Bli av med ohyra, gula blad och andra vanliga problem hos pelargoner
Varför blommar inte pelargonen? Varför får den gula blad? Och hur får jag bort ohyra och löss?
Ibland blir man inte klok på växterna.
Här får du svar på vad problemet är – och hur du löser det.
Så löser du vanliga problem med pelargoner:
Pelargonen blommar inte
Den vanligaste orsaken till att pelargonen inte blommar är att den stått för mörkt och fått för lite ljus. En annan vanlig orsak är att krukan är för stor och rymmer mycket jord. Då gynnas bladbildningen. Om så är fallet, testa att plantera om i en mindre kruka. En tredje orsak kan vara att gödningen innehåller för mycket kväve (N). Välj en som är specifikt anpassad för blommande krukväxter. Och bara för säkerhetsskull – du är väl säker på att det är en pelargon som ska blomma mycket, och inte ett skott du fått från en sort som odlas för sitt intressanta bladverks skull?
Pelargon som fått bladlöss eller annan ohyra
Såpvatten är effektivt mot både bladlöss och vita flygare. Här får du veta mer om hur du blir av med ohyra på krukväxter.
Blad eller planta som vissnar
Om man har otur och får infekterad jord, kan vissnesjuka drabba pelargoner. Först vissnar bara ett skott men senare hela plantan.
Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Har du pelargonen utomhus och det är regnigt och fuktigt väder kan kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.
Gulaktiga fläckar på pelargonens blad
Tecken på pelargonrost. Angripna blad plockas bort och förstörs. En mycket sjuk planta kan kastas, men den går att rädda genom att ta bort alla blad och sedan isolera den från andra plantor.
Mögel i jorden
Om luftfuktigheten är för hög kan mögel bildas uppe på jordytan. Det är vanligast medan man driver sticklingar. Har du täckt över sticklingarna, exempelvis med en plastpåse över krukan? Ta bort och låt det luftas. Du kan även testa att pudra över med lite kanel på jorden. Kanel är anticeptiskt och förhindrar mer tillväxt av bakterier, mögel och svampar.
Vita kryp runt fötterna på pelargonen
Rotlöss är vita, några millimeter långa och kryper. De kan göra att pelargonens tillväxt hämmas. Undvik dem genom att titta noga på rötterna innan du skaffar en ny planta. Använd inte en begagnad kruka utan att först diska den.
Slokande pelargoner
Slokar plantorna trots att jorden är fuktig? Då har de vattnats för mycket och rötterna lider av syrebrist. Hela 80 % av alla krukväxter dör av övervattning! Ta upp rotklumpen ur krukan och lägg på tidningar så att rötterna kan torka upp. Har det gått för långt kan rötterna redan ha drabbats av röta och då är det inte mycket att göra åt.
Pelargonskott vid roten av plantan
Det händer att pelargoner drabbas av något som heter knippebakterios. En massa små, små skott bildas vid basen av plantan. Det beror på en bakterie. Skotten stjäl energi från plantan. Knippebakterios är mycket smittsamt och kan finnas latent i plantor.
I odlingar bekämpar man knippebakterios genom att kassera alla plantor och jord, samt sanera hela växthus. Du måste inte kasta din planta, men den kommer mest troligtvis att smitta andra. Dela inte sticklingar eller plantor till andra om du misstänker sjukdomen.
LÄS MER: Skötsel av pelargoner – så här tar du hand om blomman
LÄS MER: Ta sticklingar från pelargoner – steg för steg