Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Moonlight 'Guido' är årets pelargon 2023.
Moonlight 'Guido' är årets pelargon 2023.
Moonlight 'Guido' är årets pelargon 2023.
1 AV 2
Enkla knep som får din pelargon att frodas
2 AV 2
Moonlight 'Guido' är årets pelargon 2023.
Foto: Lina Arvidsson / Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2023: Moonlight 'Guido'

Årets pelargon 2023 är korad!

Utmärkelsen går till Moonlight 'Guido' med orangeröda blommor – en växt som lyser upp både på fönsterbrädan och på uteplatsen.

Vinnaren avslöjades på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm.

Pelargoner är klassiker och en av Sveriges mest älskade blommor som finns i tusentals korsningar. Varje år utses ”Årets pelargon” på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm och utmärkelsen har sedan starten 2007 väckt stor uppmärksamhet. Årets pelargon 2023 presenterades under öppnandet av Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan i samarbete med Blomsterfrämjandet.

Årets pelargon 2023 kallas en kaxig blomma som flörtar med 1970-talets trendiga färgkombinationer. Årets pelargon 2023 är Moonlight 'Guido', en kompakt och sammanhållande växt med mörkgrönt bladverk, Bordeauxfärgade blomställningar och orangeröda blommor. Juryn har beskrivit den både med ord som personlig och retro. Moonlight 'Guido' passar lika bra ensam i en kruka som i en samplantering.

Pelargonen Moonlight 'Guido'. Foto: Lina Arvidsson / Blomsterfrämjandet
Växten trivs både inomhus på fönsterbrädan och utomhus i kruka eller i rabatten. Foto: Lina Arvidsson / Blomsterfrämjandet

Juryns motivering till Årets pelargon 2023

Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight 'Guido' förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.

 

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. 

Sköt om årets pelargon 2023: Moonlight 'Guido'

Moonlight 'Guido' trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i en kruka vid entrén, i balkonglådan eller planterad i rabatten. När du kommer hem med pelargoner kan de behöva planteras om. Välj en kruka med stor volym och en jord av bra kvalitet. Pelargonen vill absolut ha näring i jorden för att utvecklas så bra som möjligt. Bäst är att vattna med lite näringslösning vid varje vattningstillfälle. Vattna pelargonen regelbundet, men låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna.

Pelargoner älskar ljus och vill stå både ljust och luftigt. Om du samplanterar pelargoner ska du tänka på att inte plantera växterna för tätt. De gillar att stå lite luftigt i början – med tiden växer de ihop ändå.

Lika bra som Moonlight 'Guido' passar i samplanteringar utomhus, lika bra passar den i liten kruka inomhus. Foto: Lina Arvidsson / Blomsterfrämjandet

Tidigare vinnare av Årets pelargon

2022 Calliope Soft Coral

2021 Astrid

2020 Tango Deep Rose With Eye

2019 Chokladpelargoner från Brocade-Serien

2018 Picotee Pink

2017 Kronprinsesse Mary

2016 Caliente Pink

2015 Violino

2014 Kathy 13

2013 Velvet Red

2012 First Yellow

2011 Queen of Wien

2010 Mosaic

2009 Pelargoner med spännande bladverk, exempelvis Chrystal Palace Gem och Happy Thought

2008 Tulpanpelargon

2007 Stjärnpelargon

Här kan du läsa mer om alla årets pelargon genom tiderna!

Se även: