De rosavioletta blombollarna på Allium ’Millenium’ är cirka fem centimeter i diameter och passar fint i både rabatt, kruka och som snittblommor.
De rosavioletta blombollarna på Allium ’Millenium’ är cirka fem centimeter i diameter och passar fint i både rabatt, kruka och som snittblommor. Foto: Jonas Bengtsson

Här är årets perenn 2021 – långlivad och lätt att lyckas med

Generös blomning, snygg hela säsongen och lätt att lyckas med. Så beskrivs årets perenn – en lökväxt med rosavioletta blombollar som ratas av rådjur.

Årets perenn 2021 är allium ’Millenium’ – även kallad trädgårdskantlök.

”Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.”

Så lyder motiveringen till årets perenn 2019 som varje år utses av Perennagruppen – Sveriges perennaodlare inom GRO, Gröna Näringens riksorganisation.

Allium ’Millenium’ (trädgårdskantslök) blev årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är en lökväxt som på svenska kallas trädgårdskantlök och som blommar från juli till september. Som många andra sorter av allium sitter blommorna i klotrunda blomställningar. Till skillnad från många andra arter av allium som blommar mellan vårlökar och tidiga sommarblommor, så blommar dessa alltså från mitten av sommaren och en bit in på höstkanten. Den utmärker sig dessutom genom att vara snygg nästan hela året. 

Bladen på årets perenn är glänsande, gröna och dyker upp tidigt på våren. Kort därefter utvecklas bladverket till en tät och frodig tuva av långsmala och platta blad. Blommorna är vackra redan som knoppar och när de slår ut blir de som bollar i rosavioletta färger. Bin och fjärilar älskar blommorna vilket ger ytterligare liv och fägring.

Plantorna blir omkring 30 centimeter höga och bladverket håller sig vackert hela blomningen och långt in på hösten.

Växtsättet påminner om gräslök då lökarna växer i tätt i samling och sprider sig i långsamt i sidled. Dessutom är den ätbar – men ratas däremot av rådjur och kaniner. 

Både till växtsätt och till utseende påminner allium ’Millenium’ om gräslök. Och likt gräslök är den ätbar. Foto: Marie Wändel

Skötselråd för perennen allium ’Millenium’

Experterna lyfter fram den som en härligt grön, frodig och långblommande kantväxt som blir fin tillsammans med bland annat lammöron, nävor, stäppsalvia, solhatt och prydnadsgräs som blåtåtel. Men allium ’Millenium’ passar även som krukväxt eftersom den är fin nästan året runt och går att övervintra även i kruka. Den passar också fint som snittblomma. 

Allium ’Millenium’ kräver inte mycket skötsel för att bli vacker. Blomman trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge och klarar torra perioder bra. Plantera i vanlig trädgårdsjord med ett avstånd på cirka 35 centimeter från centrum till centrum på plantorna. 

Lökarna planteras på hösten, fram till oktober. Plantera lökarna i grupp för att få en maffig blomning, med spetsen uppåt och på ett djup som är ungefär två-tre gånger lökens höjd och vattna ordentligt. För att få blommorna att hålla sig fina år efter år är det även bra att gödsla en gång under sommaren.

Årets perenn 1997-2020

1997: Stäppsalvia, Salvia nemorosa,

1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´

1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis,

2000: Kärleksört, Sedum ´Matrona´

2001: Ulleternell, Anaphalis triplinervis

2002: Blodnäva, Geranium sanguineum ´Max Frei´.

2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha

2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua

2005: Stjärnflocka, Astrantia major

2006: Kransveronika, Veronicastrum virginicum

2007: Jättetåtel, Molinia arundinacea

2008: Fläckig lungört, Pulmonaria officinalis

2009: Gullnattljus, Oenothera fruticosa

2010: Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius

2011: Blomsterfunkia, Hosta fortunei

2012: Bolltistel, Echinops bannaticus

2013: Daglilja, Hemerocallis (sju utvalda sorter)

2014: Vårälväxing, Sesleria heuffleriana

2015: Vit skogsaster, Aster divaricatus

2016: Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola

2017: Krypflox, Phlox stolonifera 'Alba'

2018: Höstsilverax, Actaea simplex

2019: Purpurmejram, Herrenhausen

2020: Gillenia – även känd som ”Gillenia trifoliata”

LÄS MER: Sköt om ljungen – och få den att hålla sig fin hela vintern

LÄS MER: Ta hand om cyklamen – så lyckas du med vackra blomman 

LÄS MER: Retroväxten fönsterfikus är trendig igen – så tar du hand om den

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!