Paraplyaralian, Schefflera arboricola, kommer ursprungligen från Taiwan.
1 av 2: Paraplyaralian, Schefflera arboricola, kommer ursprungligen från Taiwan. Foto: Shutterstock
Växten har blanka, vackra blad i rosetter – som ett paraply.
2 av 2: Växten har blanka, vackra blad i rosetter – som ett paraply. Foto: iStockphoto

Pampiga paraplyaralia! Så lyckas du med trendiga växten

Paraplyaralia har blivit riktigt trendig att inreda med – på stam kan den bli riktigt pampig pjäs i rummet.

Den gröna växten är lättskött, tålig och lätt att föröka. Men se upp – vattna inte för mycket för då kan den börja tappa sina vackra blad. 

Att inreda med inomhusträd är en av de stora växttrenderna 2020. Paraplyaralia (Schefflera arboricola) på stam är ett exempel. 

Men krukväxten har varit en favorit sedan länge i Sverige och oftast är den väldigt lätt att få tag i. Paraplyaralia har blanka, vackra blad i rosetter – som ett paraply – och ger mycket grönska till hemmet. Det är riktigt ståtlig och kan bli upp till en meter hög. 

Just att den är så lättskött är helt klart en av anledningarna till att den är så uppskattad. 

– Alla aralior är i regel extremt lättskötta. Undvik att ställa den i direkt sol, den trivs bättre längre in i rummet, och kräver inte så mycket vatten, säger floristen Annamaria Ternow på Blomsterbaren Stockholm. 

LÄS MER: Aralia - så tar du hand om den luftrenande krukväxten 

Paraplyaralia är en lättskött och populär växt och har blanka, vackra blad i rosetter – som ett paraply. Det finns olika sorter med brokiga blad i gult och grönt. Foto: Frida Ström / Plantagen
Att inreda med inomhusträd så som paraplyaralian på stam i bakgrunden av bilden, är en av de senaste växttrenderna. Foto: KARL ANDERSON

Hur ska jag vattna och sköta min paraplyaralia?

Paraplyaralian är ingen vattenslukare, det räcker fint att vattna den en gång i veckan. Det är bättre att den får lite för lite vatten än att den får för mycket. 

– Det är alltid lättare för växter att återhämta sig från torka än tvärtom och paraplyaralian vill inte stå blött, säger Annamaria Ternow och tillägger att den ändå uppskattar att få en dusch på bladen ibland. 

Mellan april och oktober är det också bra att tillsätta en halv dos växtnäring en gång i veckan. 

Paraplyaralia vill gärna ha hög luftfuktighet och kan stå i både ljus och halvskugga. De mindre krukväxterna passar bra både i fönster, hyllor och på bord och de större varianterna med flätad stam och trädliknande krona växer bäst de placeras ljust vid ett fönster. 

LÄS MER: Luftrenande växter: Tips på blommor som rensar ditt hem på kemikalier 

Varför tappar min paraplyaralia blad? 

Ett ganska vanligt problem med paraplyaralian är att den kan börja tappa blad, framför allt under vinterhalvåret. Orsaken är ofta övervattning, att växten börjar ruttna inifrån. Men ingen regel utan undantag – det kan också vara så att den tappar bladen på grund av att den torkat ut eller står för mörkt. 

Föröka med sticklingar på våren

Att ta sticklingar på paraplyaralia är enkelt. Foto: Istockphoto

Paraplyaralian förökar du genom att ta topp- eller sidoskott som du sätter i vatten tills rötter börjar växa ut. Bästa tiden att göra detta är på våren. 

LÄS MER: Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten

Beskära paraplyaralia

Paraplyaralia kan växa sig riktigt stor. Växten som ursprungligen kommer från Taiwan, kan bli flera meter hög och på Kanarieöarna används den ofta som häckväxt. Men i Sverige är vi mer vana vid att se den som krukväxt. 

Har din paraplyaralia växt sig stor så att du vill beskära den är det inga problem. Paraplyaralia är så pass tålig att den klarar av att beskäras kraftigt om du vill hålla nere storleken. 

Om du har placerat paraplyaralian för mörkt kan den bli ranglig och gles och behöver ställas på en ljusare plats. 

LÄS MER: Lättskött och snyggt! Här är trendigaste växterna 2020

LÄS MER: Floristens tips - undvik vanliga missen som dödar dina krukväxter 

LÄS MER: Älskade pelargon! Allt om hur du lyckas med vackra blomman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande