Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Så står sig amaryllisen längre - 3 enkla råd
2 AV 3
Julens ståtligaste blomma är helt klart amaryllis. Få blommor slår denna skönhet.
Foto: Adobe Stock
3 AV 3
Den 19 november är det amaryllisens dag. Blomman finns i många färger och varianter.

Skötsel av amaryllis – så lyckas du med fina julblomman

Amaryllis är en älskad lök – och julens kanske ståtligaste blomma.

För den som vill ha en fin amaryllis till advent gäller det att sätta löken i jorden 6-8 veckor i förväg. Och för att den ska hålla sig fin och visa sig från sin bästa sida finns det några tips på hur du ska ta hand om blomman.

Här får du skötselråd och tips på hur du sparar den och driver den år efter år.

Karina Brozinic

Inget slår skönheten hos en amaryllis. Och de är väldigt populära – det är till och med den julblomman som de allra flesta kunder köper. Amaryllis står sig även som snittblomma och finns i en mängd olika färger och varianter. Traditionellt har julblomman varit röd, men finns även i många andra nyanser, som aprikos, vit och spräcklig.

Ett snyggt sätt att stötta en amaryllis, som ju kan bli väldigt hög, är att sätta den i en hög glasvas. Sätt löken i botten av vasen och placera gärna kuddmossa eller några grankottar runt löken för att hålla den på plats. Det blir ett vackert blickfång och vasen ger ett fint stöd till blomman.

Välja rätt amaryllislök

Ju större amaryllisens lök är desto bättre kvalitet. I regel ger en större lök fler stänglar och fler och större blommor. Den ska vara fast och ha friska rötter (känns löken mjuk kan den vara skadad). Det lönar sig att satsa på en lite dyrare sort från välsorterade plantskolor. Då blir man oftast belönad med lång blomning och många blomstänglar. Man måste inte driva upp blomman från start. Det går bra att köpa färdigplanterade amaryllisar som redan är på gång. Lökarna du köper i butiken eller blomsterhandeln är fullmatade, förberedda och redo att stoppas i jorden. De har redan förvarats den tid de behöver i kyla för att få signalen att börja producera stänglar och blomknoppar, man brukar säga att de är drivna.

Vill du ha en fint blommande amaryllis lagom till jul ska du köpa en lök ett par månader innan jul. Det tar 6-8 veckor från att du väcker löken till att den blommar.

Stora amaryllislökar, fasta och med friska rötter. Foto: Adobe Stock

Plantera en amaryllis – kruka och jord

Innan amaryllisen planteras kan man trimma bort torra rötter. För bästa resultat kan man placera löken över ett glas vatten, så att rötterna kan suga vatten över natten. Detta för att väcka löken och sätta fart på den. OBS! Själva löken får inte komma i kontakt med vattnet, bara rötterna. Låt rötterna svälla i ungefär ett dygn. Därefter är det dags att plantera.

Om du har tänkt kasta amaryllislöken efter blomningen har det inte så stor betydelse vilken jord du använder, och någon näring behövs inte. Då innehåller löken allt som behövs. Men varför kasta denna dyrgrip?! Satsa på bra krukväxtjord. Det blir ännu bättre om du blandar upp den med sand.

Så planterar man amaryllis:

Sätt löken löken i en stadig kruka så att ungefär två tredjedelar av den är ovan jord. Amaryllis gillar att stå trångt. Krukan ska vara så stor att man får plats med två fingrar mellan löken och krukkanten. Nu ska jorden vattnas och det gör man bäst genom att låta krukan dra vatten underifrån i ca 10 min.

 

Låt löken stå ljust i rumstemperatur, gärna i fönstret där värmen från elementet ger löken en skjuts i växandet.

 

När knoppen rest sig är det dags att börja vattna lite försiktigt igen. Det är viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Vattnar du för rikligt kan stjälken bli ranglig, stötta den i så fall med en bambupinne för att den inte ska vika sig och gå av.

Om möjligt, köp en lite större och dyrare lök – de är ofta av bättre kvalitet. Foto: Adobe Stock
Blomman utvecklas i olika takt beroende på i vilken värme den står. Foto: Blomsterfrämjandet

Skötsel av amaryllis

Den första tiden är värme viktigare än ljus för amaryllisen. Ställer man krukan över ett element så får amaryllislöken en kickstart och rotar sig snabbt. Om den växer för snabbt och gänglig eller verkar blomma för tidigt, kan man ställa den svalare. Och tvärtom om du vill påskynda processen.

Det är bra om den står ljust för att undvika att den blir ranglig. Vrid den då och då så växer den rakare. Så länge amaryllisen håller sig utan att brytas, välta eller gå av så är det ingen nackdel att den blir långt.

Amaryllis behöver nästan alltid stöd för att inte välta. Du kan köpa ett i metall eller tillverka ett stöd av grenar.

Hur mycket vatten vill amaryllisen ha?

Vattna med måtta. Det är bra att vattna när blomman börjar slå ut och under blomningen. Men vattnar du för mycket blir den bara lång och gänglig och löken kan ruttna. Testa att inte vattna de första två veckorna efter plantering, och sedan bara en gång i veckan till var tionde dag. Det får gärna vara näring i varje vattning. En jämn tillgång på näring är alltid bättre än att bara ge då och då.

Spara amaryllis efter blomning och driv den att blomma nästa år

När amaryllisen blommat över ska du inte klippa bort blomstänglar och blad innan de vissnat helt. Men så fort frökapslar börjar bildas, kan du klippa av dessa. De stjäl näring som ska tillbaka till löken. Näring som löken behöver för att blomma om och även en signal att den ska sätta nya blomknoppar nästa gång för att kunna föröka sig. HÄR kan du läsa om hur du sparar, förvarar och övervintrar amaryllisen till nästa år!

Flytta ut amaryllisen eller plantera i rabatten

På sommaren kan amaryllisen flytta ut i trädgården. Låt krukan få stanna kvar ute så länge som möjligt på hösten – amaryllis växer till i storlek när temperaturen går under 12 grader. Kom ihåg att ta in den före frosten, amaryllis tål inte frost!

Du kan också plantera ut amaryllisen i rabatten till våren eller sommaren. För att göra det ska du först ha förvarat löken mörkt, torrt och svalt (läs mer här), sedan kan de planteras ut. Kom ihåg att ta upp den före frosten. Sluta vattna och låt bladen vissna, så du bara har löken kvar – och kan driva om den.

Experimentera med att sätta ut jullökarna i trädgården efter blomning om du kommer åt att gräva under snön (snön kan ofta isolera och skydda från tjäle). I vissa fall kan jullökar blomma om till sommaren och kommer i så fall tillbaka från år till år. Men då med lite glesare blommor på stängeln.

Amaryllis är en tålig snittblomma som står sig länge. Foto: Blomsterfrämjandet/Jeannine Govaers

Amaryllis som snittblomma

Snitta amaryllisen med en vass kniv, använd inte sax. Sätt ett gummiband runt nederdelen av stjälken, för annars vill änden dela sig precis som maskrosor gör. Amaryllis vill ha kallt vatten. Byt vatten med några dagars mellanrum och snitta om den så står den lika länge som den skulle gjort med löken kvar.

Amaryllisens dag

Den populära julblomman har till och med fått en egen dag. Den 19 november firas Amaryllisens dag.

Se även: