1 AV 3
Rumsgran, eller Norfolk Island pine tree som den heter på engelska, karaktäriseras av ljusgröna, mjuka barr och ett symmetriskt grenverk.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Minigranen är särskilt populär kring jul.
Foto: Ellos
3 AV 3

Vackra rumsgran! Så sköter du om fina minigranen

Rumsgran är en vacker växt som har blivit populär i Sverige på senare år – särskilt runt jul då den blivit ett alternativ till traditionella julgranar. Och fin är den!

Men hur ska rumsgranen skötas om? Och hur gör jag om jag vill plantera om den? Det får du svar på här!

Cecilia Gustafsson
Veronica Lundström Kristensen

Vad är rumsgran?

Rumsgran (Araucaria heterophylla) är en härligt grön och skir växt med symmetriska grenar. Den syns som tydligast i hemmet under julen även om den finns där året om. Enligt en gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskap. 

Norfolkgran, som den också kallas, har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine tree då den upptäcktes först på Norfolkön. I vilt tillstånd kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den ungefär två meter. Det som utmärker just den här granen är att den är ljusgrön, med mjuk barr och ett symmetriskt grenverk. Rumsgran tillhör det så kallade brödgranssläktet som har sitt ursprung i Sydamerika och Australien.

Cunninghamsgran – en mindre rumsgran

Rumsgran kan förväxlas med liknande Cunninghamsgran (Araucaria cunninghamii) som också är en liten gran i kruka som trivs inomhus. Den kallas ibland för minirumsgran är är lite mindre än vanlig rumsgran. 

Små julträd som alternativ till julgran

Rumsgran är ett julträd som blivit populära alternativ till traditionella julgranar. Så till jul kan man gärna sätt en ljusslinga i granen eller varför inte, om den är tillräckligt stor, några julkulor?

Granen passar även fint tillsammans med andra gröna växter som skapar kontraster – till exempel monstera, elefantöra och guldpalm. Ställ de gärna i olika höjd – använd piedestaler och amplar. 

Rumsgran eller "arucaria heterophylla" som den heter på latin, kommer från Australien och Nya Zeeland. Foto: SVANTE SJÖSTEDT
Rumsgranar har blivit en populär julväxt i många hem. Foto: EVA ROBILD

Hur sköter man rumsgran?

Rumsgran ska stå ljust eller i halvskugga. Du ska undvika att ställa den direkt i solen under sommaren och den ska inte stå nära ett element. Däremot får den gärna stå i skuggan på en altan under sommaren. Den växer långsamt som i våningar. Under vintern är det bra att den får stå svalt, men inte under 10 grader.

Hur vattnar man rumsgran?

Rumsgran vill ha mer vatten sommartid och jorden ska hållas lätt fuktig. Duscha den gärna då och då. Under vintern kan man vattna mer sparsamt. Från våren till hösten ska den gärna ges växtnäring en gång i veckan och under vintern en gång i månaden.

Har din rumsgran fått gula barr är det ett tecken på att den står på en för varm plats. Döda och gulnade kvistar kan klippas av.  

Hur planterar man om rumsgran?

Rumsgran växer långsamt, men när den växt cirka en decimeter bör du plantera om den i en kruka som är en decimeter djupare än den tidigare. Använd vanlig blomjord och se till att vattna så jorden blir genomblöt.

Torkar jorden ut snabbt är det ett tecken på att den behöver planteras om. Man kan också lyfta på krukan och se om rötterna sticker fram – det är också ett tecken på att det är dags att plantera om den. 

Ta skott från rumsgran

Man kan föröka rumsgran under sommaren genom att ta 15-20 centimeter långa sticklingar och sätta dem i en sand/torvblandad jord.

Vill man få rumsgranen att bli som en liten buske kan man plantera flera granar i samma kruka. 

LÄS MER: Vackra amaryllis! Så tar du bäst hand om den ståtliga blomman 

LÄS MER:  7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Se även: