1 AV 6
Pelargonexperten Maria Lundgren ger oss sina bästa tips och råd.
Foto: Blomsterfrämjandet
2 AV 6
Förgyll din uteplats med vackra pelargoner.
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
3 AV 6
Här får du experternas bästa tips och råd om vilka pelargoner som passar dig.
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
4 AV 6
På balkongen kan man även hänga pelargoner i amplar.
Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
5 AV 6
Visste du att det finns över 1000 olika sorters pelargoner?
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
6 AV 6
Årets Pelargon 2017 blev rosenknoppspelargonen ”Kronprinsesse Mary”.
Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Hitta rätt i populära pelargondjungeln

Pelargoner är trendigare än trendigast numera. Ett måste i varje hem.

Och så vackra de är dessutom – sprider riktig sommarglädje.

Men utbudet är enormt –  vi hjälper dig att hitta rätt i djungeln!

Vad sägs om till exempel pelargoner som doftar choklad eller mint?

Alla vill vi ha en mysig och ombonad uteplats som levererar mycket sommarkänsla. Där passar pelargoner alldeles utmärkt – den före detta ”tantblomman” som blommat ut och bara blir hetare och trendigare för varje år som går. Vi svenskar älskar pelargoner, och de fungerar lika bra på balkonger som i trädgårdar, liksom inomhus.

Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Gula, vita, mångfärgade, doftande eller ett vackert bladverk

Det har också gjort att utbudet växt och växer enormt. Det finns inte längre bara den romantiskt rosa Mårbackapelargonen eller de vanliga röda. Det finns så otroligt många sorter, färger, blom- och bladformer samt olika växtsätt och storlekar. Visste du till exempel att det finns både vita och gula, liksom mixar av rosa-lila-cerise-orange-aprikos? Eller vill du kanske satsa mer på doftpelargoner som kanske doftar mint, cola, kokosnöt och choklad?

Pelargon Mårbacka Foto: Blomsterfrämjandet

I dag finns fler än 1000 olika pelargonsorter

I dag finns mer än 1000 olika pelargonsorter registrerade och cirka 280 vilda arter. Endast i Sydafrika, pelargonens hemland, finns det mer än 250 olika pelargonarter!

Så vilken eller vilka ska man välja? Blomsterfrämjandet har tillsammans med pelargonodlaren Maria Lundgren tagit fram sina favoriter just nu:

 

1. Balkongen

Marcada margenta. Foto: Odla.nu

Här rekommenderas de nya interspecifika pelargonerna – korsningar mellan häng- och vanliga zonalpelargoner. De växer fint och mycket kraftigare, håller en frisk grön färg, är vind- och regntåliga, och dessutom självrensande. Fantastiska sorter finns i Caliente-serien, men titta även på Marcada-sorterna Pin och Magenta.

2. Ampel

Kärlekspelargonen Calliope red splash. Foto: Blomsterfrämjandet/Syngenta

Som ampel tipsar man om Calliope dark red eller ”Årets Pelargon” 2016, Caliente pink. Den har många fördelar som att den blommar tacksamt oavsett väderlek. I Sverige där somrarna ibland kan vara regniga är det en bra egenskap.

3. Entrékrukan

Americana white splash Foto: Blomsterlandet

Det är fint att göra en samplantering och blanda olika sommarblommor. Som bas kan man ha den vita pelargonen Americana white splash som har ett vackert cerise öga. Den passar utmärkt att  kombinera med till exempel cerise Million bells och vit lobelia.

4. Gå bort-present

Pelargonen Aquarello. Foto: Blomstergrossisten

Aquarello är en babyrosa sort som är som en dröm att få, Tango lavender är en annan mycket bra sort som alltid är en uppskattad present. Aquarellon gör sig väldigt bra tillsammans med utplanteringsväxter i ljusgula nyanser. Det blir romantiska planteringar som ger somriga känslor.

5. Inomhus

Prins Felix är en vitblommande Mårbackatyp Foto: Blomsterfrämjandet

Den ljust violetta sorten Violino växter lite som gammeldags sorter och passar utmärkt både i inglasade uterum, på fönsterbrädan och verandan. Prins Felix är en annan variant som är en vitblommande Mårbackatyp – en vacker gammeldags sort som alltid känns modern. Den är något kompaktare i sitt växtsätt, mycket blomrik och börjar ofta blommar lite tidigare jämfört med Mårbacka. 

6. Pelargonexpertens favorit

Pelargonen Calliente pink. Foto: Odla.nu

Pelargonodlaren Maria Lundgrens egen favorit just nu är Calliope xl pink: ”Den har ett fantastiskt växtsätt vilket resulterar i superstora runda plantor. Den liknar mycket en gammal sort av hängpelargon som vi odlade för många år sedan och som jag inte sett sedan. För mig är den därför lite nostalgisk.”

7. Expertens bästa pelargontips

Foto: Blomsterfrämjandet

Marias bästa pelargontips: ”Se till att du planterar dina pelargoner så att de är lättskötta. På sommaren ska du kunna njuta av en härlig blomsterprakt utan stor ansträngning. Detta görs bäst genom att välja rejäla planteringskärl och sedan blanda i långtidsverkande gödning i jorden vid plantering. Då behöver du bara vattna pelargonerna och sedan kan du njuta av lata sommardagar.”

 

Vanliga pelargoner och var du använder dem:

 

Pelargon, Pelargonium zonale-hybrider

Pelargon i terrakottakruka. Här zonalpelargonen Tango deep rose with eye. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Zonalpelargon är den vanligaste typen av pelargon, en upprätt sort med aningen håriga stammar och blad. Den finns i många typer: både små och kompakta och buskiga och frodiga. Det finns sorter både med enkla och fyllda blommor och ett nästan outtömligt spektrum av färgnyanser.  Tack vare den rika blomningen under hela sommaren är zonalpelargonerna populära och passar för både plantering i lådor och krukor på balkonger och uteplatser, samt för rabatter i trädgårdar och parker. 

Hängpelargon, Pelargonium peltatum-hybrider

En variant av hängpelargon. Foto: Blomsterlandet.se

I motsats till zonalpelargoner har hängpelargoner ofta vaxartade, glänsande blad. Tack vare sitt kaskadlika växtsätt passar hängpelargoner ypperligt till amplar, krukor och balkonglådor. De är dessutom ofta självrensande, perfekt för den som gillar överdådig blomning men inte vill ägna så mycket tid åt att sköta om sina växter. Hängpelargoner finns i ett brett färgspektrum och utbudet av former, från enkla till dubbla blommor, är stort.

Interspecifika: korsning mellan häng- och zonalpelargon

Zonalpelargon. Foto: Plantagen.se

Interspecifika pelargoner är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. Dessa ganska nya sorter har blivit väldigt populära, eftersom de har fått positiva egenskaper både från häng- och zonalpelargon. De blommar rikligt, är tåliga och väderbeständiga, lättskötta samt extremt mångsidiga. Interspecifika hybrider kan användas både till balkonglådor, krukor samt i rabatter, och blommar oavsett om det är soligt och varmt eller regnigt och kallt. 

Brokbladiga sorter

Brokbladig pelargon Melo silver. Foto: Odla.nu

Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina tjusiga blads skull. Färgerna på bladen varierar från grönt och gult till brunt eller vitt. Många brokbladiga pelargoner har ganska oansenliga blommor och de passar perfekt till samplanteringar med andra sommarblommor. De flesta brokbladiga pelargoner tillhör zonale, även om de också kan vara peltatum eller doftpelargoner.

Engelsk pelargon

Enegelsk pelargon, Aristo beauty. Foto: Odla.nu

Den engelska pelargonen har stora, intensivt färgade blommor, ofta med ett mörkt centrum, och de blommar rikligt redan tidigt på våren. Då man odlade dem i England som krukväxter på 1700-talet föredrar de fortfarande en plats inomhus. I motsats till häng-, zonal- och andra utomhuspelargoner blommar denna art inte på sommaren, utan snarare efter en kall period på våren. Idag finns det också moderna sorter som blommar under sommarmånaderna. Dessa kan planteras utomhus, men de kräver att bli skyddade mot regn och vind. Engelska pelargoner har stora, något håriga, njurformade blad och mycket stora blommor. 

Änglapelargoner

Änglapelargon. Foto: Blomsterlandet.se

Änglapelargoner påminner lite om de engelska men de har mindre blommor och blad. Bladen är oftast lite krusiga och blommorna är många. Den vilda arten Pelargonium crispum är förmodligen en av dem som varit inblandad i korsningarna. I motsats till engelsk pelargon är änglapelargon en idealisk balkong- och rabattväxt. Ofta blir änglapelargonerna inte mer än 20-30 cm höga men de finns i många olika färger och former.

Doftpelargoner

Doftpelargon Cola. Foto: Odla.nu

Under de senaste åren har doftande pelargoner blivit alltmer populärt. Till skillnad mot många andra pelargoner har de relativt små och mindre pråliga blommor. Men vid minsta bris eller lättaste beröring släpper bladen ifrån sig en intensiv arom. Doftpelargoner kan ha ett antal olika dofter, från ros till persika, citron och apelsin, till mint, cola, kokosnöt och choklad. Dofterna varierar beroende på den kemiska sammansättningen av eteriska oljor som produceras i växtens blad. I naturen tjänar oljorna till att skydda växten mot skadedjur och parasiter och därför kan doftpelargoner till viss del skydda mot myggor och andra insekter. Doftpelargoner fungerar också perfekt ute på en balkong eller terrass.