1 av 2: Porslinsblomman kan blomma i stora klasar med 40-50 blommor i varje. Foto: Adobe Stock
2 av 2: Det är en lättskött växt som gärna blommar om och om igen. Foto: Adobe Stock

Knepen! Så lyckas du med dina porslinsblommor

Porslinsblommor, eller hoyor som de heter på latin, är inte bara vackra.

De doftar ljuvligt också.

Här guidar vi dig till hur du tar hand om din växt och får den att blomma med massor av små, vackra, porslinsliknande blommor.

Vad är porslinsblomma (hoya)?

Hoya är det latinska namnet på det som vi brukar kallas porslinsblommor. Det finns ungefär 750 hoyarter men de sorterna som vi brukar känna igen är hoya carnosa (vanlig porslinsblomma) och hoya bella (liten porslinsblomma). Porslinsblommor går att köpa året om.

Porslinsblomman är en lättskött, flerårig växt som gärna blommar. Blommorna består alltid av fem foderblad, fem kronglad och en femuddig bikrona. Hoyor blommar i klasar med ungefär 30-50 små blommor. Storleken på blommorna varierar, de kan vara allt från några millimeter upp till ungefär elva centimeter.

Porslinsblommans blad skiljer sig ganska mycket mellan olika arter men har också många gemensamma egenskaper. De är tjocka, köttiga och suckulenta och varierar i längd från 1-50 centimeter. De sitter nästan alltid två och två och sitter ofta vid en nod där även nya rötter lättast bildas.

Sköta om porslinsblomma – här trivs den bäst

Växten trivs på en ljus växtplats men inte i starkt solljus. Den tål att stå skuggigt och växer sig oftast vacker på en plats längre in i rummet – men kommer troligen inte blomma där. Blommar bäst gör den om den placeras ljust.

Porslinsblomma trivs i en trång kruka, gärna lerkruka, med porös jord. Allra bäst trivs den om den får en kraftig ställning att klänga på.

När blommorna vissnat faller de av, men sporren de suttit på sitter kvar. Låt den sitta där, för på den kommer nya blommor växa ut. Med tiden kan den bli rätt lång.

Porslinsblomman trivs om den får en kraftig ställning att klänga på. Foto: Adobe Stock

Hur mycket ska jag vattna porslinsblomman?

Vattna växten först när jorden torkat. Men under blomningen ska jorden i stället hållas lätt fuktig. Det får dock inte bli en vattensamling i ytterkrukan eller på fatet, det mår många hoyor dåligt av. Ju tjockbladigare hoya, desto mer torka tål dem.

Plantera om och beskära hoya

Den vill inte planteras om så ofta. Men när det är dags att plantera om gör du bäst i att välja bara en storlek större kruka – välj inte en för stor. Omplantering görs på våren.

Efter några år kan plantan bli stor och behöva beskäras. Då görs detta efter blomningen. Följande år kan blomningen utebli, men håll ut – den kommer blomma igen!

Hur ofta blommar porslinsblomman?

Den kan blomma fler gånger under året. När det sker är svårt att säga eftersom olika sorter blommar vid olika tid på året. Hoya carnosa blommar från vår till höst. För vissa hoyor tar det några år mellan blomningarna, medan andra kan blomma flera gånger på kort tid.

Hoya australis (på bilden), Hoya bella och Hoya linearis är vanligaste hoyaarterna i svenska blomsterbutiker. Foto: Shutterstock

Föröka, ta skott och sticklingar från hoyor 

Porslinsblommor förökas främst med sticklingar. Sticklingarna går att sätta direkt i jord och att rota i till exempel vatten, vitmossa, perlite och vermiculit.

Tänk på att jorden ska vara fuktig och porös (inte kompakt) när du sätter i sticklingen till första bladparet i krukan. Låt den sedan stå ljust (men inte i direkt solljus) med en plastpåse över sig. Gör ett litet lufthål i påsen för att minska avdunstningen. Se sedan till att jorden inte torkar helt, att den är fuktig för att sticklingen trivs. 

Porslinsblomman – giftig eller inte?

Enligt Giftinformationscentralen är hoya-arter ofarliga. Det betyder att det inte är farligt om ett barn äter en mindre mängd av den. Däremot är det inte samma sak som att den är lämplig att äta. Men den ska fungera att ha även för den som har katt i hemmet.

Vissa arter av hoyor har en giftig växtsaft och enligt Agria är porslinsblomman giftig för hundar.

LÄS MER: Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

LÄS MER: Så lyckas du få din novemberkaktus att blomma om och om igen

Aktuellt just nu