Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 10 mar 2019 09:00

Floristen: Vanliga missen dödar dina krukväxter

Krukväxter är vackra och får oss att må bra – men det gäller att komma ihåg att vattna.

Krukväxter är vackra och får oss att må bra – men det gäller att komma ihåg att vattna.

1/2

Foto: Getty Images/iStockphoto

Glöm inte blomsprutan! Många gröna växter vill ha fuktig luft.

Glöm inte blomsprutan! Många gröna växter vill ha fuktig luft.

2/2

Foto: Shutterstock

Att vattna krukväxter låter som något av det enklaste man kan göra. Bara att hälla på en skvätt vatten då och då och njuta av vackra blommor? Nja, det är lätt att göra fel.

– Det vanligaste problemet är att man övervattnar sina växter, säger floristen Annamaria Ternow.

Hör du till typen som brukar glömma bort att vattna dina krukväxter? Och när tanken väl slår dig häller du på så mycket att växterna bokstavligen badar i sina krukor? Du är inte ensam.

– Det är lätt att glömma bort att vattna regelbundet, så jag föreslår att man har någon typ av schema. Man får helt enkelt bestämma vilka veckodagar man ska vattna och kanske till och med skriva upp det i kalendern, tipsar floristen Annamaria Ternow.

Risk att krukväxtens rötter ruttnar 

Är olyckan väl framme och blommorna står törstiga i knastertorr jord är dock inte lösningen att hälla på en hel kanna vatten i ett försök att rädda dem.

– När rötterna står och badar i vatten är risken att de ruttnar och växten dör. Vattna i stället som vanligt och kolla om vattnet absorberas, i så fall kan du fylla på lite mer efter ett tag, säger Annamaria.

Vad är då en vanlig mängd vatten?

– Ungefär en till två deciliter åt gången är lämpligt för många blommor. Blommande växter behöver vattnas oftare, ungefär två gånger i veckan, medan gröna växter vanligtvis bara behöver vatten en gång i veckan. 

LÄS MER: Skydda krukväxterna från elementvärmen – sex knep 

Gröna växter behöver generellt mindre vatten än blommande. Ungefär en gång i veckan är lagom.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Lyft på innerkrukan

Det beror också så klart på hur varmt det är, står en blomma på en fönsterbräda ovanför ett element kanske den behöver vatten lite oftare än annars. Är man osäker tipsar Annamaria om att lyfta på innerkrukan. Känns den lätt är jorden torr och behöver vattnas, men är krukan tung finns det fortfarande vatten i jorden.

– De flesta växter vill att jorden ska torka ut lite mellan vattningarna, men de finns de som trivs bäst när jorden är lite fuktig. Är du osäker är det alltid bättre med lite för torr jord, säger Annamaria.

LÄS MER: Älskade palettblad – så tar du hand om trendväxten 

Gröna växter, som monstera, behöver vanligtvis vattnas ungefär en gång i veckan.

Foto: Getty Images

Att övervattna sina växter är faktiskt betydligt vanligare än att ge dem för lite vatten. Ett tecken på övervattning är gula blad. Har din växt fått det ska du låta jorden torka ut och klippa bort fula blad som tar energi från växten.

Glöm inte fukt och växtnäring

En växt som fått för lite vatten visar ofta det tydligt genom att se hängig ut. De flesta växter klarar ett par ”återupplivningar” efter en torr period, men det finns så klart gränser.

Tänk också på att många växter med gröna blad vill ha fuktig luft. Ställ dem i badrummet om du har ett fönster där eller använd en blomspruta. Under årets ljusa månader kan det också vara bra att tillföra växtnäring i vattnet.

LÄS MER: Här är växterna alla kommer att inreda med i år

LÄS MER: Därför får växter dig att må bättre