Tycker du att dina snitt blommor vissnar alldeles för fort? Är det rosor har du förmodligen fel temperatur på vattnet. Foto: Istock

Därför ska du aldrig sätta snittrosor i kallt vatten

Tycker du att dina snittblommor vissnar alldeles för fort?

Är det rosor har du förmodligen fel temperatur på vattnet.

Läs varför du aldrig ska ha sina snittrosor i kallt vatten.

Snittblommor är populära att ha hemma. Och vem blir inte glad av att se dem? Förmodligen skulle de allra flesta vilja ha färska snittblommor för jämnan om de hade råd.

Men oavsett så vill man ju att de ska hålla så länge som möjligt. Och det kan vara väldigt olika med den saken. Viktigast är att du tar rätt hand om dem från början. Och hur man tar hand om exempelvis rosor råder det delade meningar om.

Vedeldade stjälkar ska alltid ha varmt vatten

En del förordar hett vatten, och andra ljummet vatten, medan somliga säger att det inte har någon betydelse alls. Sedan finns det de som till och med förespråkar kallt vatten. I alla fall om man frågar de som tar fram rosor i Holland, och även en del floristutbildningar. En inte helt okontroversiell fråga med andra ord. Vad är det som egentligen gäller? Vi ringde två experter för att få reda på sanningen.

– När det gäller vedartade, så kallade hårda stjälkar, som körsbär, syrener, rosor och buskar från trädgården ska man alltid ha varmt vatten, säger Malin Hidesäter, projektledare på Blomsterfrämjandet och utbildad florist. 

Köper man hem färska blommor vill man så klart att de ska hålla så länge som möjligt. Se därför till att du vet hur de ska skötas om. Foto: Istock

Rosor ska ha behagligt varmt vatten

Hon berättar att för 20 år sedan när hon jobbade som florist i blomsterbutik kokade de alltid rosorna när de kom, innan de sattes i vatten. 

– Man kokade upp vatten och stod sedan med stjälkarna ovanför för att sedan sänka ned dem i det kokande vattnet ett tag. Man brände händerna och stjälkarna blev svarta, men så gjorde man då. Inte klokt egentligen!

– Nu räcker det med att sätta dem i varmt vatten efter att de har snittats. Tänk ett barnbad, det ska vara behagligt varmt. Därefter byter man ut vattnet när det behövs och plockar bort blad och annat som hamnar i vattnet så det inte blir bakterier. 

– Har du blandade snittblommor sätter du allt i ljummet rumstempererat vatten. Har du enbart tulpaner ska de däremot ha kallt vatten.

”Suger åt sig vattnet bättre”

En annan med lång erfarenhet av blommor är Johan Munter, florist på Floristkompaniet. Även han har alltid använt sig av varmt vatten till rosor.

– Det är så jag har blivit upplärd och mina egna tester och erfarenhet har visat att det fungerar bäst. Blommor med hårda stjälkar kickas i gång då, och de suger åt sig vattnet bättre när det är varmt. 

Så för att få dina rosor att hålla längre ska du alltså inte använda kallt vatten. 

LÄS MER: Därför ska du tejpa din blomvas

Rosor trivs bättre i varmt vatten – tänk att det ska vara samma temperatur som vattnet ett barn ska bada i. Foto: Istock

Här är fler skötselråd för rosor och andra snittblommor:

Ta inte upp binderiet

Har buketten blivit bunden av en florist med binderi ska du inte ta upp det. Blommorna håller nämligen längre då.

Ge den nya snittytor

Det här är den allra viktigaste punkten. Att du ger blommorna nya snittytor. Då kan nämligen stjälkarna ta upp såväl syre som näring från vattnet bättre, och håller sig längre. Du skär stjälkarna längst ned med en vass kniv. 

Mjuka stjälkar ska ha ett litet snitt (en centimeter), mellanhårda stjälkar ett medellångt snitt (två centimeter) och hårda stjälkar ett långt snitt (tre centimeter). 

Plocka bort alla blad så inget är i vattnet

När du ska sätta i blommorna i vatten, se då till att plocka bort alla blad som hamnar innanför vasen. Det får heller aldrig någonsin komma blad i vattnet eftersom bladen innehåller polyfenol, kommer det i vattnet kan det skapa mikroorganismer som förstör blommorna.

Växtnäring

Nästan alltid när man köper blommor i en blomsterbutik får man med sig växtnäring i en liten påse. Den häller du ned i vattnet. 

Rentvättad vas

Se till att vasen är rendiskad och att vattnet är nytt och fräscht. Sedan är det viktigt att byta ut vattnet med jämna mellanrum, som till exempel varannan dag. Då kan du samtidigt passa på att snitta om dem, då står de sig ännu längre. 

Håll frukten borta

Frukt utsöndrar etylengas, en mognadsgas som påskyndar även blommornas mognadsprocess. Det betyder att blommorna slår ut snabbare och håller sämre om de står nära en fruktskål. Samma sak gäller barrväxter, så håll blommorna borta från eventuell julgran.

LÄS MER: Knepen som får dina tulpaner att hålla sig fina längre

LÄS MER: Så enkelt gör du egen blomnäring 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande