1 AV 2
Så här fin och ståtlig kan en julstjärna bli om du väljer att behålla den efter jul.
Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin
2 AV 2
Har du tur kan du lyckas få julstjärnan att blomma igen till nästa jul.
Foto: BJARNI B. JACOBSEN

Kasta inte bort julstjärnan! Så blir den en grön bladväxt

Kasta inte bort din julstjärna när julen är slut!

Förvandla den i stället till en grön och fin bladväxt som du kan ha framme året runt. Har du tur blommar den lika fint till nästa jul igen.

Vi berättar hur du gör.

När julen är slut vill många ha nytt och fräscht – då tar det emot att fortfarande ha julblommor framme. Många städar undan julen och byter ut hyacinter och julstjärnor mot krispiga tulpaner som känns betydligt fräschare när det är januari.

Men att kasta bort en julstjärna som fortfarande blommar fint känns ju onödigt. Därför är det goda nyheter att det går utmärkt att spara julstjärnan du köpte till advent – och låta den övergå till en fin bladväxt som kan blomma igen till nästa jul.

Spara din julstjärna – så gör du för att låta den fortsätta växa

Va, kan man spara julstjärnan? Javisst! Särskilt om du köpt en julstjärna av bra kvalitet är det förstås dumt att kasta bort den. Om du väljer att fortsätta ta hand om den kommer den så småningom tappa sin kompakta form. Julstjärnan är nämligen egentligen en ganska rejäl växt. Med tiden kommer den alltså förvandlas till en stor bladväxt.

Börja med att titta på växtens rötter genom att försiktigt slå julstjärnan ur sin kruka. Ju vitare rötter, desto bättre. Ser rötterna torra ut kan det vara svårt att få den att utvecklas. Om rötterna ser bra ut kan du ställa den i ett så ljust fönster som möjligt. Allra bäst trivs den i ett söderfönster under vintern. Den vill ha vatten regelbundet, gärna med svag näringslösning. Växten mår bäst om jorden får torka ut lite mellan vattningarna.

Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

Plantera om julstjärnan på våren

På vårkanten är det dags att plantera om julstjärnan. Skär även av de gamla blomställningarna (glöm inte handskar – julstjärnans växtsaft kan vara irriterande för huden). Om du ser att det sitter en påse runt rötterna, se till att den hamnar under jorden.

På sommaren kan julstjärnan stå ute i trädgården.

Så lyckas du få nya blommor till nästa jul

Det går att få en julstjärna att blomma om, men det är lite komplicerat. Det gäller att skapa en miljö som är så lik dess naturliga miljö som möjligt – naturligt växer den i Mexiko, och när kvällen kommer allt tidigare signalerar det till växten att det är dags att sätta knopp.

För att julstjärnan ska sätta knopp i Sverige behöver den stå i ett rum som kan mörkläggas helt, till exempel en garderob. Under minst åtta veckor måste natten vara 14 timmar och dagen 10 timmar. Totalt mörker krävs – för om en lampa råkar tändas går inte knoppbildningssignalen fram och man måste börja om från början. Lika viktigt som att ha ordentligt mörkt på natten är det att ha riktigt ljust på dagen. Optimal temperatur ligger på ungefär 20 grader – och växten ska fortsätta vattnas med svag näringslösning.

För att julstjärnan ska kunna blomma till jul behöver den här mörk- och ljusbehandlingen starta i september.

Foto: Blomsterfrämjandet/Erika Wallin

LÄS MER: Så tar du hand om trendiga elefantöra

LÄS MER: Tipsen som får tulpanerna att hålla sig fina länge 

Se även: