1 AV 3
Tulpaner är lätta att ta hand om och kan stå sig länge – men det gäller att ge dem kallt vatten och placera dem svalt.
Foto: Istock
2 AV 3
Här lär du dig att ta hand om dina tulpaner så att de håller sig fina så länge som möjligt.
Foto: Istock
3 AV 3
Nederländerna är ett riktigt tulpanland – men de flesta tulpaner som säljs i Sverige är odlade här.
Foto: Istock

Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina länge

Härligt krispiga och frasiga tulpantider är äntligen här.

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina ganska länge om du ger dem rätt skötsel.

Följ våra tips och njut lite längre av blommorna!

Tulpaner är en av våra allra mest efterlängtade och vackraste snittblomma. Krispigheten och de underbara färgerna ger oss de första vårkänslorna efter nyår när det fortfarande är mörkt och i allra högsta grad vinter. Svenskarna är de som köper flest tulpaner i världen.

Tulpaner från Sverige är klimatsmarta

De flesta tulpaner som säljs i Sverige är odlade här – totalt odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige under ett år. Och svenska tulpaner är klimatsmarta. Löken är lagrad med mycket energi och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Klimatet i Sverige passar tulpaner bra, eftersom de har ett stort behov av kyla. Merparten av de svenska tulpanerna är klimatcertifierade enligt svenskt sigills regler, enligt Blomsterfrämjandet. Svenska tulpaner brukar vara märkta med ”Från Sverige”.

LÄS MER: Så räddar du dina slokande tulpaner

När går det att köpa tulpaner?

Tulpaner har sin högsäsong mellan januari och april. De brukar börja dyka upp i butiker kring jul. Tulpanens dag firas varje år den 15 januari.

De populära franska tulpanerna är extra eleganta och graciösa med sina långa stjälkar. De är ofta lite dyrare än vanliga tulpaner men sorten står sig länge i vas. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Hur håller tulpaner bäst? Skötselråd!

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig i ungefär en vecka. Placera dem på en sval plats, så kan de hålla ännu längre. Om du har möjlighet kan du ställa ut tulpanerna svalt under natten, till exempel i ett uterum, så håller den ännu längre. Tänk på det här när du kommer hem med nyinköpta tulpaner:

1. Skär av en centimeter av stjälkarna med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten.

2. Stod inte tulpanerna i vatten i butiken? Låt dem då stå och dra i vatten direkt när du kommer hem – med plasten på. Behåll plasten runt buketten och placera den i en vas med friskt och kallt vatten. Stjälkarna behöver få stöd när du suger vatten för att de ska bli raka och fina. Efter en timme kan du ta bort plasten. (Om tulpanerna stod i vatten när du köpte dem behöver du inte låta plasten sitta kvar. Gör bara en ny snittyta och sätt i vatten.)

3. Placera helst tulpanerna svalt, undvik att ha dem nära varma element och i direkt solljus. Tänk också på att alltid placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Snitta om tulpanerna och ge dem nytt kallt vatten varje dag

Snitta tulpanerna ungefär en centimeter. Det är viktigt att du använder ett vasst verktyg (till exempel en kniv) för att inte klämma ihop stjälkens rör. Ge blommorna en ny snittyta varannan dag och nytt, kallt vatten helst varje dag. Fyll på rikligt med vatten! Ett smart tips är att stoppa isbitar i vattnet!

Låt löken vara kvar

Gör en vacker bukett av en bunt tulpaner med löken kvar. Vira och bind fast ett snöre runt stjälkarna. Ställ buketten i ett djupt fat. Häll lite vatten i botten för lökens rötter. När tulpanerna blommat över kan lökarna sparas för att planteras ut i trädgården eller till ett nytt arrangemang i kruka.

Löken håller formen på buketten. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Så väljer du rätt vas till tulpanerna 

LÄS MER: Älskade elefantöra! Så tar du hand om trendiga krukväxten 

Gör isskulpturer av tulpaner: