1 av 2
Kärleksört blommar mellan augusti och oktober och sätter färg på rabatten långt efter att sommarblommorna vissnat.
2 av 2: Kärleksört blommar mellan augusti och oktober och sätter färg på rabatten långt efter att sommarblommorna vissnat. Foto: NINA BERGSTRÖM

Kärleksört – så lyckas du med vackra höstblomman

Kärleksört är en höstblommande perenn i olika rosa nyanser. 

En robust och lättskött blomma perfekt för att skapa volym i höstplanteringen. 

Här är tipsen på hur du lyckas med växten, som sägs ha magiska krafter...

Vad är kärleksört?

Kärleksört (Hylotelephium telephium) tillhör släktet fetbladsväxter och har köttiga grågröna eller blågröna blad. De små stjärnformiga blommorna sitter tätt och syns ofta i rosa och rödvioletta nyanser, men finns även i vita och gula färger. 

Kärleksörten blommar mellan augusti och oktober. Den är kompakt och buskig och blir mellan 30 och 60 centimeter hög. 

När sommarblommorna vissnat sätter den färg på rabatter och i höstkrukor men den blir också vacker som snittblomma i en höstbukett eller som eternell.

Hur sköter man kärleksört?

Kärleksört planteras på våren och är en tålig och lättskött växt. Bäst trivs den i full sol och i väldränerad planteringsjord. Men den går även bra att ha i halvskugga. 

Eftersom kärleksört är en suckulent kan den lagra vatten och näring i sina tjocka blad. Därför passar den bra på torra platser så som i steniga rabatter eller som kantväxt. 

Trots att kärleksört tål torka bra behöver de vattnas då och då, annars har de lätt att drabbas av mjöldagg.

Kärleksört trivs på torra platser så som i steniga rabatter eller som kantväxt. Foto: Adobe Stock
Salvia, kärleksört, alunrot, prydnadsgräs och heuchera i en härlig höstplantering. Foto: Blomsterfrämjandet

Föröka och beskära kärleksört 

Kärleksört blir lätt en stor planta. Tack vare att den är så tålig är det bara att sätta spaden i den om man vill dela den och fylla ut i en annan rabatt. 

Man kan också ta sticklingar. Skär då av en fingerlång stjälk, antingen före eller efter blomning, med två, tre bladpar. Sätt stjälken långt ner i en kruka med lätt jord. Bladfästena ska täckas med jord eftersom det är där rötterna lättast bildas. Använda en väldränerande kruka så att stjälken inte blir stående i vatten. 

Vill man beskära kärleksört ska man göra det på våren. Klipp då ner den till marken. Genom att låta den stå skyddas den mot kylan och dessutom är den vacker täckt av rimfrost eller snö.

Kärleksört sägs också ha magiska krafter. Enligt svensk folktro kan örten spå i kärlek. Därav sitt hjärtliga namn. Foto: Shutterstock
Dekorera med ­höstfynd. Gör små buketter av höstaster och kärleksört. Foto: ANNA JEPPSSON

Äta kärleksört

Kärleksört går dessutom även att äta. Både bladen och blommorna passar bra i exempelvis sallader. Smaken på bladen varierar beroende på sort, men påminner om spenat, sparris eller sockerärtor. 

Kärleksörtens magiska krafter

Kärleksört sägs också ha magiska krafter. Enligt svensk folktro kan örten spå i kärlek. Därav sitt hjärtliga namn. 

För att se om två personer passade ihop hängde man upp två klumpar kärleksört i en tråd från taket. Om blommorna vände sig mot varandra skulle de få fin kärlek tillsammans.

Kärleksörtens blad har också läkande krafter. Bland annat har de en lugnande effekt på huden och kan lindra vid insektsbett och brännskador. 

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande