Det är lätt att ta sticklingar av gullranka. Foto: Shutterstock

Gullranka – så sköter du om hjärtliga klätterväxten

Gullranka kan verkligen liva upp ett hem med sina långa vackra rankor och hjärtformade blad. Den är dessutom lättskött och behöver inte så mycket omsorg.

Här är tips och råd på hur du har hand om skönheten.

Marble Queen och andra sorter av gullranka

Ordspråket kärt barn har många namn beskriver den lättskötta klätter- och hängväxten med hjärtformade blad väl. Krukväxten som i dag går under namnet gullranka, Epipremnum aureum, har tidigare kallats för pothos, rhaphidophora och scindapsus. I Sverige är följande fyra sorter vanliga i blombutiken: Golden Pothos och Auremun (som båda har gula mönster på sina blad), Marble Queen (som har vitt mönster på bladen) och Neon (som har limegröna blad).

Skötselråd – här trivs den

Gullranka vantrivs i temperaturer under 15 grader och i drag. Växten kommer ursprungligen från ostindiska övärlden och Salomonöarna så här i Sverige vill den stå i rumstemperatur, gärna i halvskugga. Står den vid ett fönster där solen ligger på under stora delar av dagen bleks bladen. Står den helt i skugga blir bladen mörkare. 

Gullranka vill inte stå i direkt solljus. Då bleks bladen. Foto: Shutterstock

Så ofta ska du vattna växten

Du bör inte springa och skvätta med vattenkannan var och varannan dag om du vill att din gullranka ska må bra. Den behöver vila och rikligt med vatten ungefär en gång i veckan på sommaren och mer sällan på vintern. Tänk även på att växten inte gillar att stå blött, så häll alltid ut överflödigt vatten från blomfatet. Under sommarhalvåret kan du ge växten extra näring en gång i veckan så växer bladen till sig bättre. Under resten av året räcker det att ge gullrankan näring en gång i månaden. 

LÄS MER: Luftrenande växten aralia – så här tar du hand om den 

Föröka och plantera om gullranka – så tar du stickling

Det är lätt att ta sticklingar av gullranka. Det gör du genom att klippa av delar av rankorna i bitar på runt fem centimeter som har ett par blad och fäste. De avklippta rankorna kan du sedan sticka ner i samma kruka som moderplantan eller i nya krukor med såjord – gärna blandad med perlite så att jorden inte blir för blöt och kompakt. Täck sedan sticklingen med en plastpåse eller ställ in den i ett miniväxthus så håller sig jorden fuktig lättare. Efter en till två veckor får sticklingen ofta nya blad, och ett par veckor efter det utvecklas rötterna. Det går även att rota sticklingarna i vatten, men resultatet blir inte lika ofta bra. 

Plantera om klätterväxten på våren i en större kruka om rötterna inte ryms i krukan den står i. 

https://www.instagram.com/p/B1CIgxFiQvk/https://www.instagram.com/p/Bza8elzlq4h/

Gullranka – giftig eller inte?

Gullranka platsar inte bland de giftigaste krukväxterna vi hittar i blombutiken. Men det kan ändå vara bra att ställa den utom räckhåll för katter och andra nyfikna husdjur. Bladen innehåller ämnen som irriterar och djur som tuggar på dem kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, enligt Giftinformationscentralen.   

LÄS MER: Allt du behöver veta om elefantöra

LÄS MER: Så får du din monstera att växt att hålla sig fin längre

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!