1 AV 4
Kärleksört är en perenn fetbladsväxt som trivs bra i både kruka och rabatt. De finns många olika sorter med blommor i olika nyanser och med bladverk i färger från blågrönt till purpur.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Blomman blir också vacker som snittblomma i en höstbukett eller som eternell. Här en bukett med kärleksört, höstanemoner och blåverbena.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 AV 4
Planterar du kärleksört hjälper du också de hotade bina att finna nektar under sensommaren – de älskar nämligen blomman!
Foto: Shutterstock
4 AV 4
Kärleksört sägs också ha magiska krafter. Enligt svensk folktro kan örten spå i kärlek. Därav sitt hjärtliga namn.
Foto: Shutterstock

Kära kärleksört! Så lyckas du med vackra höstblomman

Kärleksört är en praktfull höstblommande perenn som är poppis bland pollinerare. Ståtligt och färgstark passar den i rabatter, i kruka och som snittblomma i buketter. Dessutom går den att äta!

Här är tipsen på hur du lyckas med en av sensommarens favoriter.

Camilla Pérez
Veronica Lundström Kristensen

Det är svårt att inte älska kärleksört. När sommarblommorna vissnat sätter kärleksörten färg på rabatter och i höstkrukor. Långt in på hösten är den en fröjd för ögat – men också för fjärilar och bin. Kärleksört, Hylotelephium, har till och med utsetts till Årets höstfröjd 2021 av Stora Planteringsveckan. För när sommarblommorna vissnat sätter kärleksörten färg på rabatter och i höstkrukor.

Kärleksört är en perenn fetbladsväxt som finns många olika sorter. De små stjärnformiga blommorna sitter tätt och syns ofta i rosa och rödvioletta nyanser, men finns även i vita och gula färger. Bladverket är köttigt i färger från blågrönt till purpur. Växten är vacker från när skotten tittar upp på våren till sent på hösten och till och med vintertid.

Från augusti och framåt lyser kärleksörten upp i rabatter och krukor i olika rosa kulörer, men även i vitt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Med åren kan kärleksört bli riktigt stor. Den samlar, och lagrar, både vatten och näring i bladen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Så planterar och sköter du kärleksört

Kärleksört planteras på våren och är en tålig och lättskött växt. Den blommar sedan från augusti till november, beroende på sort. Blomman är kompakt och buskig och blir mellan 30 och 80 centimeter hög. 

Plantera den i kruka eller i rabatt. Den klara sig bra i nästan vilken väldränerad planteringsjord som helst. Bäst trivs den i full sol, men den går även bra att ha i halvskugga. 

Eftersom kärleksört är en suckulent kan den lagra vatten och näring i sina tjocka blad och behöver inte vattnas så ofta. Därför passar den också bra på torra platser så som i steniga rabatter eller som kantväxt. Men trots att den tål torka bra behöver den vattnas då och då, annars har den lätt att drabbas av mjöldagg.

Kärleksört är en robust och lättskött blomma perfekt för att skapa volym i höstplanteringen. Den klara sig bra i nästan vilken väldränerad jord som helst, men vill gärna ha sol. Foto: NINA BERGSTRÖM
De små stjärnformiga blommorna sitter tätt och syns ofta i rosa och rödvioletta nyanser, men finns även i vita och gula färger. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Dela, beskära och ta sticklingar – så kan du föröka kärleksört 

Kärleksört blir lätt en stor planta och tack vare att den är så tålig är det bara att sätta spaden i den om man vill dela den. Dela på våren och fyll ut i en annan rabatt. 

Vill man beskära kärleksört ska man göra det på våren. Klipp då ner den till marken. Genom att låta den stå under vintern skyddas den mot kylan och dessutom är den vacker täckt av rimfrost eller snö.

Man kan också ta sticklingar på kärleksört. Skär då av en fingerlång stjälk, antingen före eller efter blomning, med två, tre bladpar. Under sensommaren kan du sätta sticklingen direkt i rabatten och få fina blommor till nästa år. Tar du sticklingar i början av sommaren kan du sätta stjälken långt ner i en kruka med lätt jord. Bladfästena ska täckas med jord eftersom det är där rötterna bildas. Använda en väldränerande kruka så att stjälken inte blir stående i vatten. 

LÄS MER: Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten

Kan man äta kärleksört? Ja!

Kärleksört är en ätbar perenn och både bladen och blommorna passar fint i exempelvis sallader och wok. Smaken på bladen varierar beroende på sort, men påminner om spenat, sparris eller sockerärtor. 

Här nedan har vi gjort en sallad på blad och späda blommor från kärleksört blandat med grönkål, bladspenat, mungbönsgroddar och rödlök. Dressa med en vinägrett av olivolja, citron, salt, peppar och honung och njut.

Smakfull sallad på blad och späda blommor från kärleksört. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Låt en avklippt blomma förgylla dukningen. En dessertgaffel håller stjälken på plats. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Kärleksörtens magiska och läkande krafter

Kärleksört sägs ha magiska krafter. Enligt svensk folktro kan örten spå i kärlek. Därav sitt hjärtliga namn. För att se om två personer passade ihop hängde man upp två klumpar kärleksört i en tråd från taket. Om blommorna vände sig mot varandra skulle paret få fin kärlek tillsammans.

Likt aloe Vera har kärleksörtens blad läkande krafter. Bland annat har de en lugnande effekt på huden och kan lindra vid insektsbett och brännskador. 

Gör en vacker bukett – av kärleksört som snittblomma

Kärleksört blir också vacker som snittblomma i en höstbukett eller som eternell. Här är några tips på blommor att kombinera med:

Kärleksört, hortensia, krysantemum och eukalyptus, snart i en bukett... Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
En hög bukett i trendig keramikvas lyser upp vilket rum som helst. Här syns kärleksört tillsammans med rosa krysantemum, rosa hortensia och späd eukalyptus. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
En låg bukett med kärleksört, höstanemoner och blåverbena. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla