Chokladskära (chokladblomma) är inte härdig hos oss och måste vinterförvaras frostfritt, trots att det är en perenn. Foto: Istock

Skötsel av chokladblomma – så lyckas du med chokladskära

Chokladblomman kallas så för att den har en djup och vackert rödbrun färg på blommorna och när det är varmt doftar de faktiskt starkt av choklad! Speciellt framåt kvällen. Chokladskäran är en mycket användbar blomma i både rabatter och krukor.

Karina Brozinic

Chokladskära (Cosmos atrosanguineus) är det riktiga namnet på chokladblomma, men för många är det sistnämnda lättare att komma ihåg. Det här är en riktig skönhet som drar blickarna och näsorna till sig. De 3-5 centimeter stora blommor svävar ovanför bladverket på långa stjälkar och varierar från mörkrött till mörk choklad. Doften av kakao är starkast när det är varmt och oftast framåt kvällen.

Sorten 'Spellbound' (tidigare 'Hamcosp') är den resligaste med sina 60 centimeter långa blomstänglar. 'Chocamocha' är en dvärgsort som kommit på marknaden de senaste åren. Den blommar mycket rikligt, men har ett kompaktare växtsätt (30 centimeter). 'Black Magic' har blommor i olika storlekar och varierande mörka och ljusa nyanser (30–60 centimeter), medan 'Eclipse' och 'Dark Secret' har de mörkaste, nästan svarta blommor (45–50 centimeter).

Chokladblomma är fin i kruka och rabatt

Den mörka chokladskäran med sina långa, svävande blomstänglar fungerar mycket väl ihop med andra perenner eller sommarblommor i rabatter på friland. Höjden blir ca 30-60 centimeter. Den mörka chokladfärgen bryter av fint mot de flesta andra blommor. Planteras även med fördel i kruka, både som solitär eller tillsammans med andra blommor. Med fjädergräs Stipa pennata som granne blir det näst intill magiskt när gräset blommar.

Chokladskära (chokladblomma) trivs i soligt läge och passar både i rabatter och i kruka. Foto: Veronica Lundström Kristensen
Använd chokladskäran som snittblomma. Den fortsätter att producera blommor hela säsongen och blommorna doftar choklad även inomhus. Foto: Istock

Skötsel och vattning av chokladskära

Både knölar och färdiga plantor av chokladblomma kan köpas i plantskolor på våren. Det går att förodla chokladskäran från frö, men plantorna tar tid att utvecklas och är inte lika robusta som de man köper färdiga.

Plantera chokladskäran på en solig växtplats. Den trivs i lucker och näringsrik jord. Plantavstånd 20-30 centimeter. Vattna regelbundet och låt jorden torka upp lite emellan. För mycket vatten kan få växten att ränna i väg och bli gänglig, medan för lite vatten får bladen att gulna och bladlöss kan sätta sig på den stressade plantan. Gödsla i samband med vattning med mild giva blomsternäring. Då blommar den från juni och fortsätter tills frosten kommer. Plocka gärna av överblommade blomställningar regelbundet, så sätter den än tätare blommor. 

Chokladskära (chokladblomma) är inte härdig hos oss och måste vinterförvaras frostfritt, trots att det är en perenn. Foto: Istock

Övervintra chokladblomma

Chokladskära kommer ursprungligen från Mexiko, och är släkt med den vanligt odlade sommarblomman Rosenskära Cosmos bipinnatus. Hos oss är den inte härdig trots att det är en perenn och även ibland säljs som en sådan. Men det kan vara värt att testa övervintring inomhus, ungefär så som man gör när man övervintrar dahlia.

Låt den få torka lite innan frosten kommer. Ta in den och klipp ner en bit och låt den sedan vissna ner helt. Det gör inget om du inte hunnit ta in den innan frosten, för den klarar lite frost. Rotknölen är liten och fixar inte att stå utan jord som dahlior. Låt den därför vara kvar i krukan om den stod i en innan, eller gräv upp hela jordklumpen och sätt i förvaringskruka inne. Chokladblomman ska nu vinterförvaras svalt, mörkt och frostfritt. Runt 4-8 grader blir bra. Den vilande plantan mår bäst av att hållas aningen fuktig, blir det för torrt finns risken att den torkar ihjäl, och om det är för fuktigt kan knölen ruttna.

I april kan man plantera om knölen i ny näringsrik blomsterjord eller urnjord. Börja vattna sparsamt och ställ fram ljusare. När frosten är över skolar man ut den genom att ställa den i skuggan eller skydda med fiberduk.

Se även: