Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
Orkidéer är egentligen lätta att ta hand om, men det gäller förstås att veta hur den trivs. Ställ den ljus och övervattna inte – då har du en bra grund för fina orkidéer.
Foto: Istock
3 AV 3
När orkidén tappat sina blommor är det viktigt att vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Om den fortfarande är grön kan nämligen nya knoppar bildas och den kan blomma igen.
Foto: Istock

Bästa tipsen för att att hand om dina orkidéer – och få dem att blomma om

Orkidéer har ett rykte om sig att vara väldigt svåra att ta hand om. Men faktum är att de egentligen är otroligt lätta att sköta om.

Men ibland faller blommorna av, växten ser ledsen ut – och vi förstår inte vad vi gjort för fel.

Lär dig hur du tar hand om dina orkidéer och får dem att blomma igen och igen.

Orkidén finns i nästan 25 000 olika arter. Med upprätta stänglar och blommor i klasar skiljer den sig från mängden. Växten kommer från tropiska områden och tål inte kyla. Köper du en planta i butik behöver du därför vara noga med att se till att den packas in ordentligt. Kommer den ut i minusgrader tappar den sina knoppar och blommor direkt.

Skötsel av orkidéer – skippa direkt solljus

Orkidéer ska helst ha mycket ljus, men inte direkt sol. En optimal temperatur är 18-25 grader. Det bästa är när temperaturen skiftar mellan dag och natt, eftersom det gynnar blomningen. Under sommartid kan du alltså med fördel ha dina orkidéer utomhus.

Hur ska jag vattna? Kan orkidéer stå i vatten?

Orkidéerna älskar hög luftfuktighet, men de tycker inte om att ha vatten kring ”fötterna”. Det är svårt att torka ihjäl en orkidé, men väldigt lätt att vattna ihjäl den. Vattna alltså inte för mycket. En tumregel kan vara att vattna när rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt, vilket brukar vara var femte till tolfte dag beroende på säsong. Vattna mindre under viloperiod och mer under växtperiod (normalt sommarhalvåret).

För optimal vattning kan du ställa din orkidé i en hink med rumstempererat vatten tills den blivit helt genomdränkt. Lyft sedan upp orkidén och låt den rinna av. Innan du sätter tillbaka växten, fyll krukan med dekorationssten och häll vatten upp till stenarnas kant. Placera sedan orkidén ovanpå. Det här ger en hög luftfuktighet och din orkidé kommer stortrivas. Knepet är särskilt bra under vinterhalvåret då luften ofta är väldigt torr. Kom ihåg att rötterna inte får bli stående i vatten.

Under blomning är det bra att ge näring en gång i månaden i samband med vattning. Det finns särskilt orkidénäring.

När du märker att orkidékomposten börjar bli kompakt är det dags att plantera om för att undvika att rötterna står för blött. Orkidéns rötter ska aldrig vara stående under vatten. Foto: Istock

Vilken jord ska orkidéer ha?

Orkidén ska planteras i särskild orkidékompost som består av barkbitar med olika struktur. Det blir poröst och funkar toppen för orkidéns rötter.

Plantera om orkidéer

När du märker att orkidéns kompost börjar förmultna och bli kompakt kommer den inte längre vara väldränerad. Det innebär att rötterna kommer stå för blött. Då brukar det vara dags att plantera om. Det här brukar vara vartannat till vart tredje år.

Vad gör man med orkidéer efter blomning?

När orkidén tappat sina blommor är det viktigt att vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Om den fortfarande är grön kan nämligen nya knoppar bildas. Om stängeln bara torkar i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten vara kvar.

Orkidén trivs att stå ljust, men inte i direkt solljus. Foto: Shutterstock

Så får du orkidén att blomma om igen – och igen

Om du vill ge orkidén optimala möjligheter att blomma igen ska du, förutom ovanstående tips om hur du klipper stänglarna, se till att den trivs så bra det går. Följ råden om hur du vattnar korrekt, se till att luftfuktigheten kring växten är hög och att det är 18-25 grader där växten står. Om du har möjlighet att ställa den svalare nattetid kommer det gynna blomningen.

Tycker du att du gjort allt enligt konstens alla regler men ändå inte får orkidén att blomma? Testa att låta den vila. Vattna mindre och ställ den mörkare i en månad. Ta sedan fram den och följ skötselråden igen – då borde den få nya knoppar.

Löss, flugor och kvalster på orkidéer – så får du bort dem

Ibland drabbas orkidéer av olika typer av ohyra som spinnkvalster, löss och flugor. Kvalstren förstör bladen så mycket att orkidén får svårt att ta upp syre, vilket påverkar växtkraften.

För att slippa kvalster bör orkidén hållas fuktig. När du duschar bladen bör du ta både under- och översida. Om det bara är några få kvalster kan du tvätta bladen. Allt du behöver är en stor skål vatten med lite diskmedel i. Tvätta varje blad noggrant med en tvättsvamp. Upprepa flera gånger.

Har din orkidé fått vitt ludd eller bruna sköldar på bladen kan den ha angripits av ull- eller sköldlöss. HÄR kan du läsa mer om hur du kan försöka bli kvitt ohyran.

Är orkidéer giftiga?

Nej, enligt Giftinformationscentralen är inte förgiftningar kända. Att råka smaka en liten mängd betraktas som ofarligt.

Har du gjort allt men ändå inte fått orkidén att blomma? Testa att låta den. Vattna mindre och ställ den mörkare i en månad. Ta sedan fram den och följ skötselråden igen – då borde den få nya knoppar. Foto: Istock

Tips på skönhetsknep för fina orkidéer: diskmedel!

Fyll en diskho och häll i lite diskmedel. Ställ ner orkidéerna en efter en och låt de plaska i vattnet tills de blir alldeles skummiga och blöta. Låt dem står där i ungefär fem minuter. Orkidéerna kan sedan få rinna av innan du ställer tillbaka dem på sin plats. Växterna älskar detta!

Fungerar inget? Här är LEVA&BO-läsarnas bästa knep

Flera som följer oss på Facebook har kommit med samma tips som fungerar utmärkt för dem. Har du testat allt utan resultat borde du alltså testa våra läsares tips. Gör så här: Ta bort all jord och sätt orkidéerna i glaskrukor. Häll lite vatten i botten, prova dig fram, vissa säger en centimeter medan andra har mer vatten. Det viktiga är att alla rötter inte täcks av vatten. Lycka till!

LÄS MER: Så tar du hand om dina vackra palettblad

Favorit ur arkivet: