Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Enkla knep som får din pelargon att frodas
2 AV 2
Årets Pelargon 2020 har en intensiv färg, nästan lite åt neon. Blomman heter Tango Deep Rose With Eye och är en Zonalpelargon.
Foto: Ida Magntorn / Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2020 är korad – här är vinnaren

Årets pelargon 2020 är korad! Utmärkelsen går till Tango Deep Rose With Eye.

I år avslöjades vinnaren via en livesändning från Södra Årstalundens koloniförening på Södermalm i Stockholm.

Veronica Lundström Kristensen

Pelargoner är en älskad blomma av många. Varje år utses ”Årets pelargon” på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm och utmärkelse har sedan starten 2007 väckt stor uppmärksamhet. 

Men i år blev det alltså lite annorlunda. På grund av det rådande omständigheter, där coronaviruset spridning medfört att större folksamlingar förbjudits, fick den stora mässan ställas in i år. I stället valde arrangören att livesända utvalda delar som skulle ägt rum på mässan via Facebook under torsdagen. 

Årets vinnare: Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye

Årets pelargon har det vetenskapliga namnet Pelargonium x hortorum (Tango-Serien) Tango Deep Rose With Eye.

Tango Deep Rose With Eye tål regn och blåst bra och passar därför bra att ha utomhus, exempelvis i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Foto: Ida Magntorn / Blomsterfrämjandet

I år har pelargonen valts främst för dess unika blomma. Tittar man noga på den kan man se att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen ramas in av en ljusare kant och gör att bladen nästan blir röda, vilket ger blomman ett fint djup. Det ger vackra färgskiftningar syns både på nära och långt håll. 

– Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango! avslöjade blomsterkreatören Gunnar Kaj.

Pelargoner delas upp i olika grupper och Tango Deep Rose With Eye är en zonalpelargon. Det som kännetecknar zonalpelargoner är att bladen är märkta med en mer eller mindre distinkt ring.

– Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, tipsar Gunnar Kaj.

Juryns motivering till Årets pelargon

Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion.

Titta på djupet - med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tredimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa.

På fönsterbräda eller i balkonglåda - lika passande för denna allväderspelargon.

Årets utvalda heter Tango Deep Rose With Eye

Tango Deep Rose With Eye kallas för en allväderspelargon eftersom den passar lika bra inne på fönsterbrädan som i regn och ruskväder utomhus. Foto: Ida Magntorn / Blomsterfrämjandet

Tidigare vinnare av Årets pelargon 

2019 Chokladpelargoner från Brocade-Serien

2018 Picotee Pink 

2017 Kronprinsesse Mary 

2016 Caliente Pink 

2015 Violino

2014 Kathy 13 

2013 Velvet Red

2012 First Yellow 

2011 Queen of Wien 

2010 Mosaic 

2009 Pelargoner med spännande bladverk, exempelvis Wilhelm Langguth och Happy Thought 

2008 Tulpanpelargon 

2007 Stjärnpelargon 

LÄS MER: Årets pelargon genom tiderna – här är allt du behöver veta om alla vinnare

Så sköter du pelargonen Tango Deep Rose With Eye

Tango Deep Rose With Eye passar bra att ha utomhus i en kruka eller planterad i rabatten, eftersom den är mycket regntålig. Blir sommaren regnig och blöt blommar sorten ändå rikt och utan uppehåll. Den tar inte heller skada av vind. 

Fram till dess att vädret är milt och nätterna frostfria, är blomman även fin inne på fönsterbrädan eller på annan frostfri och ljus plats.

Det är bra att plantera om blomman när man köpt den. Välj en rejäl kruka och jord av bra kvalitet. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas bättre om de får vatten regelbundet. Men låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Tillför gärna en svag dos näring vid varje vattningstillfälle.

LÄS MER: Älskade pelargon! Allt om hur du lyckas med vackra blomman

Pelargoner vill stå ljust och luftigt. Planterar du pelargoner tillsammans med andra växter – eller flera pelargoner tillsammans – ska du inte plantera växterna för tätt. Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

– Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de i gång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, berättar Gunnar Kaj.

LÄS MER: Älskade pion! Så lyckas du med ljuvliga blomman

LÄS MER: Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten