1 av 3: Den numera så populära blomman pelargonen är faktiskt också en nyttoväxt. Ät, drick och baka med den! Foto: Fotolia
2 av 3: Pelargoner är inte bara vackra att titta på, det går också att äta deras blad. Foto: Fotolia
3 av 3: Vad säga om att göra pelargon-lemonad eller pelargon-glass? Foto: Fotolia

Ät och drick upp dina pelargoner – det här kan du göra med dem

Pelargonen är en mycket populär blomma numera.

Men visste du att den också går att äta och dricka?

Lär hur du kan göra likör, glass, baka och mycket mer!

Pelargoner finns i var och vartannat hem numera, den har nästan blivit som en nationalblomma, och älskas av såväl unga som gamla. Året om i fönster, och när våren och sommaren kommer dyker de även upp på balkonger och i trädgårdar. De finns dessutom i många sorter och färger vilket gör att alla kan hitta sin egen favorit.

Foto: Fotolia

Tjuvstarta våren med blommor i maten

Men visste du att de också går att äta och dricka?! Är det så att du har en doftpelargon med citrus- eller rosdoft innehåller den aromatiska oljor vilket kan göra underverk i en massa ätbart. En annan idé är att ha den som dekoration i maten, både bladen och blommorna. Snacka om nyttoblomma! 

LÄS OCKSÅ: Det här blev årets pelargon 2017 

Bladen kan användas både färska och torkade

Men vilka pelargoner kan man då äta? Alla är inte ätbara och inte heller alla doftpelargoner. De doftpelargoner som luktar illa kommer så klart också att smaka illa. För att testa kan du krossa bladen i handen och lukta. Doftar det härligt som ros, mint eller citron är det bara att äta, luktar det däremot från kamferdoft ska man inte äta det. Bladen kan användas både som färska och torkade (spara i tät burk för länge hållbarhet).

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: HItta rätt i populära pelargondjungeln – guide och experttips 

Dessa sorter fungerar utmärkt att använda:

Några sorter som fungerar utmärkt att använda är Sweet mimosa, Attar of roses, Concolor lace, Robert’s lemon rose, Dr Westerlunds hälsoblomma, Frensham lemon, Mabel grey och P. crispum  variegatum Sweet mimosa. Andra är Charity (kryddig, lätt rosig doft), P. x Fragrans (sötaktig muskotliknande doft), Citronella (kraftig citrusdoft) och Lady plymouth (rosig doft).

Här är 10 olika maträtter och drycker att göra:

Foto: Fotolia

1. Pelargon-glass

Så enkelt! Rör i ordning glass eller sorbet tills den blir mjuk. Lägg därefter ned en näve med doftpelargonblad i glassen. Stoppa in i frysen och ta sedan bort bladen innan servering. 

2. Pelargon-lemonad

Foto: Fotolia

Det enda du behöver är 2,5 deciliter vatten och lika mycket socker. Koka upp det på plattan, och när du tar bort kastrullen lägger du i 10 pelargonblad med rosendoft. Sedan låter du det stå över natten, plockar bort bladen och kramar ur dem väl. Tillsätt 2,5 deciliter lime- eller citronjuice och ställ in i kylen. När du ska dricka, bland ut med iskallt vatten och njut!

 

LÄS OCKSÅ: 20 roliga saker du inte visste om pelargoner 

3. Pelargon-likör

Fyll en glasburk med doftpelargonblad. Koka därefter en lag av 3,5 deciliter socker och 1,5 deciliter vatten. När det har svalnat blandar du vätskan med 1 liter vodka. Häll all vätska över bladen och skruva på locket och låt det stå mörkt i sex veckor. När tiden har gått, sila och häll i en flaska. Bjud på nästa middag eller kalas!

Foto: Fotolia

4. Pelargon-socker

Du behöver en burk där du blandar strösocker med citrusdoftande pelargonblad. Låt det sedan stå. Pelargonsockret använder du som smaksättare på till exempel ananas eller jordgubbar, eller i bakningen. Ska du göra sockerkaka eller muffins byter du bara ut sockret mot pelargonsocker. Vill man kan man också dekorera bakverken med pelargonblad. 

 

LÄS OCKSÅ: Pelargoner – fakta om blomman samt hur du sköter du krukväxten 

5. Pelargon-cheesecake

Foto: Fotolia

Du gör en cheesecake efter valfritt recept. Sedan i fyllningen blandar du i 10–12 stycken  strimlade doftpelargonblad , till exempel av citrondoftande sorter. Det kommer att smaka och dofta härlig vår! Dekorera gärna med både bär och pelargonblad. Citronella, Frensham lemon, Mabel grey eller  P. crispum  variegatum har blad som ger fräscha dofter och fin smak på kakan.

6. Pelargon-bröd

Gör ditt favoritrecept på bröd. Smula sedan ner torkade eller färska pelargonblad i smeten, cirka 1 till 1,5 deciliter är lagom. Du kan också använda mindre blad och blommor som dekoration alternativt strössla torkade och finmalda blad över ägg- eller vattenpenslat bröd.

LÄS OCKSÅ: Så får du dina pelargoner att blomma året om 

Foto: Fotolia

7. Pelargon-krydda

Pelargoner är perfekt att ha i matlagningen. Med färska eller torkade blad kan du ge smak åt marinader, kryddsalt, oljor och såser. Där rekommenderar man pelargonsorterna Sweet mimosa, Attar of roses och Concolor lace. Den sistnämnda har en lite nötig doft som passar bra som smaksättare i både wokgryta och kötträtter.

8. Pelargon-sallad

Pelargoner fungerar alldeles utmärkt som smaksättare i gröna sallader och fruktsallader. 

9. Pelargon-te

Foto: Fotolia

Ta en handfull pelargonblad, riv sönder dem och lägg därefter i tekannan. Häll på hett vatten och låt det dra i tio minuter så det får en bra smak. Har du pelargonsorter som Citronella och Lady Plymoth passar de även utmärkt som iste. Du kan även göra isbitar av blommorna och lägga i teet!

10. Pelargon-kakor

Du kan använda bladen från de allra flesta doftpelargoner att torka och använda i bakverk. En del blad avger kraftig doft och smak av citrus, andra mint, ros eller något mer obestämbart kryddigt. Pelargonen Robert’s lemon rose och den klassiska Dr Westerlund är två sorter som passar bra till kakor. Du kan antingen använda torkade blad eller färska blad men då får du finhacka dem i stället. 

Källa: Land.se, Elledecoration.se, Hemodlat.se 

LÄS OCKSÅ:

10 anledningar att skaffa fler gröna växter hemma 

Så räddar du dina slokande tulpaner – bästa tricken 

Inred med gröna växter – trenderna 2017 

Aktuellt just nu