Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag.
Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag.
Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag.
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
1 AV 4
Enkla knep som får din pelargon att frodas
2 AV 4
Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag.
Foto: Blomsterfrämjandet
3 AV 4
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
Foto: Blomsterfrämjandet
4 AV 4

Älskade pelargon! Allt om hur du lyckas med vackra blomman

Pelargon är en av våra mest älskade blommor. De lyser upp och passar lika bra inomhus som utomhus.

De finns i hundratals olika varianter. Och bäst av allt – de blommar villigt.

Här tipsar vi om allt hur du bäst sköter om dina pelargoner och får dem att hålla sig fina länge.

LEVA&BO Redaktionen

När ostindiefararna rundade Godahoppsudden under 1600-talet, förde de med sig den allra första pelargonen, en kanelpelargon, hem till Europa. Men det var inte den som lade grunden för dagens pelargoner utan de arter som kom till Europa i början av 1700-talet. Genom att korsa olika pelargoner med varandra, men också genom att ta tillvara spontana genetiska förändringar har vi i dag en mångfald av olika sorter. 

De allra flesta pelargonarter växer vilda på ett tämligen begränsat område i sydvästra delen av Sydafrika, men det finns även arter på andra, lite oväntade ställen på jordklotet. Troligen hade pelargonsläktet en gång i tiden en betydligt större utbredning, men har försvunnit från många platser. Det gör att det finns vilda pelargoner som har sitt ursprung i Turkiet, på ön Sankt Helena och i Australien.

När ska man väcka pelargoner?

Om du tillhör dem som övervintrar dina pelargoner är det dags att väcka dem i slutet av februari eller början av mars. Då är det bra att börja beskära. Ta av grenarna så att ungefär en knapp decimeter blir kvar. Låt eventuella blad sitta kvar, finns inga kommer det snart nya. 

Se till att ta bort blad och skräp som ligger på jorden eller är dåliga. De kan sprida svampsjukdomar. Vattna och låt sedan plantan vila någon dag innan du börjar plantera om. På så sätt luckras jorden upp och du skonar rötterna lite.

Plantera sedan om din pelargon i ny jord och gärna i en större kruka så plantan får utrymme kring rötterna. 

Kasta inte det du klipper bort! Grenarna kan bli massor av nya pelargoner. Se hur du tar sticklingar i beskrivningen lite längre ner.

Pelargoner älskar ljus och värme och trivs utmärkt i varma och soliga lägen. Foto: BJARNI B JACOBSEN FOTOGRAFI/Blomsterfrämjandet

Så här sköter du om pelargoner:

Placera pelargoner

Pelargoner älskar ljus och värme och trivs utmärkt i varma och soliga lägen – inomhus i ett ljust fönster på våren och gärna utomhus i trädgården eller på balkongen sommartid. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga, men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra. Planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad. Vid samplantering av pelargoner, tänk på att inte plantera dem för tätt. Pelargoner vill ha ljus och växer med tiden. Låt det vara lite luft runt dem.

Ge näring till pelargoner

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka, låda eller annat kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Vattna pelargoner

Varma dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och de ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Klassiker. I den vackra blåvita porslinskrukan på hyllställningen står en ­klassisk ljusrosa 'Mårbacka', en av våra mest välkända och älskade zonalpelargoner. Foto: Malin Björkholm

• Putsa vissna blad

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Pelargoner inomhus

De flesta pelargoner är uteväxter men det finns också många som fungerar fint inne. Framförallt är det tidiga engelska och änglapelargoner liksom olika doft och brokbladiga sorter. Pelargoner som står inne vill ha gott om ljus men full sol i ett söderfönster kan ändå bli för mycket eftersom den hetta som byggs upp bakom glaset blir väldigt stark. Skugga därför mot den värsta solhettan eller placera pelargonen i fönster med vandrande skugga. Vattna först när jorden torkat ut och glöm inte att tillsätta näring till vattnet regelbundet.

'Chokladpelargoner', blev Årets pelargon 2019. Foto: LINA ARVIDSSON/Blomsterfrämjandet

Så tar du sticklingar på pelargoner:

1. Skär av skott som inte blommar, men inte är så gammalt att det är förvedat. Yngre skott rotar sig lättare. Skär av sticklingen precis ovanför ett bladfäste. 

Foto: Susanna Rosén

2. Ta bort den tapp som bildas med ytterligare ett klipp, direkt under ett bladfäste, det är där rötterna växer ut. Plocka bort de nedre bladen på sticklingen så att bara de övre två till tre bladen blir kvar i toppen. Om det skulle titta fram en blomknopp i toppen nyper man bort den eftersom all kraft ska gå till att bilda rötter. 

Foto: Susanna Rosén

3. Sätt sticklingen i en liten kruka med såjord eller i en torvbrikett. De flesta pelargoner rotar sig bra i ett glas vatten men det säkraste är att sätta sticklingen i en kruka med såjord. 

Foto: Susanna Rosén

4. Plantera sedan om till en större kruka när rötter börjar visa sig under krukan. Får sticklingen för stor kruka på en gång hinner jorden inte torka upp mellan vattningarna och risken för att sticklingen ruttnar bort ökar. Det brukar ta 2–6 veckor innan sticklingen har rotat sig. Tiden varierar med värme, årstid och vilken sort eller art det är.

Foto: Susanna Rosén

Kan man så egna pelargoner?

Man kan så egna pelargoner. Bäst är att börja i februari om de ska hinna blomma till sommaren. Tänk på att frön som du tar från egna pelargoner kan bli lite vad som helst eftersom de korsar sig med varandra. Köper du frön är det oftast så kallade F1 hybrider med kontrollerade föräldrar som garanterar att det blir rätt sort.

Du kan blötlägga fröna i ljummet vatten först, så gror de lite snabbare. Det tar en till två veckor innan de första hjärtbladen visar sig. Om du har möjlighet att ge dem lite extraljus i början så blir det finare plantor.

Var noga med att inte övervattna i krukorna, då kan fröna lätt ruttna. Sen skolar du om efter hand och ställ inte ut dem förrän frostrisken är över.

Odlar man miniatyrpelargoner får man plats med många krukor i samlingen. Foto: Susanna Rosén

Så löser du vanliga problem med pelargoner:

• Pelargonen blommar inte

Den kan ha fått för lite ljus. Eller så står den i för stor kruka, så den bara bildar blad - plantera om i en mindre. Man kan även byta gödning till en som innehåller mindre kväve.

Pelargon som fått ohyra

Såpvatten är effektivt mot både bladlöss och vita flygare.

Pelargon som vissnar

Om man har otur och får infekterad jord, kan vissnesjuka drabba pelargoner. Först vissnar bara ett skott men senare hela plantan.

Gulaktiga fläckar på pelargonens blad

Tecken på pelargonrost. Angripna blad plockas bort och förstörs. En mycket sjuk planta kan kastas, men den går att rädda genom att ta bort alla blad och sedan isolera den från andra plantor.

Mögel i jorden

Beror förmodligen på för hög luftfuktighet. Vädra om plantan står i växthus. Prova med att pudra jorden med kanel, som är antiseptiskt och förhindrar tillväxt av bakterier, virus, mögel och svamp.

Vita kryp runt fötterna på pelargonen

Rotlöss är vita, några millimeter långa och kryper. De kan göra att pelargonens tillväxt hämmas. Undvik dem genom att titta noga på rötterna innan du skaffar en ny planta. Använd inte en begagnad kruka utan att först diska den.

Pelargoner blommar ivrigt nästan var de än planteras. Använd fantasin och hitta nya ställen att placera dem på. Foto: BJARNI B. JACOBSEN FOTOGRAFI / Blomsterfrämjandet

Olika typer av pelargoner

Pelargon­släktet rymmer otroligt stor variation i både utseende och användningsområden. Variationen i växtsätt, ­blomfärg, blomform, bladverk och doft är fantastisk och gör att det finns pelargoner för alla smaker. Pelargoner kan vara både romantiska och tuffa och för den inbitne samlaren finns udda pelargoner.

För att synliggöra mångfalden hos pelargon­släktet utses varje år Årets pelargon. Hedersbetygelsen tilldelas en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde och ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

I dag odlas många olika sorter, vanligen hybrider och ursprunget är ofta okänt eller komplext. Sorterna hör till olika grupper som doftpelargoner, hängpelargoner, unikpelargoner och änglapelargoner.

De flesta sorter i handeln tillhör zonalpelargonen som vi ofta betraktar som den vanliga pelargonen. Zonal­pelargonen är mångformig och sorterna kan delas in i grupper efter utseende. Här hittar vi till exempel vanliga zonalpelargoner, äggskalspelargoner, rosenknoppspelargoner och stjärnpelargoner.

PELARGONGUIDE

Pelargon, Pelargonium zonale-hybrider – för fönsterbrädan

Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. Det är upprätta sorter med något håriga stammar och blad.

Hängpelargon, Pelargonium peltatum-hybrider – till ampeln och balkonglådan

I motsats till zonalpelargoner har hängpelargoner ofta vaxartade, glänsande blad.

Korsningar mellan häng- och zonalpelargon – perfekta för svenska somrar

Korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon kallas interspecifika. Dessa ganska nya sorter har blivit mycket populära, med positiva egenskaper både från häng- och zonalpelargon.

Brokbladiga sorter – ögongodis

Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull. Färgerna på bladen varierar från grönt och gult till brunt eller vitt.

Engelska pelargoner – om man vill starta säsongen tidigt

Engelska pelargoner har stora, intensivt färgade blommor, ofta med ett mörkt centrum, och de blommar rikligt redan tidigt på våren.

Änglapelargoner – fin som snittblomma

Änglapelargoner påminner lite om de engelska men de har till storleken mindre blommor och blad. Bladen är oftast lite krusiga och blommorna är många.

Doftpelargoner – för ljuvlig doft

Under de senaste åren har doftande pelargoner blivit alltmer populära. I jämförelse med många andra pelargoner har de relativt små och mindre pråliga blommor.

Övervintra pelargoner

Att övervintra pelargoner är något som man gjorde längre tillbaka i tiden när man inte kunde köpa nya till varje sommar. Pelargoner gick till och med i arv flera generationer. Faktum är att den till och med blir ännu större och vackrare nästa sommar, om du tar hand om den rätt under vintervilan. Här kan du läsa allt om hur du gör när du ska övervintra pelargoner!

LÄS MER: Så odlar du i miniväxthus – expertens bästa tips

Se även: