delas. Växten är dock giftig vid förtäring och bör stå utom räckhåll för barn och husdjur. Så lyckas du med lyckoklöver!

Placering: Ljust, men inte i direkt sol, i lätt fuktig jord.
Tänk på: Plantera i dränerad kruka eller direkt i rabatten. Knölarna vill inte stå för blött. Gödsla gärna med flytande växtnäring.

3. Mårbackapelargon och andra pelargoner

Somriga pelargoner livar upp vilken uteplats som helst.Somriga pelargoner livar upp vilken uteplats som helst.Somriga pelargoner livar upp vilken uteplats som helst.
Somriga pelargoner livar upp vilken uteplats som helst. Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet
Om du samplanterar pelargoner i rabatten – sätt inte plantorna för tätt.Om du samplanterar pelargoner i rabatten – sätt inte plantorna för tätt.Om du samplanterar pelargoner i rabatten – sätt inte plantorna för tätt.
Om du samplanterar pelargoner i rabatten – sätt inte plantorna för tätt. Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet

Pelargoner älskar sol och trivs överallt – i balkonglåda, kruka, ampel eller i rabatten – så länge rötterna får utrymme. Vissa sorter doftar ljuvligt och lockar även till sig humlor och fjärilar. Den ståtliga Mårbackapelargonen, med vackert blekrosa blommor och lång stam, passar perfekt att flytta ut, den är stark och tålig och växer otroligt bra utomhus. Så här sköter du om din pelargon för att den ska trivas! 

Placering: Soligt, gärna vindskyddat. De kan också stå halvskuggigt, men blommar då inte lika mycket.
Tänk på: Pelargonen står helst i en rejäl lerkruka som andas, Se noga till att rötterna har plats att utvecklas, i en för liten kruka kan växten torka ut. Om man samplanterar pelargoner i rabatt, ge varje planta utrymme och plantera inte för tätt. Använd näringsrik jord, till exempel pelargonjord. Vattna på morgonen eller kvällen så att vattnet inte dunstar i värmen, och ge extra näring under sommaren.

4. Plättar i luften

Plättar i luften ger härlig volym och står fint för sig själv, men passar också bra att kombinera med andra växter.Plättar i luften ger härlig volym och står fint för sig själv, men passar också bra att kombinera med andra växter.Plättar i luften ger härlig volym och står fint för sig själv, men passar också bra att kombinera med andra växter.
Plättar i luften ger härlig volym och står fint för sig själv, men passar också bra att kombinera med andra växter. Foto: Shutterstock

Plättar i luften (Muehlenbeckia) eller slideranka är en luftig slingerväxt med små runda blad som är perfekt att hänga i ampel och inreda uterummet med. Den tål dessutom ett par minusgrader och kan därför lämnas ute en bit in på hösten. Bonus: Den passar väldigt fint att samplantera med andra växter i kruka eller rabatt.

Placering: Ljust, men inte i direkt sol. Jorden ska hållas lätt fuktig.
Tänk på: Växten kan planteras i alla sorters utekärl, hängas i ampel eller växa mot spaljé. Ge näring någon gång i månaden.

5. Kanariepalm och andra palmer

Kanariepalmer i kruka ger tropisk känsla.Kanariepalmer i kruka ger tropisk känsla.Kanariepalmer i kruka ger tropisk känsla.
Kanariepalmer i kruka ger tropisk känsla. Foto: Plantagen

Har du en kanariepalm, guldpalm eller yuccapalm stående i ett mörkt hörn hemma? Flytta ut den i sommar som tack för att den renar luften inomhus! Den trivs bra i inglasade uterum och ger även en tropisk känsla på altanen eller balkongen med sina stora gröna blad – samtidigt som den skapar ett naturligt insynsskydd.  

Placering: Halvskuggigt till skuggigt, i lätt fuktig jord.
Tänk på: Plantera i stor kruka, vattna med kalkfattigt vatten och ge extra näring någon gång i månaden. 

6. Citronträd

En växt som älskar sol är citronträdet. Dessutom kommer den lägga uteplatsen i en härlig doft.En växt som älskar sol är citronträdet. Dessutom kommer den lägga uteplatsen i en härlig doft.En växt som älskar sol är citronträdet. Dessutom kommer den lägga uteplatsen i en härlig doft.
En växt som älskar sol är citronträdet. Dessutom kommer den lägga uteplatsen i en härlig doft. Foto: Shutterstock

Citronträdet (Citrus rutaceae) älskar sol och fukt och sprider en alldeles ljuvlig doft på balkongen eller altanen. Medelhavsväxten kan lätt flyttas ut under sommaren, och med rätt förutsättningar växa till sig flera meter högt. Så här odlar du citronträd själv!

Placering: Ljust, vindskyddat läge i lätt fuktig jord.
Tänk på: Använd citrusjord eller blanda ut vanlig jord med rhododendronjord och sand för att sänka ph-värdet. Håll koll på att jorden hålls lagom fuktig – den ska varken bli torr eller för blöt. Trädet tycker om kalkfattigt vatten, duschar, och behöver också extra citrusnäring under sommaren. Större träd kan planteras om ungefär vart femte år.

7. Olivträd

Olivträd i lerkruka ger uteplatsen medelhavskänsla.Olivträd i lerkruka ger uteplatsen medelhavskänsla.Olivträd i lerkruka ger uteplatsen medelhavskänsla.
Olivträd i lerkruka ger uteplatsen medelhavskänsla. Foto: Shutterstock

Olivträdet (Olea europaea) har blivit en trendig inomhusväxt i Skandinavien på senare år, men trivs ju allra bäst i ett medelhavsliknande klimat med sol, fukt och värme. Flytta ut den på balkongen eller altanen – och semesterkänslan är ett faktum. Så här skapar du din egen medelhavsoas.

Placering: Sol eller halvskuggigt läge, i väldränerad lerhaltig jord.
Tänk på: Låt trädet vänja sig och stå ute dagtid ett par dagar innan du lämnar plantan ute för gott. Olivträdet bör planteras om vartannat år i en lite större kruka med dräneringshål. Vattna rejält och låt sedan torka upp ordentligt mellan vattningarna. Tillsätt gärna medelhavsnäring i vattnet varannan vecka under sommaren.

8. Hibiskus

Hibiskusen älskar sol och värme och blommar hela sommaren.Hibiskusen älskar sol och värme och blommar hela sommaren.Hibiskusen älskar sol och värme och blommar hela sommaren.
Hibiskusen älskar sol och värme och blommar hela sommaren. Foto: Shutterstock

Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis) är en tropisk krukväxt som ger mängder av knoppar och färgglada blommor i rött, rosa, gult eller orange. Dessutom håller de hela sommaren – ända in på höstkanten. Den är lättskött och står gärna varmt och soligt, men behöver också mycket vatten.
Placering: Soligt, gärna söderläge, i fuktig jord.
Tänk på: Plantera gärna om hibiskusen i en större kruka, så blir den mer värmetålig. En planta med knoppar bör dock inte flyttas – förändringen kan göra att den tappar sina knoppar. Se till att växten får ordentligt med vatten.

9. Hortensia

Hortensians blomklasar passar fint i kruka på uteplatsen.Hortensians blomklasar passar fint i kruka på uteplatsen.Hortensians blomklasar passar fint i kruka på uteplatsen.
Hortensians blomklasar passar fint i kruka på uteplatsen. Foto: Monique van der Steen/Blomsterfrämjandet

Hortensia (Hydrangea macrophylla) får blå, vita eller rosa blomklasar som är lika snygga i trädgården som i vas. Den tåliga perennen trivs både i balkonglådan och i trädgården där den kan växa till sig till ett mindre träd. Klipp bort vissna blommor så kommer nya blad.
Så här ändrar du färg på din hortensia!

Placering: Halvskuggigt och svalt, gärna vindskyddat läge. Fuktig jord.
Tänk på: Plantera om i en större kruka med dränering och ny hortensia- eller rhododendronjordjord, och gödsla några gånger under sommaren. För att plantera ut i rabatten, där den kan övervintra, krävs ett hål i krukans dubbla storlek. 

Gröna inneväxter att flytta ut i sommar

Aloe vera 

Kaktus

Monstera

Kalla

Murgröna

Eucalyptus

Tänk på: Många gröna växter är lite mer ljuskänsliga och tycker bättre om att stå skuggigt och svalt. 

Se även: