Första vårtecknet: snödroppar – så tar du hand om blomman

En liten glasvas med snödroppar på frukostbordet blir en vacker och enkel detalj att njuta av.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

1 av 3: En liten glasvas med snödroppar på frukostbordet blir en vacker och enkel detalj att njuta av.

I gamla trädgårdar finns det ofta fullt med snödroppar.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

2 av 3: I gamla trädgårdar finns det ofta fullt med snödroppar.

Det finns tre olika vildväxande snödroppar i Sverige.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

3 av 3: Det finns tre olika vildväxande snödroppar i Sverige.

Så här års behövs inget stort och pampigt för att väcka vårens känslosvall, varje tecken är välkommet. 

Ett av de första är snödropparna! 

Här tipsar vi om hur du lyckas med blomman. 

Andra har också läst

Snödroppar är ofta de blommor som kommer allra först i trädgården. Njut av dem genom att plocka dem och sätta några av dem i en fin liten glasvas. Snö­droppar blir mellan 10 och 20 centimeter höga och är härdiga i hela landet.

Det finns olika uppfattningar om när snödroppar bäst planteras. Men många anser att det säkraste sättet att dela och plantera snödroppar är att göra det medan de fortfarande grönskar, fast efter blomningen. Och man vill ju gärna ha ett helt hav.

LÄS OCKSÅ: Ut med vintern – så här enkelt tjuvstartar du våren!

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Snödroppar lever kvar länge i gamla trädgårdar där de fått stå i fred. Snödroppar klarar rejäla frostnätter, pinande blåst och minst en eller två omgångar med snö. De har en snillrik konstruktion som gör att de reser sig igen när prövningarna är över.

Lyckas med dina snödroppar 

1. Fuktig jord 

Snödroppar gillar näringsrik, lite fuktig jord. Allra bäst är lundmiljöer där fjolårslöven blir till fin mull. Marken torkar inte ut på sommaren eftersom den är skuggad av lövverk från träd och buskar. I mars når solen ner till snö­dropparna eftersom träden ännu inte har fått några löv.

2. Dela efter blomning 

Dela stora plantor direkt efter blomningen. Ge snödropparna lite extra jord, kompost eller brunnen stallgödsel efter delning. Snödroppar kan flyttas under växtsäsongen, så byt gärna med vänner och bekanta så att du får fler sorter. Man kan även köpa delade snödroppsplantor från England.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Vårens första små blommor gör sig bra i enkla glasvaser. Det är också fint att ställa flera vaser med olika blommor eller små kvistar på en bricka, som ett vårstilleben.

3. Olika sorter 

Det finns flera arter men "galanthus nivalis", snödroppe, är den mest välkända och odlade. Av den finns fyllda sorter men de sätter inte frö. De kan däremot delas och sätter sidolökar. För den som riktigt "snöar in" på dessa små ljuvliga blomster finns storblommande snödroppar, snödroppar med olika mycket grönt på kalkbladen, avlånga och smala, korta och kompakta.

4. Rensa varsamt 

Välj enkla sorter som sprider sig! Se till att du inte rensar bort frösådda plantor av bara farten. Det tar nämligen några år från frö till blomning och då gäller det att vara varsam. De första åren ser snö­dropparna ut som tjockare grässtrån.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Plockar man snödroppar kan se detaljer som särskiljer sorterna.

5. Se upp för torka 

Plantera snödroppslökar direkt när de kommer in till plantskolan på hösten, så att de inte hinner torka ut, för det gillar de inte alls. Planteras lökarna tidigt på hösten hinner de dessutom rota sig bättre och riskerar inte att frysa bort.

6. Låt dem vissna i fred 

När snödropparna väl är i jorden och har blommat så är det allra viktigaste att låta dem vissna ner i lugn och ro. Klipp inte bort något grönt. Och rota inte för mycket i jorden. Sätt plantorna där de kan få stå i fred hela året. Står de i gräsmattan bör snödropparna ha vissnat ner helt innan gräset klipps.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Ett tips för att göra det mer vårigt inomhus är att ta in kvistar från trädgården, sätta dem i ljummet vatten och låta dem grönska. Här till­sammans med några minipåskliljor och en bukett snödroppar.

 

Snödroppe – en samlarväxt

Det finns cirka 19 arter av släktet Galanthus. I Sverige finns tre vildväxande snödroppar: turkisk snödroppe, snödroppe och veckad snödroppe. Höst­snödroppe och grön snödroppe finns i handeln.

På 1800-talet var snödroppen ett omtyckt motiv inom engelsk poesi och måleri. Den blev också en samlarväxt bland så kallade galantofiler, snödroppsälskare.

Det engelska trädgårdssällskapet RHS håller varje år en vintershow där man kan se massor av snödroppar. I England kan man boka weekend­resor till gods med parker fulla av snödroppar.

Av: Ellen Forsström 

LÄS OCKSÅ: Så räddar du dina slokande tulpaner

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande