Så lyckas du med fuchsia – skötsel och vinterförvaring
Fuchsia är villiga blommor med färgstarka färger i halvskuggigt läge, där många andra blommor ter sig bleka. Ett underbart generöst växtsläkte med stor variation på växtsätt, storlek och blomning.
Fuchsia gillar svenska kalla och regniga somrar – en match made in heaven!
Här får du veta hur du sköter och övervintrar den vackra blomman.
Plantering och jord för fuchsia
De flesta fuchsior odlas i kruka, då det är lättare att förodla dem och sedan ta dem in och ut för vinterförvaring (läs mer om det längre ner). Det går bra att plantera ut fuchsia på friland i rabatter sommartid, men då blir det på bekostnad av blomningen, då de kommer att producera mycket rötter när krukan inte längre begränsar. Det finns även fuchsiaarter som är härdiga i Sverige ända upp till zon 4(5), och de kan man ju så klart låta stå kvar i rabatterna.
Det går bra att använda näringsrik blomjord eller urnjord på påse. Man kan även blanda egen jord med lika delar torv, planteringsjord och barkmull, men då är det extra viktigt att näringsvattna under säsongen. Fuchsia vill ha mycket porös och väldränerad jord, så packa inte jorden för hårt när du planterar dem.
Så sköter du fuchsior
Ställ krukan svalt i halvskugga. Fuchsia växer fint i helskugga, men får inte lika mycket blommor som i sol. Fuchsia gillar dock inte värme, speciellt inte om det gassar på rötterna i krukan, så tänk på att flytta dem till ett gynnsammare läge när sommarhettan slår till. Blommorna utvecklas bäst i sol, men då måste man vara på sin vakt och vattna ofta. Försök även att skugga själva krukan.
Det måste alltid finnas hål i botten på krukan, och använd inte fat ute så att vatten blir stående om det regnar. Vattna annars fuchsior regelbundet och håll jorden fuktig, men den får hellre vara torr än blöt. Mycket viktigt att inte låta vattnet bli stående, för då är det risk för att rötterna ruttnar. Ha gärna en liten giva blomgödsel vid varje vattning under växtsäsongen, men inte längre än september. Sen behöver de förbereda sig för vintern.
Fuchsior behöver inte beskäras och toppas, och många arter grenar sig rikligt själva. Men känner man att man vill få sin planta buskigare är det bara att klippa lätt, så grenar de sig snabbt. Blommorna kommer ca en månad efter toppningen. Passa på att ta sticklingar från fuchsian när du toppar. Det är jättelätt att lyckas!
Om fuchsia och vinterförvaring
Fuchsia tas in när frosten kommer. De tar inte skada av ett frostbett mer än att bladverket ser ledset ut, men de ska ändå beskäras lätt när de ska in. Det kan tyckas grymt att beskära en planta som står i blom. Tänk då på att de ändå kommer att tappa alla blommor och blad om de vinterförvaras mörkt. En annan fördel med att skära ner fuchsian är att man får mer plats för krukorna. Tippa gärna krukan en tid innan, och vattna inte, så hinner jorden torka upp lite. Mörkt kan de klara temperaturer strax över nollan upp till 2 grader.
Står de varmare upp till 10 grader under vintern måste de ha ljus. Många fuchsiaarter kan fortsätta att blomma året om om de står i ett uppvärmt, ljust och inglasat uterum. De vattnas mycket sparsamt under sin övervintring. Övervattning är den vanligaste dödsorsaken bland fuchsior!
På våren ska de planteras om i ny fräsch jord och avhärdas för utelivet. Tidiga fuchsior trivs i fönstret eller inglasade uterum, men så fort frostrisken är över på våren kan de skolas ut. Ute får de luftcirkulation och risken för till exempel trips och vita flygare är lägre.
Tips! Lägg isbitar eller snöbollar på jorden, så kan de sakta förse fuchsian med vatten under vinterförvaringen.
LÄS MER: Så övervintrar och vinterförvarar du dina chiliplantor
LÄS MER: Plantera, sköta och vinterförvara gladiolus – så lyckas du
LÄS MER: Bekämpa mossa i gräsmattan – knep som får gräset fint igen