Därför dör dina krukväxter – 7 vanliga orsaker

Undrar du varför dina växter dör utan anledning? Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra.

Foto: Adobe Stock

Undrar du varför dina växter dör utan anledning? Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra.

Undrar du varför dina växter dör utan anledning?

Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra.

Här är de 7 vanligaste orsakerna till att dina växter dör!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kanske tycker du att du har jättebra hand om dina växter, att du följer alla konstens regler – och ändå dör de. Trots att du pratar med dem, duschar dem, byter jord och vattnar med omsorg. Det kan bero på en massa olika saker. Först och främst bör du läsa på om just din sorts växt, så att du verkligen tar hand om den på rätt sätt. Men det finns också några orsaker till att krukväxterna inte trivs, här är de vanligaste.

1. Växten står för mörkt (missbildade, torkade blad skvallrar om det)

Så vet du: Märker du att de blir långa, rangliga och får missbildade, torkade blad – då står de för mörkt.

Gör så här: En bra tumregel är att titta på bladen. Är bladen ljusgröna, ludna och silverfärgade växer de naturligt på soliga platser och då behöver de mer ljus. Har du dem inte i fönstret kan du sätta dit extra belysning. Däremot mörkgröna blad växer ofta på skuggiga platser och då vet man att de inte trivs i direkt solljus. Oavsett, ett bra tips är att snurra på krukan emellanåt eftersom det förebygger gulnade blad. 

2. Du vattnar fel (gula blad är ett tecken)

Så vet du: Ett uppenbart tecken på övervattning är när bladen gulnar och stjälken ruttnar. Det kan också hända att växten drabbas av svampsjukdomar. Slokande blad som vissnar och blir bruna däremot tyder på för lite vattning. Växer den alldeles för långsamt kan det bero på oregelbunden vattning, skaffa rutiner.

Gör så här: Skaffa en kruka med dräneringshål och ställ på ett fat. Växten ska aldrig stå i vatten för då kan rötterna kvävas eller ruttna. Skulle det vara vatten kvar i fatet när en timme har gått, häll då bort det. Är man osäker på hur mycket vatten en växt behöver kan man titta på bladen. Tunna och späda blad: mer vatten. Tjocka och grova blad: mindre vatten eftersom dessa har en vätskereserv i bladen. 

Bra att veta är också att blommande växter behöver mer vatten än enbart gröna växter. Under viloperioden när de inte blommar kan man vattna mindre. Vad är då normalt att vattna? 1 dl i veckan är normalt, 1, 5 dl varannan eller var tredje vecka är sparsamt, att genomvattna växten två gånger i veckan räknas som rikligt. 

3. Den står för varmt och torrt (växten växer inte som den ska)

Så vet du: Torkar växten ut eller inte växer som den ska kan det vara låg luftfuktighet eller höga temperaturer som är orsaken.

Gör så här: Är det varmt och torrt där växten står så får man tillföra mer vatten. Men det kanske inte räcker då luftfuktigheten är låg. Här får man använda vattenspray regelbundet. Man kan också fylla en skål med vatten och ställa nära elementet, alternativt ett glas med vatten på elementet, för att höja luftfuktigheten. Eller så köper man en luftfuktare, något som även är bra för människans hud.

Foto: Istock

Ibland är omplantering en lösning för ledsna krukväxter.

4. Växten står dragigt (bladen brukar då rulla ihop sig eller få bruna kanter)

Så vet du: Börjar bladen rulla ihop sig utan att torka, eller får bruna kanter. Något som är vanligt med blommor som kommer från tropiska klimat, till exempel hortensia och fikus.  

Gör så här: Undvik att ställa växten vit ett fönster eller dörr som ofta står öppen. 

5. Vattnet är för hårt (växten gulnar och blir tunn)

Så vet du: Växten gulnar och blir tunn. Med hårt vatten menas mineralrikt sådant, och då höga halter av framför allt kalcium- och kalkhalter.

Gör så här: De allra flesta växter föredrar mjukt vatten vilket finns i sjö men även regnvatten. Vad du kan göra är att låta kranvattnet stå i kanna någon dag, och vattna heller inte med bottenvattnet i kannan.

6. Växten är dammig (bruna fläckar på bladen kan bero på damm)

Så vet du: Får den bruna fläckar på bladen kan det bero på ohyra och sjukdomar. Något som i sin tur beror på damm, vilket gör att växten inte kan andas ordentligt och då blir mer mottaglig. 

Gör så här: Ta en fuktad trasa och torka av bladen lite då och då. Eller ställ in den i badrummet och ge den en dusch. 

7. Den står för trångt (växten blir instabil och ledsen)

Så vet du: Har rötterna inte tillräckligt med utrymme i krukan händer något som kallas ”rotsnurr” där rötterna växer uppåt och trasslar in sig i varandra. Eftersom de då får sämre kontakt med jorden blir det också svårare att ta upp näring. Växten kommer att bli instabil och ledsen.

Gör så här: Så fort du märker att växten börjar växa ur sin kruka, plantera om den. Har rötterna börjat snurra ihop sig så ska du klippa upp dem så de kommer loss och kan växa neråt i stället. 

LÄS MER: 10 lättskötta blommor som du inte kan döda 

LÄS MER: Knepen! Så lyckas du med din porslinsblomma 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande