EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt

1 av 5

Vackra palettblad hemma hos Johanna i Sundsvall.

Foto: MARIA HANSSON

2 av 5

Palettbladens färg varierar mycket beroende på hur mycket ljus de får.

Foto: FOTOGRAF MARIA HANSSON / FOTOGRAF MARIA HANSSON

3 av 5

Palettblad blir en fin inredningsdetalj med sina starka färger - tänk bara på att den behöver mycket ljus.

Foto: FOTOGRAF MARIA HANSSON

4 av 5

Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård.

Foto: Shutterstock

5 av 5

Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård.

Palettblad är lätta att sköta och trivs bäst i soliga fönster. Här är allt du behöver veta om den supertrendiga växten.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Palettbladet har en lång historia!

Redan 1851 kom den till Europa från Java i Indonesien och på den tiden fanns det inte lika många sorter. I dag växer de vilt i Sydasien, Oceanien och på Hawaiiöarna. 

Ibland kallas den populära växten för nässelblomma, rumsnässla eller nellor, på latin heter den plectranthus scutellarioides. Det är en krukväxt med många olika former och färger - bland annat olika nyanser av grön, rosa, gul, mörklila, vit och röd. Bladen är tunna, mjuka och matta. Palettbladen kan bli upp till 75 centimeter höga.

Skötsel: Så tar du hand om dina palettblad

Plantering av palettblad är enkelt, därför fungerar det också utmärkt att göra det tillsammans med barnen. Det är bara att ta sticklingar och plantera. Blomknoppar är bra att klippa bort direkt, eftersom blomman tar mycket energi från själva växten. 

Den behöver mest krukväxtnäring under hösten och vintern, under våren och sommaren är det bra att minska dosen till svag.

LÄS MER: Hitta rätt i populära pelargondjungeln

Hur ofta ska jag vattna mina palettblad? 

Blomman bör vattnas ofta, den ska varken vara för blöt eller för torr. Den borde alltid hållas lätt fuktig.

När ett palettblad trivs kan den bli riktigt stor:

https://www.instagram.com/p/Bo649dFnHxN/

Tack @malinbrostad för lånet av bilden! 

Hur mår den som bäst?

Den trivs bäst i vanlig blomjord. Palettblad som köps små kan växa till sig mycket under den första perioden, då kan det behövas planteras om. För en intensiv färg krävs det mycket solljus. Den bästa miljön för blomman är luftig och ljust. Akta däremot blomman för stark sol, det kan bränna bladen.

LÄS MER: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Kan jag ha mina palettblad utomhus?

Under sommaren kan palettblad planteras utomhus i trädgården. Även krukväxterna gillar att vara ute på sommaren. I solen är det bra att tänka på att hålla blomman lätt fuktig annars kommer den dö direkt. Ett bra tips är att ha den i en stor kruka. 

Foto: Adobe Stock

Så enkelt tar du sticklingar av dina palettblad 

Palettblad är enkla att föröka med sticklingar. De kan tas från vår till höst. Klipp eller skär av en topp på palettbladet, cirka sex blad. Understa bladparen nyps bort och ‘’stammen’’ som blir kvar stoppar du i en kruka med såjord. Inom några veckor bildas rötter. Var beredd att byta till en större kruka - när den väl får fart brukar den växa snabbt.

LÄS MER: Älskade elefantöra! Allt du behöver veta om trendväxten

Bonustips! Inred med gröna växter – 5 enkla tips:

Odla palettblad från frö

Om du väljer att plantera palettblad med frön är det bra att tänka på att fröet bör planteras tidigt på säsongen eftersom den tar lång tid på sig att utvecklas. Fröet lägger du på blomjorden utan att täcka den, på en plats med max 20 graders temperatur. Det tar mellan 8 till 10 veckor innan du ser en blomma.

Så vinterförvarar du palettblad

Palettblad är mycket frostkänsliga. Om de står utomhus är det därför bra att ta in dem långt före risk för nattfrost. Plantan bör stå i en ljus och sval miljö men i över tio graders temperatur. Under tiden är det bra att vattna den sparsamt. Blomman ska klippas ner ordentligt till våren, innan nya skott börjar skjuta. 

LÄS MER: Så övervintrar du dina medelhavsväxter

Foto: Adobe Stock

Guide: Olika sorter

China rose är en snabbväxande planta med kombination av sagolika vinröda blad med mörkrosa mitten. Eventuellt i färger som rosa, mörk rött, vitt och grönt. Plantera gärna i en kruka på 8-10 centimeter i diameter i bra blomjord. 

Det finns flera sorter inom gruppen wizard , det som skiljer dem från varandra är olika färgblandningar. En av dem är wizard velvet red. Det är en senblommande sort som ger en lång säsong av mörkröda medelstora bladen med inramade mörkgula kanter. Blomman kan bli 30 centimeter hög.

Chocolate symphony växer med mörkrött blad och lysande gröna kanter. Blomman är utmärk till inomhus dekoration. Den måste skyddas från vind men kan placeras utomhus också.

Kong scarlet är ettårig krukväxt. Blomman kommer i trefärg mönster med rött blad centrum, omringad av mörkare rött och en växlande grön kant. Kong scarlet utmärker sig inte bara med sin unika färgsättning men odlingstiden är cirka två veckor längre jämfört med andra sorter av palettblad. 

Källor: Plantagen , Blomsterlandet , Wexthuset