Räkna med att se mer av aralian framöver. Den har alla förutsättningar att bli en trendväxt. Bilden är ett montage. Foto: SOFI SYKFONT/Plantagen

Aralia - så tar du hand om den luftrenande krukväxten

En lättskött växt med vackra blad – som dessutom är en utmärkt luftrenare. 

Det är inte svårt att förstå varför aralia blir allt mer populär. 

Här får du veta allt om hur du lyckas med din aralia.

Aralian har inte slagit igenom som en trendväxt ännu – men vi kan räkna med att få se mer av den framöver. Redan 2016 listade Plantagen aralian som en av årets sex trendigaste växter. 

– Aralian har alla förutsättningar att bli riktigt trendig med sina stora gröna blad plus att den är så lättskött, säger floristen Annamaria Ternow på Blomsterbaren Stockholm. 

Skötsel och vattning av aralia

Aralian är en tacksam växt att ha hemma. Den är inte så kinkig, varken med vatten eller med placering. 

– Den är väldigt lättskött och starkväxande och passar bra även för nybörjare. På vintern behöver den vatten max en gång i veckan, det kan räcka att vattna den varannan vecka. På sommaren vill den dock ha vatten varje vecka. , säger floristen Annamaria Ternow. 

Som alla gröna växter uppskattar aralian att få en dusch med jämna mellanrum. 

– På vintern blir luften inomhus väldigt torr och då skulle jag rekommendera att man duschar den en gång i månaden i alla fall. På sommaren kan man göra det mer sällan, säger Annamaria Ternow. 

Aralian växer till sig snabbt och blir ganska yvig. Foto: Anna Skoog

Aralia klarar att placeras mörkt

Aralian vill helst stå ljus, men inte i direkt solljus. Men det är en tålig växt som faktiskt klarar även mörkare placeringar men då får man räkna med att den inte växer lika kraftigt. 

– Aralia är ju ingen hängväxt men den blir buskig och är därför riktigt snygg att ha i en ampel. Annars är den fin på piedestal eller på ett sidobord. Det är svårt att ha den i ett fönster eftersom den blir så yvig, då måste man ha en riktigt djup fönsternisch, säger Annamaria Ternow. 

Så tar du sticklingar på aralia

Aralian är en tacksam växt att ta sticklingar av. Skär bara av toppen på ett skott och låt det stå i vatten ett tag. Det går också att sätta sticklingen direkt i såjord och trä en plastpåse över. Tänk på att klippa av ena hörnet på påsen för ventilationens skull. 

LÄS MER: Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

Aralians vackra blad är djupflikiga med vitt mönster. Foto: Shutterstock

Aralia – en bra luftrenare

Aralians latinska namn är fatsia japonica och den kallas ibland även för aralia spiderweb. Den kommer ursprungligen från Japan där den växer utomhus och kan bli mycket stor. 

En fin egenskap hos aralian är att den är bra på att ta upp och binda formaldehyd ur luften. Här gäller det att se upp – så du inte tar fel växt. Det finns nämligen fler krukväxter som kallas för aralia men det är endast fatsia japonica som undersökts som luftrenare.

LÄS MER: Lättskött och snyggt! Här är trendigaste växterna 2020 

LÄS MER: Fina monstera! Så får du din växt att hålla sig fin längre 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!