1 av 3: Enkla knep som får din pelargon att frodas
2 av 3: Årets pelargon 2021 är korad! Utmärkelsen går till en helt ny zonalpelargon: 'Astrid'. Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren
3 av 3: I Sverige säljs ”Årets pelargon” under namnet Astrid, men i vissa andra länder i Europa heter den Rosebud Astrid och i USA kallas den Rosalie. Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

Årets pelargon 2021 korad – här är vinnaren

Årets pelargon 2021 är korad! Utmärkelsen går till en helt ny zonalpelargon: Astrid.

Vinnaren avslöjades av tv-profilen Karl Fredrik på Österlen, via en livesändning på Facebook.

Pelargoner är en av våra mest älskade blommor. Varje år utses ”Årets pelargon” på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm och utmärkelsen har sedan starten 2007 väckt stor uppmärksamhet. Men liksom förra året, då coronapandemin slog till med full kraft och större folksamlingar förbjöds, har årets mässa fått hållas digitalt. 

Årets pelargon: en ny zonalpelargon Astrid

Årets Pelargon 2021 heter alltså Astrid och är en helt ny zonalpelargon. Sorten har fyllda små, nästan roslika blommor som sitter tätt och skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är gröna med en bred, chokladbrun zonmarkering. 

Blomman har mycket bra odlingsegenskaper och levererar blomsterprakt både inne och ute. Den tål regn och rusk och bjuder på vacker blomning hela sommaren.

I Sverige säljs ”Årets pelargon” under namnet Astrid, men i vissa andra länder i Europa heter den Rosebud Astrid och i USA kallas den Rosalie. Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

Juryns motivering till Årets pelargon

Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion

och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion,

skapas en oemotståndlig magi.

Tillsammans med ett gediget förädlingsarbete uppnår vi målet att skapa en trädgårdsupplevelse för alla – garden performance.

 

I juryn sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Patrik Vilsmyr är marknadsansvarig på Mäster Grön och en av dem som varit med och utsett Årets pelargon. Han berättar att Astrid en av de vackraste pelargonsorterna han sett: 

– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater! Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden preformance, säger han i ett pressmeddelande. 

”Har chans att bli en riktig favorit”

Även Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård i Dalarna, hyllar årets vinnare:

– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft! 'Astrid' har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men 'Astrid' håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit!, säger han i ett pressmeddelande. 

Sorten har fyllda små, nästan roslika blommor som sitter tätt och skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

Så sköter du pelargonen Astrid

Astrid trivs både inne på fönsterbrädan och ute i balkonglådan eller rabatten. Fram till dess att vädret är milt och nätterna frostfria, är det bra att ha den inne vid fönstret eller ett uterum. Den behöver stå ljust och frostfritt.

Det är bra att plantera om blomman när man köpt den. Välj en rejäl kruka och jord av bra kvalitet. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas bättre om de får vatten regelbundet. Men låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Tillför gärna en svag dos näring vid varje vattningstillfälle.

Det bästa är att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Kvällen är också ett bra tillfälle men undvik att vattna mitt på dagen eftersom mycket av vattnet avdunstar då direkt.

Pelargoner trivs absolut bäst ljust och luftigt. Gör du en samplantering av flera pelargoner eller pelargoner och andra växter – tänk på att inte plantera dem för tätt eftersom de då växer ihop med tiden.

HÄR kan du läsa mer om hur du lyckas med dina pelargoner! 

Tidigare vinnare av Årets pelargon 

2020 Tango Deep Rose With Eye

2019 Chokladpelargoner från Brocade-Serien

2018 Picotee Pink 

2017 Kronprinsesse Mary 

2016 Caliente Pink 

2015 Violino

2014 Kathy 13 

2013 Velvet Red

2012 First Yellow 

2011 Queen of Wien 

2010 Mosaic 

2009 Pelargoner med spännande bladverk, exempelvis Wilhelm Langguth och Happy Thought 

2008 Tulpanpelargon 

2007 Stjärnpelargon 

LÄS MER: Linda Schilén tipsar: Så skapar du din drömrabatt i trädgården 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!