Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
En bonsai är härlig att ha i hemmet.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Även fikus räknas som bonsaiträd om den växer i en kruka eller fat.
Foto: Shutterstock

Bästa tipsen om bonsaiträd – så odlar du ett eget

Bonsaiträd är ett samlingsnamn för små växter i en kruka eller fat. 

MEN det är skillnad på bonsaiträd och den japanska konstformen bonsai.

Vill du odla ett bonsaiträd själv?

Läs på och sedan är det bara att sätta i gång!

Cecilia Gustafsson

Vad är bonsaiträd och bonsai?

Bonsaiträd är ingen speciell växt, utan en odlingsmetod. Bonsaiträd köper du är inte "färdiga" utan du måste underhålla dem för att de inte ska förlora sin karaktär och stil. Växter som är bonsaiträd planteras och lever inomhus till skillnad från växter i den japanska konstformen bonsai som planteras och lever utomhus. 

LÄS OCKSÅ: Älskade elefantöra – allt om gröna växten

På japanska betyder "SAI" växt och "BON" fat. Syftet med konstformen är främst att växten och de små landskapen ska väcka filosofiska frågor hos betraktaren och så är det trevlig sysselsättning som kräver lugn och tålamod. Den kinesiska versionen "penzai" har funnits i flera tusen år. Buddistiska munkar tog konstformen till Japan under 500-talet där den har blomstrat inom överklassen. I dag har den spridit sig över hela världen som nöje för alla växtintresserade. 

Växter som i den japanska konstformen bonsai. Kaskad-stil (längst upp i mitten). Skog eller grupp-stil (längst ner till vänster). Se förklaring under bonsai-stilar och former. Foto: Shutterstock

Skötselråd – här trivs den och så ofta vattnar du

Bonsaiträd ska stå ljust, men inte i direkt solljus. Under vintern ska de helst stå i söderläge. Du ska vattna ett bonsaiträd ofta då jorden ska vara fuktig hela tiden. Från våren till hösten ska du ge den näring en gång i månaden. Under sommaren bör du en gång i veckan sänka ner hela krukan i vatten, låta den stå i 8-10 min för att sedan rinna av. Duscha den ofta, speciellt om den står varmt.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter – rum för rum 

Så planterar du

Ett bonsaiträd behöver planteras om när krukan är full av rötter. De växer året om och kan plantera om mer än på våren. Desto yngre plantan är desto oftare behövs den planteras om. Anpassa jorden efter vilken växt du ska plantera och blanda med sand och grus så den växer långsammare. Då du planterar om ta bort en tredjedel av rötterna på en ung planta, på en äldre bara några centimeter. Syftet är att rotklumpen ska bli tätare. Du kan växla mellan att plantera i kruka och fat beroende på om du vill att den ska växa långsamt eller snabbt.

Även en palm kan bli bonsaiträd. Foto: Shutterstock

Så börjar du från början

Om du är nybörjare ska du välja en lättskött växt, till exempel fikus, myrsine eller en. Du kan köpa både fikusar och myrsine i butik.

– Konsten är att se till att den växer så långsamt som möjligt, utan att den dör, säger Elisabeth Des Carlborg, hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling) på Plantagen.

Det gör du genom att blanda blomjord med sand, grus eller lecakulor på botten. Enen tar du utomhus i från, små enar finns ofta nära större. Se till att det lilla rotsystemet följer med. 

– Tips är att välja just en en som ser lite konstig ut – så kan man beskära och forma den efter eget tycke, säger Elisabeth Des Carlborg.

Enen kan du ha inomhus under hösten och vintern, men under våren och sommaren behöver den stå utomhus – annars dör den.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om fina monstera

Så beskär du ett bonsaiträd

För att forma växten ska du beskära grenar och nya skott. Använd en riktigt vass sax eller konkavtång. Du vill inte lämna stora spår. Du behöver också linda grenarna med tråd är att de ska växa åt ett visst håll. Det finns tråd speciellt anpassad för bonsaiträd.

Bonsaiträd i informell upprätt stil. Se nedan för förklaring. Foto: Shutterstock

Bonsai-stilar och former

Formellt upprätt (chokkan) – kännetecknas av att den är rakt och att toppen är exakt ovanför där stammen börjar.

Informellt upprätt (moyogi) – är den vanligaste stilen och kännetecknas av att den är kurvig, men toppen är exakt ovanför där stammen börjar. 

Lutande (shakan)  – karaktäriseras av att lutar växten åt en sida och grenarna är på var sida om stammen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha fler gröna växter hemma

Kaskad (kengai) ska föreställa ett träd som växer utmed ett berg. Toppen sträcker sig nedanför krukans botten och så långt ner som möjligt.

Vindpinad (fukinagashi) – kännetecknas av att alla grenar växer åt ett håll som om den varit i en storm..

Kvast (hokidachi) – är också rak men kvistarna sitter i en solfjäderform.

Skog eller grupp (yose ue) – en växt med flera, ofta ett ojämt antal, träd.