Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kalatea, eller calathea som den också kallas, är en vackert mönstrad krukväxt som blivit väldigt populär. Ett plus är att den anses lättskött också.Kalatea, eller calathea som den också kallas, är en vackert mönstrad krukväxt som blivit väldigt populär. Ett plus är att den anses lättskött också.Kalatea, eller calathea som den också kallas, är en vackert mönstrad krukväxt som blivit väldigt populär. Ett plus är att den anses lättskött också.
Bladen är omfattande och har ljusgröna, silvriga eller vita mönster, med en läckert rödlila undersida som är svårt att ignorera.Bladen är omfattande och har ljusgröna, silvriga eller vita mönster, med en läckert rödlila undersida som är svårt att ignorera.Bladen är omfattande och har ljusgröna, silvriga eller vita mönster, med en läckert rödlila undersida som är svårt att ignorera.
1 AV 2
Kalatea, eller calathea som den också kallas, är en vackert mönstrad krukväxt som blivit väldigt populär. Ett plus är att den anses lättskött också.
Foto: Istock
2 AV 2
Bladen är omfattande och har ljusgröna, silvriga eller vita mönster, med en läckert rödlila undersida som är svårt att ignorera.
Foto: Istock

Färgstark och lättskött – så tar du hand om vackra krukväxten kalatea

Kalatea är en vacker, lättskött och originell krukväxt som blir alltmer populär.

Med sina dekorativa olikmönstrade blad och purpurröda undersidor blir den en fin del av din inredning.

Här får du reda på allt om hur du sköter den trendiga krukväxten. 

Är du en älskare av gröna, dekorativa krukväxter har du säkert redan upptäckt kalatea (calathea) som allt fler upptäcker. Annars är det dags att göra det nu. Kalatea är både okomplicerad, vacker och mycket iögonfallande – året om. Med en sådan växt hemma behövs inte så mycket annan dekoration – och även den utan gröna fingrar lyckas utan problem. 

Att kalatea blivit så populär som prydnadsväxt och krukväxt beror mycket på dess dekorativa blad. Bladen är stora och har ljusgröna, silvriga eller vita mönster, med en läckert rödlila undersida som är svårt att ignorera. Vissa arter får också blommor. Det bästa är att de finns i massor av olika bladstorlekar och höjder. De flesta sorter växer rakt upp och det de har gemensamt är dekorativa mönster och färgsprakande nyanser på bladverken. 

Finns hundratals olika sorters kalatea

Kalatea tillhör ett släkte med mellan 200 och 300 arter enhjärtbladiga växter i familjen strimbladsväxter. Växten kommer från Central- och Sydamerika där den växer vilt i regnskogar och kan bli flera meter hög. 

Här är några olika sorter: 

Kalatea medallion (Calathea Medallion) har vackra, medaljongformade blad som är mönstrade i olika kontrasterande gröna färger på ovansidan och med purpurröd undersida. 

Påfågelsblad (Calathea makoyana) har vackert mönstrade blad i grönt, med en röd/lila undersida.

Rundkalatean (Calathea orbifolia) Frodig växt med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt. 

Network (Calathea musaica) har smårutigt mönster på sina blad och kan ge ett lite psykedeliskt uttryck. 

Vågbladskalatea (Calathea rufibarba) Tät växt med fina blad som har vågiga kanter och rödlila undersida. Blir mycket tät och kan delas. Kan också blomma.

Bredkalatea (Calathea roseopicta) Finns i olika sorter. Låg och tät växt med stora, vackert fjädermönstrade blad.

”Calathea Orbifolia” är en frodig sort med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt.”Calathea Orbifolia” är en frodig sort med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt.”Calathea Orbifolia” är en frodig sort med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt.
”Calathea Orbifolia” är en frodig sort med stora, vackra, rundade blad som är randiga i grågrönt och grönt. Foto: Istock
”Calathea Flamestar”. Att kalatea blivit så populär som krukväxt är mycket på grund av dess dekorativa blad.”Calathea Flamestar”. Att kalatea blivit så populär som krukväxt är mycket på grund av dess dekorativa blad.”Calathea Flamestar”. Att kalatea blivit så populär som krukväxt är mycket på grund av dess dekorativa blad.
”Calathea Flamestar”. Att kalatea blivit så populär som krukväxt är mycket på grund av dess dekorativa blad. Foto: Istock

Skötselråd: Så tar du hand om kalatea

De flesta sorter kalatea trivs så klart bäst i en miljö som påminner om deras naturliga – varmt och fuktigt med andra ord. De ska helst inte stå där det är lägre än 18 grader och man ska också undvika blåst och drag.

Ju mer solljus din kalatea får desto mer framträdande blir mönstret och färgerna på dess blad. Men det får inte vara direkt solljus, det mest optimala är en ljus plats eller halvskuggigt läge. Står den för skuggigt kan bladen bli enfärgade och ljusa på grund av mindre mängd klorofyll. 

Hur ofta ska man vattna kalatea?

Kalatea trivs i jämn fuktighet, så vattna gärna lite och ofta och helst med kalkfritt vatten. Det kan vara bra att ge den en ordentlig rotblöta någon gång – det är trots allt en tropisk växt, så den gillar att få sig en dusch ibland. Särskilt vintertid, då det är torrt inomhus. Ett bra tips är att alltid ha en blomspruta i närheten för att enkelt kunna duscha av bladen. 

Under tillväxtsäsongen är det bra att ge en svag dos näring, en gång i veckan, i samband med vattning. 

Det finnas massor av olika sorters kalatea, alla med sina alldeles speciella mönster på bladverken och purpurröd undersida.Det finnas massor av olika sorters kalatea, alla med sina alldeles speciella mönster på bladverken och purpurröd undersida.Det finnas massor av olika sorters kalatea, alla med sina alldeles speciella mönster på bladverken och purpurröd undersida.
Det finnas massor av olika sorters kalatea, alla med sina alldeles speciella mönster på bladverken och purpurröd undersida. Foto: Istock
”Calathea Lancifolia” eller ”Rattlesnake” som den också kallas på engelska.”Calathea Lancifolia” eller ”Rattlesnake” som den också kallas på engelska.”Calathea Lancifolia” eller ”Rattlesnake” som den också kallas på engelska.
”Calathea Lancifolia” eller ”Rattlesnake” som den också kallas på engelska. Foto: Istock

Dela, ta sticklingar och plantera om kalatea 

Vill man föröka kalatea kan man ta rotskott. Bästa tiden att dela den är under våren. Ta loss några av sidoskotten som kalatean bildar, det är dock lite olika beroende på art. Försök lirka loss den med rötter och plantera i egen kruka där den kan rota sig.

Rundkalatean förökar sig snabbt med sina underjordiska rhizomer (jordstammar) vilket betyder att den också fyller ut krukan snabbt. Då får du plantera om till en större kruka alternativt dela plantan om den blir för stor.

Annars rekommenderar man att kalatean planteras om under våren oavsett, för att den ska växa på och bli så tät och fin som möjligt. Vid omplantering är det bra att använda en krukväxtjord för kalkskyende växter och tillsätta kalkfri näring i vattnet en gång per vecka, från april till augusti. 

Ett annat tips är att blanda olika sorters kalatea i en och samma kruka. Gör du det får du en härlig mix av olika mönster och storlekar på blad.

Är kalatea giftig för katter?

Det finns flertalet växter som är farliga för våra fyrbenta älsklingar, katterna. Men nej, kalatean tillhör inte dem – så du kan vara lugn på den fronten.

LÄS MER: Vanliga blommorna du ska se upp med – extremt giftiga

Ju mer solljus din kalatea får desto mer framträdande blir mönstret och färgerna på dess blad.Ju mer solljus din kalatea får desto mer framträdande blir mönstret och färgerna på dess blad.Ju mer solljus din kalatea får desto mer framträdande blir mönstret och färgerna på dess blad.
Ju mer solljus din kalatea får desto mer framträdande blir mönstret och färgerna på dess blad. Foto: Istock

Floristens knep: Så vattnar du dina krukväxter rätt