Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En kamelia är känslig för förändringar. Skydda mot kyla vid frakt, och flytta inte runt den när den har knoppar och blommor.
En kamelia är känslig för förändringar. Skydda mot kyla vid frakt, och flytta inte runt den när den har knoppar och blommor.
En kamelia är känslig för förändringar. Skydda mot kyla vid frakt, och flytta inte runt den när den har knoppar och blommor.
En kamelia är känslig för förändringar. Skydda mot kyla vid frakt, och flytta inte runt den när den har knoppar och blommor. Foto: Istock

Kamelia – så sköter du vackra växten året om

Kamelia är en fantastiskt vacker växt! Men den är också kinkig och tappar lätt sina knoppar om du gör fel.

Lär dig knepen och följd dess årsrytm, så får du en magisk liten inomhusbuske, som blommar mitt i vintern när inte så mycket annat gör det.

Karina Brozinic

När blommar kamelia?

Kamelior blommar vanligtvis från februari fram till slutet av mars, början av april. Utmaningen ligger i att få dem att gå i blom, då de till skillnad från de flesta andra inomhusväxter kräver en kombination av mycket ljus och låg värme för att trivas under vintern. Och har de fått blomknoppar – flytta eller vrid aldrig på den! Då trillar knopparna av, säkert som amen i kyrkan, ungefär som fina novemberkaktus.

Kamelior kräver en ljus men sval vinterförvaring, då de behöver vila men har kvar sina gröna blad året runt. Här syns en helfylld ljusrosa sort. Foto: Istock

Placering och skötsel av kamelia

Kamelia (Camellia japonica) vill ha mycket ljus under vinterhalvåret, men skydda den från direkt solsken under våren och sommaren. Det är den svala viloperioden med en vintertemperatur på 5-12 grader, som är svår för de flesta att ordna. Ett orangeri, växthus eller inglasat uterum med frostvakt krävs för att lyckas.

För att undvika varm och torr luft, kan du ta för vana att duscha plantan ofta med en blomspruta. Ha en blomspruta nära till hands och spreja gärna lite på bladen varje dag (helst inte direkt på blommorna). Ställ krukan på ett fat med lecakulor som täcks av vatten, och vattna alltid underifrån, så vet du att det är lagom när plantan själv suger så mycket den behöver.

Kamelior behöver inte beskäras, men det går bra att knipsa av grenar som sticker ut och då är det bäst att göra detta direkt efter blomning, för att inte riskera att klippa bort nästa års knoppbildning. Plantorna trivs i relativt små krukor och behöver inte planteras om oftare än vart annat till vart tredje år.

Vilken jord och näring vill kamelian ha?

Jorden ska vara vara lätt fuktig och inte torka ut helt. Kamelior skyr kalk, använd rododendronjord. Vattna gärna med avkalkat vatten (regnvatten är finfint eller neutralisera kalken med ett kryddmått citronsyra per liter vatten). Ge en svag dos surjordsnäring vid tillväxt, men bara lite. För mycket näring kan medföra stress med knoppbortfall som följd.

En vit pionformad kameliasort. Kamelior är surjordsväxter och trivs i rododendronjord. Foto: Istock

Skötsel året om med kamelia

• Ta in för vila när nattemperaturen ligger kring 5-8 grader på hösten, håll samma inne. Mindre vattning, ingen näring.
• Höj värmen till 12-15 grader i slutet av januari. Vattna oftare och med näring.
• När de blommar, sänk till 10-12 grader igen.
• Flytta ut efter frostrisken.

Slipp fallande knoppar – tänk på det här när du tar hem kamelian

För att slippa höra blomsterknopparna falla ner på fönsterbrädan, finns det några åtgärder att ta till när du har en nyinköpt kamelia. Se först och främst till att packa in den ordentligt i affären, så att den inte får en köldknäpp på hemfärden. Ställ kamelian i ett ljust fönster. Stäng av element som är direkt under fönstret. Har kamelian många knoppar i förhållande till storleken så kan det vara läge att gallra dem. Ja, jag vet att det tar emot, men det är bättre att offra några utvalda, än att plantan väljer att abortera samtliga knoppar på grund av flyttstressen.

De flesta kamelior doftar inte – men är väldigt vackra att titta på. En del sorter av kamelia kan vara flerfärgade, fläckiga och randiga. Foto: Istock

Flytta ut kamelia på sommaren

Sommartid mår kamelian bäst ute på en skuggig plats, annars bränns bladen. I sitt naturliga tillstånd växer kamelior i skogsmiljöer under större träd, skyddad mot stark sol, vind och regn. Skola ut den när risken för nattfrost är helt över. De knoppar som ska blomma under vintern bildas under sensommaren.

Vinterförvaring av kamelia

När hösten kommer och temperaturen börjar sjunka, lyfter man in plantan till sin vinterplats. Kamelior tycker inte om häftiga förändringar, så försök att tajma klimatet ute med det inomhus. Håll 5-8 grader under november fram till slutet av januari, så att kamelian får vila. Under denna tid vattnar man mer sällan och utan näring. Jorden får inte stå ständigt våt.

Börja höja temperaturen till cirka 12 grader under slutet av januari och framåt tills den börjar sätta knoppar. Då är det dags att börja vattna oftare igen och tillsätta näring. När all risk för nattfrost är över, kan kamelian flytta ut igen.

Tips: Det finns de som hävdar att kamelior får fler och snabbare knoppar om man höjer temperaturen till 15 grader under cirka två månader (från februari), för att sedan sänka igen till 10-12 grader när de börjar blomma.

Olika sorter av kamelia

Bland de drygt tusen kameliasorter finns sex olika typer av blommor: enkla, halvfyllda, helt fyllda, anemonformade, pionformade, dubbla rosformade. De finns i färgerna vitt, rosa och rött och många är tvåfärgade med ränder eller fläckar, och de kan ändra färg. Jord och temperatur kan påverka färgen på blommorna. De allra flesta saknar trist nog doft.

Se även: