Skötselråd för palettblad – både inne och ute
Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård.
Palettblad är lätta att sköta och trivs bäst i ljusa fönster – de är dessutom riktigt enkla att föröka och ta sticklingar från.
Här är allt du behöver veta om den supertrendiga växten, till exempel hur mycket vatten den vill ha, hur du lyckas med sticklingarna, hur du gör om du vill plantera ut palettblad och hur du vinterförvarar växten.
Ibland kallas palettblad för nässelblomma, rumsnässla eller nellor, på latin heter den plectranthus scutellarioides. Det är en krukväxt med många olika former och färger – bland annat olika nyanser av grön, rosa, gul, mörklila, vit och röd. Bladen är tunna, mjuka och matta. Palettbladen kan bli upp till 75 centimeter höga.
Skötsel: Så tar du hand om dina palettblad
Palettbladet vill stå ljust och luftigt. Ju ljusare det står – desto vackrare och intensivare blir bladens färger. Men se upp för stark sol, det kan bränna de tunna bladen. Undvik direkt söderläge under vår och sommar – däremot kan det vara bra att välja ett sånt fönster under vinterhalvåret då det inte är lika ljust.
Palettblad som köps små på våren kan växa till sig mycket under den första perioden, då kan det behövas planteras om. Det fungerar utmärkt med vanlig blomjord.
Blomman ska vattnas ofta, den ska varken vara för blöt eller för torr. Den bör alltid hållas lätt fuktig. Varannan dag brukar vara lagom, och ganska mycket varje gång. Torkar den ut börjar bladen hänga, men händer det brukar växten enkelt kunna räddas genom att få lite vatten. En större kruka är lättare att ha än en liten eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. Palettblad behöver vanlig krukväxtnäring någon gång i veckan under vår och sommar, och någon gång i månaden under vintern.
LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera
Plantera ut – kan jag ha mina palettblad utomhus?
Palettblad kan absolut stå utomhus under vår, sommar och höst. Det är en av sommarens bästa växter att ha i utekruka! Men det går också bra att plantera ut växten i rabatten i trädgården. Du kan sätta den i princip var du vill – den trivs i både kruka och rabatt och anpassar sin storlek efter planteringsplatsen. Var försiktig med direkt solljus bara, så bladen inte bränns. Även krukväxterna som stått inomhus gillar att flyttas ut på sommaren.
LÄS MER: Ohyra på palettblad – bli av med löss, trips, spinn och svamp
Så vinterförvarar du palettblad
Krukväxter kan stå ute så länge det inte är frost, hela september i vissa håll i landet. Palettblad är mycket frostkänsliga. Om de står utomhus är det därför bra att ta in dem i god tid innan nattfrosten kommer. Plantan bör stå i en ljus och sval miljö men i över tio graders temperatur. Under tiden är det bra att vattna den sparsamt. Blomman ska klippas ner ordentligt till våren, innan nya skott börjar skjuta.
Har du satt palettblad i rabatten kommer de inte klara vintern med tanke på att de är så frostkänsliga. Ta sticklingar och övervintra som krukväxter – och plantera ut nästa år när frostrisken är över.
Toppa palettbladet och få det stort och buskigt
Man kan toppa sitt palettblad olika beroende på hur man vill att den ska bli. Vill du inte att den bara ska växa rakt uppåt ska du toppa den. Klipp av växten ovanför andra eller tredje bladparet. Då kommer plantan förgrena sig där i stället och du får en buskigare planta.
För att få en tätare växt är det bra att ansa den relativt ofta ovanför ett bladpar, så att det skapas nya grenar. (Spar det bortklippta som sticklingar om du vill!) Alternativt kan du låta plantan växa fritt, men stöd då grenarna med blompinnar.
Vill du fortare få en större krukväxt kan du plantera flera sticklingar intill varandra.
LÄS MER: Malins galna palettblad! Så lyckas hon få dem enorma – och må toppen utomhus
LÄS MER: Palettblad som tappar blad eller färg – så löser du vanliga problemen
Så enkelt tar du sticklingar av dina palettblad
Palettblad är enkla och tacksamma att föröka med sticklingar. De kan tas från tidig vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp på palettbladet, cirka sex blad. Understa bladparen nyps bort och ”stammen” som blir kvar stoppar du antingen i ett glas vatten för att låta den bilda rötter, eller direkt i en kruka med såjord. Inom några veckor bildas rötter. Var beredd att byta till en större kruka - när den väl får fart brukar den växa snabbt.
LÄS MER: Ta sticklingar – så lyckas du med den nya lilla växten
Odla palettblad från frö
Om du väljer att plantera palettblad med frön är det bra att tänka på att fröet bör planteras tidigt på säsongen eftersom den tar lång tid på sig att utvecklas. Fröet lägger du på blomjorden utan att täcka den, på en plats med max 20 graders temperatur. Det tar mellan 8 till 10 veckor innan du ser en blomma.
Kan palettblad blomma? Ja!
Det händer att det kommer blommor på palettbladen. De är oftast blålila och bör helst knoppas av direkt, annars riskerar bladen att tappa sin färg. Blomman tar nämligen mycket energi från själva växten.
Olika sorter av palettblad
China rose är en snabbväxande planta med kombination av sagolika vinröda blad med mörkrosa mitten. Eventuellt i färger som rosa, mörk rött, vitt och grönt. Plantera gärna i en kruka på 8-10 centimeter i diameter i bra blomjord.
Det finns flera sorter inom gruppen wizard, det som skiljer dem från varandra är olika färgblandningar. En av dem är wizard velvet red. Det är en senblommande sort som ger en lång säsong av mörkröda medelstora bladen med inramade mörkgula kanter. Blomman kan bli 30 centimeter hög.
Chocolate symphony växer med mörkrött blad och lysande gröna kanter. Blomman är utmärk till inomhus dekoration. Den måste skyddas från vind men kan placeras utomhus också.
Kong scarlet är ettårig krukväxt. Blomman kommer i trefärgmönster med rött blad centrum, omringad av mörkare rött och en växlande grön kant. Kong scarlet utmärker sig inte bara med sin unika färgsättning men odlingstiden är cirka två veckor längre jämfört med andra sorter av palettblad.
LÄS MER: Stamma upp palettblad och gör det till ett vackert träd
LÄS MER: Palettblad med flätad stam – så gör du steg för steg