Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Därför dör dina växter – 7 vanliga orsaker

Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

1 av 4

Undrar du varför dina växter dör utan anledning? Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra.

Foto: Getty Images

2 av 4

Trots att du pratar med dem, duschar dem, byter jord och vattnar med omsorg. det kan beror på en massa olika saker.

Foto: Getty Images

3 av 4

Så här grön och vacker vill man ju att alla ens växter där hemma ska se ut.

Foto: Fotolia

4 av 4

Undrar du varför dina växter dör utan anledning?

Det har inte alltid med avsaknad av gröna fingrar att göra.

Här är de 7 vanligaste orsakerna till att dina växter dör!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kanske tycker du att du har jättebra hand om dina växter, att du följer alla konstens regler – och ändå dör de. Trots att du pratar med dem, duschar dem, byter jord och vattnar med omsorg. Det kan bero på en massa olika saker. Här är de sju vanligaste orsakerna till att krukväxterna inte trivs i ditt hem:

LÄS OCKSÅ: 7 superväxter som rensar ditt hem från gifter

1. För mörkt

Så vet du: Märker du att de blir långa, rangliga och får missbildade, torkade blad –  då står de för mörkt.

Gör så här: En bra tumregel är att titta på bladen. Är bladen ljusgröna, ludna och silverfärgade växer de naturligt på soliga platser och då behöver de mer ljus. Har du dem inte i fönstret kan du sätta dit extra belysning. Däremot mörkgröna blad växer ofta på skuggiga platser och då vet man att de inte trivs i direkt solljus. Oavsett, ett bra tips är att snurra på krukan emellanåt eftersom det förebygger gulnade blad. 

Foto: Getty Images

2. Vattnar fel

Så vet du: Ett uppenbart tecken på övervattning är när bladen gulnar och stjälken ruttnar. Det kan också hända att växten drabbas av svampsjukdomar. Slokande blad som vissnar och blir bruna däremot tyder på för lite vattning. Växer den alldeles för långsamt kan det bero på oregelbunden vattning, skaffa rutiner.

Gör så här: Skaffa en kruka med dräneringshål och ställ på ett fat. Växten ska aldrig stå i vatten för då kan rötterna kvävas eller ruttna. Skulle det vara vatten kvar i fatet när en timme har gått, häll då bort det. Är man osäker på hur mycket vatten en växt behöver kan man titta på bladen. Tunna och späda blad: mer vatten. Tjocka och grova blad: mindre vatten eftersom dessa har en vätskereserv i bladen. 

Bra att veta är också att blommande växter behöver mer vatten än enbart gröna växter. Under viloperioden när de inte blommar kan man vattna mindre. Vad är då normalt att vattna?1 dl i veckan är normalt, 1, 5 dl varannan eller var tredje vecka är sparsamt, att genomvattna växten två gånger i veckan räknas som rikligt. 

3. För varmt och torrt

Så vet du: Torkar växten ut eller inte växer som den ska kan det vara låg luftfuktighet eller höga temperaturer som är orsaken.

Gör så här: Är det varmt och torrt där växten står så får man tillföra mer vatten. Men det kanske inte räcker då luftfuktigheten är låg. Här får man använda vattenspray regelbundet. Man kan också fylla en skål med vatten och ställa nära elementet, alternativt ett glas med vatten på elementet, för att höja luftfuktigheten. Eller så köper man en luftfuktare, något som även är bra för människans hud.

Foto: Getty Images

4. Dragigt

Så vet du: Börjar bladen rulla ihop sig utan att torka, eller får bruna kanter. Något som är vanligt med blommor som kommer från tropiska klimat, till exempel hortensia och fikus.  

Gör så här: Undvik att ställa växten vit ett fönster eller dörr som ofta står öppen. 

5. Hårt vatten

Så vet du: Växten gulnar och blir tunn. Med hårt vatten menas mineralrikt sådant, och då höga halter av framför allt kalcium- och kalkhalter.

Gör så här: De allra flesta växter föredrar mjukt vatten vilket finns i sjö men även regnvatten. Vad du kan göra är att låta kranvattnet stå i kanna någon dag, och vattna heller inte med bottenvattnet i kannan.

6. För dammigt

Så vet du: Får den bruna fläckar på bladen kan det bero på ohyra och sjukdomar. Något som i sin tur beror på damm, vilket gör att växten inte kan andas ordentligt och då blir mer mottaglig. 

Gör så här:  Ta en fuktad trasa och torka av bladen lite då och då. Eller ställ in den i badrummet och ge den en dusch. 

Foto: Getty Images

7. För trångt

Så vet du: Har rötterna inte tillräckligt med utrymme i krukan händer något som kallas ”rotsnurr” där rötterna växer uppåt och trasslar in sig i varandra. Eftersom de då får sämre kontakt med jorden blir det också svårare att ta upp näring. Växten kommer att bli instabil och ledsen.

Gör så här: Så fort du märker att växten börjar växa ur sin kruka, plantera om den. Har rötterna börjat snurra ihop sig så ska du klippa upp dem så de kommer loss och kan växa neråt i stället. 

Artikelinspiration: dromhemochtradgard.se

LÄS OCKSÅ: 

10 lättskötta blommor som du inte kan döda

Här är årets nya fröer – 19 nyheter att spana in

10 saker du inte visste du kunde göra med ättika