Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ampellilja kräver inte särskilt mycket omsorg.Ampellilja kräver inte särskilt mycket omsorg.Ampellilja kräver inte särskilt mycket omsorg.
Ampellilja kräver inte särskilt mycket omsorg. Foto: Shutterstock

Ampellilja – så tar du hand om vassa växten

Ampellilja är en riktig drömväxt för den tankspridde som ofta glömmer att växter faktiskt behöver vatten. Likt garderobsblomma sviker krukväxten inte en i första taget.

Men den har ändå en och annan preferens. 

Här är råd och tips på hur du tar hand om ampelliljan och dess skott på bästa sätt.

Det här är ampellilja

Det finns flera sorters ampellilja, Chlorophytum comosum. I Sverige dominerar två fleråriga sorter i blomsterbutikerna, Vittatum som du kan känna igen på den gula eller creméfärgade strimman i mitten på bladen och Variegata som har vita kanter på bladen. Båda sorterna får långa revor med nya plantor och små vita blommor – och passar därmed perfekt i ampel, vilket det svenska namnet antyder. På engelska går växten under namnet Spider plant, spindelväxten. 

Småplantorna som hänger på de långa revorna kan du klippa av och plantera i nya krukor.Småplantorna som hänger på de långa revorna kan du klippa av och plantera i nya krukor.Småplantorna som hänger på de långa revorna kan du klippa av och plantera i nya krukor.
Småplantorna som hänger på de långa revorna kan du klippa av och plantera i nya krukor. Foto: Shutterstock

Skötselråd – här trivs den

Ampellilja kommer ursprungligen från Sydafrika där den växer fritt. I svenska hem trivs krukväxten bäst i rumstemperatur, i runt 20 grader. Var den står i hemmet är inte särskilt noga, men en ljus eller halvskuggig plats är att föredra. Står växten i ett fönster med söderläge, där solen ligger på under stora delar av dagen, bleks eller bränns i värsta fall bladen. Står den i badrummet eller på någon annan mörk plats blir bladen mörkare.

Ampellilja vill inte stå i direkt solljus.Ampellilja vill inte stå i direkt solljus.Ampellilja vill inte stå i direkt solljus.
Ampellilja vill inte stå i direkt solljus. Foto: Shutterstock

Så ofta ska du vattna plantan

Eftersom ampellilja kan lagra vatten och näring under långa perioder i sina kraftiga knöliga rötter har den en förmåga att klara torka som få andra krukväxter. Den mår till och med bra av att torka ut helt så länge den får ordentligt med vatten mellan varven, gärna en gång i veckan. Under vinterhalvåret behöver den inte lika mycket vatten men mår bra av lite extra näring. Om ampelliljan börjar se hängig ut och får torra bladspetsar kan det vara ett tecken på att den fått för lite vatten under för lång tid. Då kan det vara bra att plantera om den. 

Plantera om och ta skott av ampellilja

Eftersom ampelliljans bladverk och rotknölar i synnerhet växer snabbt är det bra att plantera om växten i en större kruka en gång om året. När spelar ingen roll. 

För att föröka ampelliljan klipper du av dess småplantor (som hänger på de långa revorna) och planterar dessa i egna krukor med jord.

Det är lätt att föröka ampellilja.Det är lätt att föröka ampellilja.Det är lätt att föröka ampellilja.
Det är lätt att föröka ampellilja. Foto: Shutterstock
Plocka av de små plantorna som ampelliljan skapat och plantera dem i nya krukor – så får du fler gröna skönheter i ditt hem.Plocka av de små plantorna som ampelliljan skapat och plantera dem i nya krukor – så får du fler gröna skönheter i ditt hem.Plocka av de små plantorna som ampelliljan skapat och plantera dem i nya krukor – så får du fler gröna skönheter i ditt hem.
Plocka av de små plantorna som ampelliljan skapat och plantera dem i nya krukor – så får du fler gröna skönheter i ditt hem. Foto: Shutterstock

Är inte giftig för katter 

Till skillnad från till exempel garderobsblomma, monstera, alocasia och flera andra gröna växter innehåller inte ampellilja irriterande ämnen som kan ge djur magbesvär, sveda och andra symptom, enligt Giftinformationscentralen. Katter och andra nyfikna husdjur ska kunna få i sig något enstaka blad av växten – som betraktas som ofarlig – utan att få diarré, kräkas eller andra besvär. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om elefantöra

LÄS MER: Så får du din monstera att växt att hålla sig fin längre