Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 14 dec 2017 11:32

Här är allt du behöver veta om trendiga rumsgranen

Rumsgran eller "arucaria heterophylla" som den heter på latin, kommer från Australien och Nya Zeeland.

Rumsgran eller "arucaria heterophylla" som den heter på latin, kommer från Australien och Nya Zeeland.

1/2

Foto: SVANTE SJÖSTEDT

Rumsgranen är grön och skir med symmetriska grenar.

Rumsgranen är grön och skir med symmetriska grenar.

2/2

Foto: Getty Images

Rumsgran är en vacker växt som är ganska ny i svenska hem.

Hur ofta ska rumsgranen vattnas? Hur ska jag sköta om min rumsgran? Hur gör jag om jag vill plantera om den? Hur inreder jag med rumsgran?

Det får du svar på här!

Rumsgran är en härligt grön och skir växt med symmetriska grenar. Den syns som tydligast i hemmet under julen även om den finns där året om. Den är ny i svenska hem så lär dig mer – visste du till exempel att den enligt gammal tradition ska ge lycka i äktenskap?  

Vad är rumsgran?

Rumsgran som den heter på svenska har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. På engelska kallas den för Norfolk Island pine då den upptäcktes först på Norfolkön. På latin heter den "arucaria heterophylla". I vilt tillstånd kan den bli 50 meter, men som krukväxt blir den som mest två meter. Det som utmärker just den här granen är att den är ljusgrön, med mjuk barr och ett symmetriskt grenverk. Rumsgran tillhör det så kallade brödgranssläktet som har sitt ursprung i Sydamerika och Australien.

LÄS MER: 7 finaste blommorna i vinter – här är favoriterna 

– Men det är som med de flesta exotiska växter vi har i Sverige. En plantjägare har antagligen rest världen runt och tagit med den hem, berättar Elisabeth Des Carlborg, hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling) på Plantagen.

Enligt en gammal tradition ger rumsgranen lycka i äktenskap. Den ska inte förväxlas med liknande cunninghamsgran (araucaria cunninghamii) som också är en gran i kruka som trivs inomhus.

Rumsgran eller Norfolk Island pine som den kallas på engelska kan bli upp till 50 meter i det vilda.

Foto: Getty Images

Skötselråd – här trivs rumsgran

Rumsgran ska stå ljust eller i halvskugga. Du ska undvika att ställa den direkt i solen under sommaren och den ska inte stå nära ett element. Däremot får den gärna stå i skuggan på en altan under sommaren! Den växer långsamt som i våningar. Under vintern kan den stå svalt, men inte under 10 grader.

LÄS MER: Här är allt om klassiska fredskalla

Så ofta behöver man vattna rumsgran

Växten vill ha mer vatten sommartid, vattna den då ofta, men mer sparsam under vintern. Duscha den gärna då och då. Vattnar gör du med jämna mellanrum så jorden ska vara lätt fuktig hela tiden. Från våren till hösten ska den gärna ges växtnäring en gång i veckan och under vintern en gång i månaden.

Hur planterar man om rumsgran?

Rumsgran växer långsamt, men när den växt cirka en decimeter bör du plantera om den i en kruka som en decimeter djupare än den tidigare. 

– Ett annat tecken på att den behöver planteras är om att den torkar ut snabbt. Man kan också lyfta på krukan och se om rötterna sticker fram. I så fall börjar det blir dags, säger Elisabeth Des Carlborg.

Plantera om rumsgranen med vanlig blomjord, i samma höjd som i den tidigare krukan. Se till att vattna så jorden blir genomblöt.

– Man kan också plantera flera rumsgranar i samma kruka – då blir det mer som en buske av det hela, säger Elisabeth Des Carlborg.

LÄS MER:  7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Inred snyggt med rumsgran

Granen passar utmärkt tillsammans med andra gröna växter som skapar kontraster – till exempel monstera, elefantöra och guldpalm. Ställ de gärna i olika höjd – använda piedestaler och amplar. Närmare jul kan man gärna sätt en ljusslinga i granen eller varför inte, om den är tillräckligt stor, några julkulor?