Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
Med de här tipsen får du din vackra monstera att hålla sig fin extra länge.
Foto: AdobeStock
3 AV 3
Monsteran är väldigt tålig och kräver inte så mycket solljus, men gärna värme och fukt.
Foto: AdobeStock

Fina monstera! Så får du din växt att hålla sig fin längre

Monstera är en av de mest populära krukväxterna just nu. 

Den är vacker med sina stora gröna blad, men visste du att den kan bära frukt?

Här kommer ett gäng tips på hur du bäst tar hand om din monstera.

Monstera deliciosa – kallaväxten som vill klättra

Den vackra monsteran har stora gröna blad med flikar eller hål i. De speciella bladen tros ha utvecklats för att anpassat sig till en miljö där det blåser mycket. På grund av bladen kallas den på engelska för "hurricane" och på svenska "Adams revben". På latin heter växten "monstera deliciosa". Den är som ett gott monster då den bär god frukt, men bladen är giftiga (det bränns) om man äter dem. 

Den tillhör familjen kallaväxter (på latin "Araceae") och har sitt ursprung i regnskogarna i Mexiko, men det finns olika varianter runtom i Centralamerika. Den kan bli riktigt stor, upp till 20 meter, och gammal, upp till 50 år. men som krukväxt blir den som högst 10 meter och bladen som längst en halvmeter i diameter. Den klättrar gärna på andra växter.

Monstera trivs i morgonsolen, men vill gärna stå skuggigt resten av dagen. Foto: AdobeStock

Skötselråd – så trivs monstera

Monstera trivs i solljuset, men vill inte ha för mycket av det. Så den ska helst stå i solen på morgonen och förmiddagen, men i skuggan på eftermiddagen. Tips är att ställa den nära, men inte i ett fönster. 

Då den har sitt ursprung i regnskogen så trivs den i temperaturer från 18 till 23 grader. Om du har golvvärme så ställ den gärna nära golvet.

Så ofta ska du vattna monstera

På våren och sommaren kan du vattna monsteran två gånger i veckan, men på vintern räcker det med en gång i veckan. Under våren och sommaren vattnar du med växtnäring varannan vecka. Sedan räcker det med en gång i månaden.

Då den trivs i tropiskt klimat så kan du duscha den ofta alternativt spreja ofta. Det är inte alls ett tvång att speja den flera gånger om dagen (som den trivs bäst med), men desto oftare du gör det desto bättre. Tips är att ha en liten sprejflaska ståendes nära krukan så glömmer du inte bort det!

Genom att låta en sprayflaska med vatten stå bredvid krukan glömmer du inte bort att spreja monsteran. Foto: AdobeStock

Så får du sticklingar av monstera

Att ta sticklingar är enkelt! Du bara gräver upp monsteran och särar på den eller så gräver du upp de nya skotten. Du kan även klippa av en stjälk och sätta i en vas med vatten. Med tiden kommer den få små rötter som du kan plantera i en kruka.

LÄS MER: Så inreder du med gröna växter – rum för rum 

Har du tur och sköter den rätt kan monsteran bli så här stor. Foto: AdobeStock

Plantera om monstera i rätt jord

Du kan plantera både med eller utan innerkruka. Om du planterar utan innerkruka så välj en ytterkruka med hål och ett fat. Täck botten med grus eller krukskärvor, häll i färsk blomjord och sätt sedan ner växten i krukan. Fyll sedan på med mer blomjord, platta till och vattna. Se till att det är 3 centimeter upp till krukkanten.

Om du planterar med innerkruka så välj en innerkruka med hål, häll i färsk blomjord, sätt ner växten i innerkrukan. Fyll med blomjord, platta till och vattna. Också här ska du se till att det är 3 centimeter upp till krukkanten. Om våren och hösten kan det vara en bra idé att gödsla upp jorden lite. 

Klättrar gärna på andra växter

Monsteran växer som en lian och klättrar gärna på andra växter så ställ den tillsammans med andra om du har möjlighet! Det är bra om den får stöd i form av pinnar och äldre monstera behöver extra stöd. 

Du kan även låta den växa fritt utan stöd, då kommer den bli yvig med blad åt alla håll, men se till att den inte blir så tung att stjälkarna ger vika. Tycker du att den blivit alldeles för stor går det fint att toppklippa den.

Monstera kan bli 20 meter i regnskogen, men som krukväxt kan den bli 10 meter. Foto: AdobeStock

Monstera monkey mask – vad är det?

Monkey Mask har blivit trendig och kan vara klurig att få tag på. Det är en kusin till Monstera Deliciosa och gillar också att klättra, men är lika fin hängandes i en ampel. Du känner igen en Monkey Mask genom sina lätt skrynkliga och håliga blad. 

Den ska skötas på ungefär samma sätt som en vanlig monstera. Den vill stå ljust men inte i direkt solljus. Jorden ska hållas lätt fuktig och bladen vill bli regelbundet duschade.

Monstera är giftig för katter

Växten har irriterande och giftig saft och om man äter bladen bränns det i munnen och halsen. Katter som äter bladen får magbesvär. 

Monsteran är multi-funktionell, i somliga länder används monstera som rep, i andra som en medicin mot ledinflammation och ormbett.

LÄS MER: Så tar du bäst hand om palettblad 

LÄS MER: Älskade elefantöra! Allt du behöver veta om trendväxten

Se även: