Årets pelargon – alla vinnare genom tiderna

1 av 3: Enkla knep som får din pelargon att frodas

Årets pelargon 2018: "Picotee Pink".

Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

2 av 3: Årets pelargon 2018: "Picotee Pink".

Rosenknoppspelargonen "Kronprinsesse Mary".

Foto: Minna Mercke Schmidt

3 av 3: Rosenknoppspelargonen "Kronprinsesse Mary".

Årets pelargon utses varje år på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, och har så gjorts sedan 2007.

2018 blev det "Picotee Pink". Men det finns ytterligare tio pelargoner som uppmärksammats.

Här är alla Årets pelargon någonsin!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Tidigare vinnare av Årets pelargon 

2018: "Picotee Pink" 

Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

"Picotee Pink" är en vacker hortensiapelargon med speciell färgsättning. Kronbladen har en ceriserosa kant som flyter in i kronbladets vita del. Knopparna är pärlemorvita och droppformade. När de slår ut visar de sitt halvfyllda inre. 

2017: "Kronprinsesse Mary" 

Foto: ANNIKA CHRISTENSEN

Rosenknoppspelargonen "Kronprinsesse Mary" är en vacker pelargon med vita blommor som liknar rosenknoppar. Bladen är sammetslena och ljusgröna. Namnet är satt för att hedra den danska kronprinsessan Mary Donaldson från Australien. 

2016: "Caliente Pink"

Foto: Susanne Ellingsworth

"Caliente Pink" är en neonrosa blomma med praktfullt mörkgrönt bladverk. Den är en enkelblommande korsning mellan en vanlig zonalpelargon och hängpelargon. 

2015: "Violino"  

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

"Violino" tillhör Moonlight-serien och är en lilarosa och violett pelargon med mörkgrönt bladverk. De mörka bladen och stjälkarna gör också att effekten av blomningen förstärks eftersom blommorna kontrasterar vackert mot det mörka. 

2014: "Kathy 13" 

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Pelargonen "Katy 13" är djupt cerisrosa med ljusare rosa ytterkant och mitt. Bladverket är mörkgrönt med en ton av purpur, vilket ytterligare framhäver blommans skönhet. Växtsättet är kompakt och knubbigt och i övrigt likt en traditionell pelargon – upprätt, buskigt och väl förgrenat.

Allmänna skötselråd för pelargoner

Pelargoner är lättskött och trivs både inomhus, på balkong och på uteplatser under sommartid. Låter du dem övervintra ska de helst stå svalt och ljust inomhus. 

Vattna dina pelargoner regelbundet, men låt jorden torka upp mellan varven. Under vintertid behöver du bara vattna i den mån det behövs för att undvika att de torkar ut. 

Under sommaren bör extra näring tillföras. I blomsteraffärer finns det specifik näring för pelargoner. 

Pelargoner kräver rymliga krukor och om blomman ska stå ute bör krukan ha ett hål i botten, det för att förhindra övervattning. 

2013: "Velvet Red" 

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

"Velvet Red" är en pelargon med mörkt röda kronblad. Många tycker att blomman är både klassisk och supermodern på en och samma gång. När pelargonen placeras på en ljusplats antar stjälkarna en nästintill svart ton. 

2012: "First Yellow" 

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

"First Yellow" har en unik färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Blombladen sitter i flera lager och sorten kallas därför för semidubbel. Pelargonens växtsätt är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.

2011: "Queen of Wien" 

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Den enkelblommande pelargonen "Queen of Wien" är uppkallad efter den österrikiska drottningen Elisabeth som levde i Wien på 1800-talet. Pelargonen har röda enkelblommande blomklasar med ett bladverk i mörkgröna nyanser. 

2010: "Mosaic" 

Foto: Blomsterfrämjandet

Äggskalspelargonen "Mosaic" har blommor som ser lika sköra ut om ett fågelägg. De är oregelbundet mönstrade i rosa med purpurfärgade prickar och stänk. 

2009: Pelargoner med spännande bladverk, exempelvis "Wilhelm Langguth" och "Happy Thought"

Foto: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2009 blev pelargoner med dekorativa och spännande blad. I den gruppen ingår zonalpelargoner som har en annan bladfärg än den vanligt gröna, samt brokbladiga pelargoner, engelska-, doft- och hängpelargoner. Beroende på sort kan blommorna vara enkla, halvdubbla eller dubbla och oftast varierar blomfärgen i nyanser av rött och rosa. Vita blommor finns också men hör till ovanligheterna. 

2008: Tulpanpelargon

Foto: Blomsterfrämjandet

Tulpanpelargon är en vacker pelargongrupp med slutna tulpanlika blommor. Kronbladen är mycket mörkare på insidan och bladverket är krispigt. Sorterna finns både som kraftväxande och svagväxande, men gemensamt för alla tulpanpelargoner är att de är blomrika. 

2007: Stjärnpelargon 

Foto: Blomsterfrämjandet

Stjärnpelargon är en grupp pelargoner med enkla eller dubbla blommor. Bladen är flikiga i en form som ser ut som stjärnuddar och flera av kronbladen har fransiga ändar. Storleken på plantan kan vara alltifrån stor till liten. 

LÄS OCKSÅ: Det här är växttrenderna som gäller 2018

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande