1 av 4: Vackra palettblad hemma hos Johanna i Sundsvall. Foto: MARIA HANSSON
2 av 4: Palettbladens färg varierar mycket beroende på hur mycket ljus de får. Foto: MARIA HANSSON
3 av 4: Palettblad blir en fin inredningsdetalj med sina starka färger - tänk bara på att den behöver mycket ljus. Foto: MARIA HANSSON
4 av 4: Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård. Foto: Shutterstock

Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård.

Palettblad är lätta att sköta och trivs bäst i soliga fönster. Här är allt du behöver veta om den supertrendiga växten.

Ibland kallas palettblad för nässelblomma, rumsnässla eller nellor, på latin heter den plectranthus scutellarioides. Det är en krukväxt med många olika former och färger – bland annat olika nyanser av grön, rosa, gul, mörklila, vit och röd. Bladen är tunna, mjuka och matta. Palettbladen kan bli upp till 75 centimeter höga.

Den populära växten har en lång historia. Redan 1851 kom palettblad till Europa från Java i Indonesien och på den tiden fanns det inte lika många sorter. I dag växer de vilt i Sydasien, Oceanien och på Hawaii. 

Skötsel: Så tar du hand om dina palettblad

Plantering av palettblad är enkelt, därför fungerar det också utmärkt att göra det tillsammans med barnen. Det är bara att ta sticklingar och plantera. Blomknoppar är bra att klippa bort direkt, eftersom blomman tar mycket energi från själva växten. 

Palettblad behöver vanlig krukväxtnäring mellan vår och höst – då kommer den må riktigt bra.

LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera

Hur ofta ska jag vattna mina palettblad? 

Blomman ska vattnas ofta, den ska varken vara för blöt eller för torr. Den bör alltid hållas lätt fuktig. En större kruka är lättare än en liten eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka.

När ett palettblad trivs kan den bli riktigt stor:

https://www.instagram.com/p/B0WF_vOFRbj/

Hur mår den som bäst?

Den trivs bäst i vanlig blomjord. Palettblad som köps små kan växa till sig mycket under den första perioden, då kan det behövas planteras om. För en intensiv färg krävs det mycket solljus. Den bästa miljön för blomman är luftig och ljust. Akta däremot blomman för stark sol, det kan bränna bladen.

Kan jag ha mina palettblad utomhus?

Under sommaren kan palettblad planteras utomhus i trädgården. Även krukväxterna gillar att vara ute på sommaren. I solen är det bra att tänka på att hålla blomman lätt fuktig annars kommer den dö direkt. Ett bra tips är att ha den i en stor kruka. 

Så vinterförvarar du palettblad

Krukväxter kan stå ute så länge det inte är frost, hela september i vissa håll i landet. Palettblad är mycket frostkänsliga. Om de står utomhus är det därför bra att ta in dem långt före risk för nattfrost. Plantan bör stå i en ljus och sval miljö men i över tio graders temperatur. Under tiden är det bra att vattna den sparsamt. Blomman ska klippas ner ordentligt till våren, innan nya skott börjar skjuta. 

LÄS MER: Så övervintrar du dina medelhavsväxter 

Så enkelt tar du sticklingar av dina palettblad 

Palettblad, ”China Rose”, är tacksam att ta sticklingar av. Ju soligare den står, desto mer rosa blir växten. Foto: Privat

Palettblad är enkla och tacksamma att föröka med sticklingar. De kan tas från vår till höst. Klipp eller skär av en topp på palettbladet, cirka sex blad. Understa bladparen nyps bort och ‘’stammen’’ som blir kvar stoppar du i en kruka med såjord. Inom några veckor bildas rötter. Var beredd att byta till en större kruka - när den väl får fart brukar den växa snabbt.

Tips för att få palettbladet stort och buskigt

Man kan toppa sitt palettblad olika beroende på hur man vill att den ska bli. Vill du slippa få en växt som bara växer uppåt och därmed bara blir lång – och i stället få ett buskigt, frodigt palettblad gör du så här: Klipp av växten ovanför andra eller tredje bladparet. Då får du en buskig planta, eftersom plantan kommer lägga sin kraft på fler grenar i stället för att växa uppåt som den gör när den är ett enda toppskott. Stoppa toppen i ett glas vatten, så får du en ny planta!

Stamma upp ett palettblad – så gör du

Att stamma upp sitt palettblad så att det liknar ett träd blir allt mer populärt. Och att göra det är inte särskilt svårt. Allt du behöver för att börja är en stadig stickling som ser rak ut. Låt sticklingen växa sig på höjden en bit. När den är 10-15 centimeter hög kan du börja skala bort blad på stamman – och spara några i toppen. Nu är det bra att sätta blompinnar i sidorna som stöd. knyt ett par snören kring blompinnarna, så håller sig palettbladet på plats.

När växten har nått en höjd du är nöjd med är det dags att kapa toppen för att den ska börja grena sig. Sedan är det bara att hålla efter och toppa toppen så att trädet får den form du vill ha. Glöm heller inte att skala bort nya blad som vill växa ut på stammen.

Kan palettblad blomma? Ja!

Foto: Johanna Lundholm

Det händer att det kommer blommor på palettbladen. De är oftast blålila och bör helst knoppas av direkt, annars riskerar bladen att tappa sin färg.

Odla palettblad från frö

Om du väljer att plantera palettblad med frön är det bra att tänka på att fröet bör planteras tidigt på säsongen eftersom den tar lång tid på sig att utvecklas. Fröet lägger du på blomjorden utan att täcka den, på en plats med max 20 graders temperatur. Det tar mellan 8 till 10 veckor innan du ser en blomma.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Guide: Olika sorter av palettblad

China rose är en snabbväxande planta med kombination av sagolika vinröda blad med mörkrosa mitten. Eventuellt i färger som rosa, mörk rött, vitt och grönt. Plantera gärna i en kruka på 8-10 centimeter i diameter i bra blomjord. 

Det finns flera sorter inom gruppen wizard, det som skiljer dem från varandra är olika färgblandningar. En av dem är wizard velvet red. Det är en senblommande sort som ger en lång säsong av mörkröda medelstora bladen med inramade mörkgula kanter. Blomman kan bli 30 centimeter hög.

Chocolate symphony växer med mörkrött blad och lysande gröna kanter. Blomman är utmärk till inomhus dekoration. Den måste skyddas från vind men kan placeras utomhus också.

Kong scarlet är ettårig krukväxt. Blomman kommer i trefärg mönster med rött blad centrum, omringad av mörkare rött och en växlande grön kant. Kong scarlet utmärker sig inte bara med sin unika färgsättning men odlingstiden är cirka två veckor längre jämfört med andra sorter av palettblad. 

En djupt vinröd 'Salsa Roja'. Foto: Lina Eidenberg Adamo

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla 

LÄS MER: Inred med palettblad – bästa tipsen för en stor planta med vackra färger 

LÄS MER: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande