Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 14
Kaktusen har snabbt blitvit ett superhett inslag i våra hem. Växten har tidgare mest har varit populär hos yngre killar och män, men nu börjar allt fler att förstå hur dekorativa och lättskötta de är.
Foto: Plantagen
2 AV 14
Vi tänker mer och mer på vad vi stoppar i oss och strävar efter giftfria liv. Där kommer dethr med luftrenande växter också in. Några av de mest populära luftrenarna är fredskallan, paradisträdet, kantdracenan, bergpalmen och murgrönan.
Foto: Plantagen
3 AV 14
Bergpalmen gör stor comeback 2017. En mycket elegant, lättskött palm med ljusgröna blad, Den är också en bra luftrenare och bidrar till bättre inomhusklimat.
Foto: Plantagen
4 AV 14
Alla växter som på något sätt har en egen attityd är de som kommer att vara populära under 2017. De som står ut lite från mängden i form och uttryck.
Foto: Plantagen
5 AV 14
Bygg på höjden. Förutom fönstren kan du exempelvis placera krukorna på en pall, stol eller hylla, på en hög med böcker i ställer för en piedestal. Ställ dem i grupp som ett stilleben, eller på olika höjder.
Foto: Plantagen
6 AV 14
Att bygga på höjden kan man göra på många olika sätt. Tänk både fågel. fisk och mittemellan.
Foto: Plantag
7 AV 14
De gröna växterna är fortfarande populärast bland inomhusväxterna. Ta med dem som en del i inredningen och inte bara som prydnad i fönstren. Och glöm inte, grönt är dessutom 2017 års färg enligt alla trendexperter!
Foto: Plantagen
8 AV 14
Bygg på höjden och involvera dina gröna växter i inredningen hemma.
Foto: Plantagen
9 AV 14
Skapa helhetsintryck och placera i grupp. Har du en enkel växt kan det kännas tomt och trist om den står ensam. Plantera då flera växter i samma kruka eller placera flera i grupp.
Foto: Plantagen
10 AV 14
2016 var året när det här med inredning och växter blev stort på riktigt. Vi möblerade med växter, odlade hemma, målade med gröna kulörer, och värnade om miljön. Grönt är mer trendigt än någonsin och kommer bara ännu mer 2017.
Foto: Plantagen
11 AV 14
När man väljer kruka tänker de flesta i första hand på att den ska matcha inredningen i rummet, men det är lika viktigt att den ska matcha växten.
Foto: Plantagen
12 AV 14
Glöm inte vrår och hörnor. Är det hallar och badrum och hörnor kan du dock behöva komplettera med växtbelysning.
Foto: Plantagen
13 AV 14
Snittblommor är alltid rätt och inne. Vi ser dem inte bara i buketter i vaser utan även vid dukning och som dekoration på både paket och matlagning. Det som händer 2017 är att vi går från den avskalade trenden och i stället väljer stora, svulstiga och färgglada buketter.
Foto: Plantagen
14 AV 14
Årets krukväxt. Hetast i år blir ärter på tråd. Förutom det är den dessutom luftrenande!
Foto: Plantagen

Inred med gröna växter – här är trenderna 2017

2016 var året då gröna växter blev trendigare än någonsin.

Och 2017 kommer det fullständigt explodera i inredningen.

Men på annorlunda sätt –  här är de gröna trenderna som gäller 2017!

2016 var året när det här med inredning och växter blev stort på riktigt. Vi möblerade med växter, odlade hemma, målade med gröna kulörer, och värnade om miljön. Och det är något som håller i sig. Grönt är mer trendigt än någonsin och kommer bara ännu mer 2017. 

Men inredningssätten blir lite annorlunda. Vi kommer bland annat att ta ut svängarna mer, både vad gäller sorter, odlingssätt, och hur vi inreder med växter. Här kan du läsa vilka som blir 2017 års gröna inredningstrender! Samt vilken som är årets krukväxt. 

 

LÄS OCKSÅ: 9 inredningstrender från förra året som är helt ute 2017

1. Del av inredningen

De gröna växterna är fortfarande populärast bland inomhusväxterna. Ta med dem som en del i inredningen och inte bara som prydnad i fönstren. Och glöm inte, grönt är dessutom 2017 års färg enligt alla trendexperter!

2. Bygg på höjden

Förutom fönstren kan du exempelvis placera krukorna på en pall, stol eller hylla, på en hög med böcker i ställer för en piedestal. Ställ dem i grupp som ett stilleben, eller på olika höjder. Många glömmer också bort taket, där kan du ha en eller flera amplar i grupp.

3. Rätt sorts kruka

När man väljer kruka tänker de flesta i första hand på att den ska matcha inredningen i rummet, men det är lika viktigt att den ska matcha växten. Har växten mycket attityd så blir det bäst med en enklare kruka, medan en mer anonym växt kan behöva en lite utstickande kruka.

 

LÄS OCKSÅ: Här är krukväxterna som får dig att sova bättre 

 

Foto: Plantagen

4. Växter för alla

Tanken att alla ska kunna njuta av växter, inte bara de som har gröna fingrar. Ett bra tips kan vara att skaffa tåliga växter som klarar av mörka hörn och kan överleva trots att man slarvar med vattning. Tips på sådana är garderobsblomma, porslinsblomma, monstera, elefantöra, kaktus, aloe vera och paradisträd.

5. Skapa helhetsintryck

Har du väldigt många växter är det fint att hålla sig till snarlika krukor, till skillnad mot om du har få växter, då spelar det mindre roll. Och har du en enkel växt som till exempel garderobsblomman så kan det kännas tomt och trist om den står ensam. Plantera då flera växter i samma kruka eller placera flera i grupp. Den röda tråden är viktig, oavsett om det gäller form, färg eller struktur. Vad det handlar om är att skapa ett harmoniskt och sammanhängande helhetsintryck. 

6. Växter med attityd

2017 vill vi ha växter som skiljer sig från mängden, i både form och uttryck. Mer dramatiska bladfärger, sparris med olika utseenden, och stora gröna växter med knottriga och ärrade stammar exempelvis. 

 

LÄS OCKSÅ:  Efter marmor och mässing – här är trenderna 2017 

 

Foto: Plantagen

7. Välgörande växter

I dag är de allra flesta mycket medvetna om vad de stoppar i sig. Det tänket kan man även ta med sig vad gäller växter. Alla växter tar upp koldioxid och släpper ut syre, något som ger oss renare luft, men där är vissa växter bättre än andra, som exempelvis fredskallan, paradisträdet, kantdracenan, bergpalmen och murgrönan. 

7. Ätbara växter

Växter som både har ett prydnadsvärde och är ätbara är en trend vi kommer få se mer av 2017. Purpurfärgad basilika, eldröda chilifrukter och rosablommande jordgubbsplantor är på uppsving.

8. Glöm inte vrår och hörnor

De växter som kräver bra med ljus måste så klart placeras nära fönstret. Däremot, de som är tåligare – ställ dem gärna på andra ställen för att ge rummet karaktär. Är det hallar och badrum och hörnor kan du dock behöva komplettera med växtbelysning. 

 

LÄS OCKSÅ: 7 super-växter som renar luften inomhus! 

 

Foto: Plantagen

9. Snittblommor i bukett

Snittblommor är alltid rätt och inne. Vi ser dem inte bara i buketter i vaser utan även vid dukning och som dekoration på både paket och matlagning. Det som händer 2017 är att vi går från den avskalade trenden och i stället väljer stora, svulstiga och färgglada buketter.

10. Japansk känsla

När det blir dags att se över trädgården kan det vara kul att veta att den japanska trädgårdskonsten kommer att bli stor i år. Asketisk och stram trädgårdsdesign med  stenläggningar, olika sorters gräs, som bambu och vattenspel.

 

LÄS OCKSÅ: 16 inredningsbloggar du bara måste följa

11. Årets krukväxt

Hetast i år blir ärter på tråd. Så klart ligger alla suckulenter fortfarande högt på trendlistan – men topplatsen intas 2017 av ärter på tråd. Förutom det är den dessutom luftrenande! Utöver den spås bergpalmen göra stor comeback. Den är både lättskött och även den en bra luftrenare. Och kaktusen är också superhet!

 

Foto: Plantagen

 

LÄS OCKSÅ:

10 lättskötta växter som överlever helt utan ljus – kolla in! 

Så tar du hand om gamla och trista krukväxter – Bosse Rappnes bästa tips 

13 härliga saker du måste veta om tulpaner 

 

Källa: Plantagen, Elledecoration