Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Bästa tipsen! Så här tar du hand om svärmorstunga

Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

1 av 3

Svärmorstunga och bajonettlilja är två namn på lation sansevieria trifasciata.

Foto: Montage

2 av 3

Foto: Shutterstock

3 av 3

Trots sitt inte så smickrande namn är svärmorstunga en populär krukväxt vars ikoniska blad är vackra.

Svärmorstunga har också oanade förmågor – visste du att den kan blomma och att den renar luften från kemikalier? Lär dig ALLT om klassiska växten här.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vad är svärmorstunga?

Växten har långa sträva blad som, beroende på växtförhållanden, kan vara gula längs med sidorna. Bladen kan i vilt tillstånd bli 150 centimeter långa och 7 centimeter breda. Svärmorstunga kallas även bajonettlilja på svenska och på engelska mother-in-law's tongue och snake plant. Dess latinska namn är sansevieria trifasciata. Den kommer från västa Afrika och växter vilt från Nigeria till Kongo. Den kan faktiskt blomma – när som helst när den känner för det. Då växer en smal stjälk upp som får små oansenliga vita blommor.

– Men den doftar underbart! berättar Elisabeth Des Carlborg som är hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsväxter) på Plantagen.

LÄS OCKSÅ: Älskade elefantöra – här är allt du behöver veta

Det krävs endast en grön växt per 10 kvadratmeter för att luftkvalitén i ett rum ska förbättras, enligt en studie från NASA. Dock gäller det att välja rätt växt.

Foto: Fotolia

Skötselråd – här trivs svärmorstungan

Svärmorstunga trivs ljust och mörkt, men när den står ljust växer bladen mer och får vackrare färg. Den ska alltid stå i rum över 16 grader och den föredrar sandig och grusig jord då den inte är så mullrik. 

LÄS OCKSÅ: Inred med gröna växter – rum för rum 

Så ofta vattnar du

Vattna sällan, men se till att jorden blir ordentligt blöt då du gör det och se till att den torkar mellan vattningarna. Ge plantan växtnäring två gånger i månaden från våren till hösten och under vintern endast en gång i månaden.

Svärmorstunga i en blomlåda blir fint det med!

Foto: Fotolia

Plantera svärmorstunga – så gör du

Du kan få fler svärmorstungor genom att antingen plantera om när den vuxit sig större eller så får du sticklingar eller sår frön. Svärmorstungan växer snabbt och kan bli stor och tung. 

– Den tycker om när den växer i samma kruka under lång tid. När du planterar om så se till att plantera om den i en inte alltför stor kruka då den gillar att stå trångt. Rötterna är inte så svåra att sära på – se bara till att plantera om den i samma höjd som i den tidigare krukan, berättar Elisabeth Des Carlborg.

LÄS OCKSÅ: Fina monstera – allt du behöver veta om trendiga växten

Så får du sticklingar

Svärmorstunga växer som sagt snabbt och man kan få sticklingar både som kommer upp i krukan och genom att plantera om blad.

– Växten har underjordiska rötter och stam, när den stöter i en kant sticker den upp, och så får man sticklingar, berättar Elisabeth Des Carlborg.

Då är det bara att plantera om dem. Men man kan också skära loss några blad, låta dem stå i vatten, strimla dem och sätta ner dem i en kruka.

– Men det tar långt tid och kräver att hög luftfuktighet, annars bildas inte rötterna ordentligt, säger Elisabeth Des Carlborg.

En mini svärsmorstunga i fönstret är fint.

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: 7 växter som renar ditt hem från kemikalier

Svärmorstunga renar luft

Svärmorstunga är en av växterna som testats i en studie om vilka växter som renar luften. Studien genomfördes av NASA på 1980-talet och visar tydligt att bland annat svärmorstunga, fredskalla och garderobsblomma renar luften från kemikalier. Det krävs endast en grön växt per 10 kvadratmeter för att luftkvalitén i ett rum ska förbättras.