Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Färgglada tulpanbuketter mot blommiga tapeter eller tulpaner tillsammans med färgade och blommande växter fungerar utmärkt 2018.
Foto: Blomsterfrämjandet
2 AV 2
Tänk utanför boxen! En påse i stället för kruka. Våga testa nytt. Ruffigt och fulsnyggt är bra ledord 2018.
Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

Det här är växttrenderna som gäller 2018

Precis som i alla andra branscher går det även i trender i växter.

Ofta hänger det till och med ihop med både mode och inredning. 

Fulsnyggt, mixat och kontrollerat kaos – här är växttrenderna 2018!

Precis som i mode och inredning kan man se att trenderna i trädgård och bland blommor speglar samhället i övrigt. Enligt Blomsterfrämjandet finns det ett ökat behov av lugn och harmoni 2018, och våra arrangemang ska inte längre vara ”snygga och perfekta”.  Vi har tröttnat på stela och styva växter och vill ha mer häng och mindre strikt.

LÄS OCKSÅ: 11 trendiga växter som gör comeback 2018

I klädväg har vi till exempel länge sett jeans som är trasiga och skor som är smutsiga. Tänket går igen i växtvärlden. Ruffigt, mixat och kaotiskt, tänk fulsnyggt – allt är tillåtet i år. Men vi ser även en ökad medvetenhet om växters ursprung, liksom hälsa och moral. Enligt expertisen kommer 2018 att präglas av gröna växter, historiska sorter och fantasifulla växtkombinationer i avskalade miljöer.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter – rum för rum 

Här är 5 tydliga trender som gäller 2018:

1. Blanda snyggt och fult, gammalt och nytt

Här har man mixat olika sorters växter och blommor i en gammal låda som man klätt med tapet. På balkongen står även en gammal sittpuff bredvid. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Den tydligaste trenden som sticker ut bland växter och odling är att det inte behöver vara ”snyggt”, hellre lite fult och ruffigt, men blanda gärna snyggt och fult, liksom gammalt och nytt. Blomsterfrämjandet menar att vi ska tänka Berlin och gerillaodling

Återanvänd saker och hitta nya områden till dem. Varför inte sätta en ampel under trädet på gatan, i en gammal plastburk eller vävsäck på trappen? Tänk utanför boxen och strunta i att balkonglådan är grå eller smutsig! Vi ska odla för att det är trivsamt och mår bra av det.

Exempel på tåliga utplanteringsväxter är tagetes, pelargon, småpetunia, snötörel, femtunga, trädgårdsverbena och begonia. De kan blandas precis hursomhelst – och det finns inget rätt eller fel. 

2. Kontrollerat kaos – grönt och skönt

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Världen upplevs för de allra flesta smått kaotisk i dag, och det naturliga är då att vi försöker få ”kontroll” över tillvaron på olika sätt. Det hänger också samman med hur vi väljer våra miljöer; gärna avskalade och lugna miljöer med växter som ”lugnande element” – för trygghet och ur ett hälsoperspektiv. Lugn, grönt och skönt.

LÄS OCKSÅ: 5 växter till sovrummet som ger bättre sömn 

En stark trend i detta är historiska växter, då de förmedlar trygghet och stabilitet. 100 år gamla pelargoner kommer säkert att klara sig även i framtiden och det är något som många tycker är viktigt att värna om. Vi ser även ett ökat intresse för andra klassiska mormorsväxter som kornettblomma, saintpaulia, hortensia, begonia och cyklamen. 

3. Hälsosaspekten

Inte att förglömma är att många av de gröna växterna är fantastiska luftrenare som ger oss bättre luftkvaliteten inomhus. De både förbättrar luftfuktigheten samt renar luften från gifter. Så grönt är också hälsosamt. Ormbunke, murgröna och ampellilja är några av de växter som förbättrar luften i våra hem. 

LÄS OCKSÅ: 7 andra luftrenande växter att ha inomhus 

Suckulenter seglar upp på popularitetslistan och vi kan förvänta oss mer tjockbladiga växter. Elefantöra, ormbunkar, ampelliljor, doftpelargon och monstera är några andra av de mest populära i år.

4. Ökad medvetenhet – moral

Foto: Fotolia

I dag är många konsumenter medvetna och allt fler vill veta ursprunget när de shoppar, så de kan handla med rent samvete. Därför ursprungsmärks växter i Sverige och det berättar för kunden att växten är odlad under goda arbetsförhållanden samt att det är en miljömässigt trygg produktion. Det uppskattas av kunder som vill göra medvetna val. Att välja moraliskt blir än mer viktigt 2018.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att du borde ha fler gröna växter hemma 

5. Oväntade växtkombinationer

https://www.instagram.com/p/BWLQR3YBefy/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_ufi_control

Precis som vi människor rör på oss mer, reser och flyttar ser vi både i mode och inredning hur färger, former, stilar och material mixas upp och blandas på sätt som hade varit ”förbjudet” för några år sedan. Detsamma kommer nu i växtvärlden, liksom möbler som integrerar växter i designen.

Ett exempel på en växt som mixats upp är plantan TomTato, som både är en tomat och potatisplanta. Det är även populärt med blommor som bjuder på magiska färgkombinationer, begoniasorter som doftar samt pelargoner som blommar hela sommaren trots regn. Eller varför inte satsa på en kaktus som växt ihop med en amaryllis?

https://www.instagram.com/p/3TjT9NA31K/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_ufi_control

Att skapa mandalas av olika växter har blivit populärt, det är avstressande, förgängligt och visar hur vackert det är att blanda de mest oväntade kombinationer av växter. Testa att samplantera olika sorter och nya kombinationer, mixade amplar, blommigt och färgglatt är också trendigt. 

LÄS OCKSÅ: 10 märkliga krukväxter du inte trodde fanns 

Att ha fokus på bladverk, som till exempel hos rexbegonia och alunrot, ligger också i tiden och ingen ska bli förvånad över glittrade och färgade växter. Färgglada tulpanbuketter mot blommiga tapeter eller tulpaner tillsammans med färgade och blommande växter fungerar utmärkt 2018.