Bästa tipsen för att din rosenkalla ska hålla sig fin

Rosenkallan är inte särskilt svår att ta hand om. Här får du reda på hur växten trivs.

Foto: Montage

1 av 2: Rosenkallan är inte särskilt svår att ta hand om. Här får du reda på hur växten trivs.

I regnskogen kan den bli två meter hög och bladen används då som paraply!

Foto: Fotolia

2 av 2: I regnskogen kan den bli två meter hög och bladen används då som paraply!

Rosenkalla är en klassisk krukväxt. Blommorna kan vara så intensivt röda och blanka att de ser konstgjorda ut – men det är de inte.

Hur sköter man om den? Var trivs den?

Här får du reda på allt du behöver om rosenkallan.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vad är rosenkalla?

Rosenkalla har flera långa smala stjälkar med långsmala i det närmaste hjärtformade gröna blad. På stjälkarna sitter också ett blad format som ett hjärta. Bladet kallas för hölsterblad och formas kring en gul kolv. Det är faktiskt kolven som är blomman – inte bladet!

LÄS OCKSÅ: Fina fredskalla har ovanliga förmågor

På engelska kallas den tailflower och flamingo flower på grund av dess färg. Dess latinska namn är "anthurium andraeanum", men det kommer från grekiskans "anthos" som betyder blomma och "oura" som betyder svans och refererar till kolven. Den kommer ursprungligen från Syd- och Central-Amerikas regnskogar där den kan bli två meter lång och användas som paraply. I Sverige är den vanligaste färgen röd, men den finns i 400 olika sorter och färger av samma blomma. Den är vacker och glöm inte bort att du även kan skära av några och sätt i en vas.

Foto: Fotolia

Glöm inte att du även kan skära av några blommor och sätta i vas – det blir så fint!

Sköta om rosenkalla – här trivs den 

Rosenkalla ska stå ljust, men inte i stark och direkt sol. Temperaturen bör inte vara under 15 grader. Växten tycker om hög luftfuktighet så spreja den gärna då och då. Du kan även täcka det översta lagret i krukan med mossa som du duschar och vattnar då och då. Mossan återfuktar blomman.

LÄS OCKSÅ: Älskade monster – här är allt du behöver veta om

Så ofta vattnar du rosenkalla

Vattna rosenkalla 1-2 gånger i veckan med ljummet vatten, låt jorden torka ur lite, men inte helt innan nästa vattning. Från våren till hösten kan du ge den växtnäring en gång i månaden och under vintern behöver den ingen alls.

Foto: Getty Images

Rosenkallas renar luften på kemikalier

Så planterar du om växten

Du behöver plantera om vartannat år, helst på våren. Vanlig blomjord duger alldeles utmärkt. Plantera om så att plantan kommer i samma höjd som i den tidigare krukan. Lägg gärna ett lager på botten med lecakulor, fyll på med jord, sätt ner växten och fyll på med ytterligare blomjord, tryck till och vattna! 

LÄS OCKSÅ: Så inreder du med gröna växter – rum för rum

Så får du sticklingar

Rosenkalla förgrenar sig ofta vid sidan av den stora plantan. Du kan skära eller bryta av dem och antingen sätta dem i vatten eller direkt i jorden. Om du sätter dem i vatten ska de helst stå i 3-4 veckor. Under den tiden hinner det bildas nya rötter.

– När du planterar bör hälften eller två tredjedelar av stjälken vara nere i jorden. Om du inte satt stjälken i vatten innan bör du se till att plantan får hög luftfuktighet. Det gör du på bästa sätt genom att sätta antingen en plastpåse eller plastflaska eller glaskupa runt, berättar Elisabeth Des Carlborg, hortonom (växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling) på Plantagen.

LÄS OCKSÅ: 7 krukväxter som rensar ditt hem från kemikalier 

Renar luften från kemikalier

Under 1980-talet genomförde NASA en studie om vilka växter som renar luften och rosenkalla, fredskalla och garderobsblomman är några av de som verkligen gör skillnad. Rosenkalla renar luften på kemikalierna formaldehyd, xylen, toluen och ammoniak. Se till att ha gröna växter hemma då en av dem gör rent luften inom en radie på 10 kvadratmeter! 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer