1 av 4: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 av 4: Palettbladens färg varierar mycket beroende på hur mycket ljus de får. Foto: Istock
3 av 4: Palettblad blir en fin inredningsdetalj med sina starka färger - tänk bara på att den behöver mycket ljus. Foto: Istock
4 av 4: Palettblad finns i flera nyanser. Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård. Foto: Shutterstock

Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten

Med sina färgglada blad lyser den upp ditt hem och din trädgård.

Palettblad är lätta att sköta och trivs bäst i ljusa fönster – de är dessutom riktigt enkla att föröka och ta sticklingar från.

Här är allt du behöver veta om den supertrendiga växten.

Ibland kallas palettblad för nässelblomma, rumsnässla eller nellor, på latin heter den plectranthus scutellarioides. Det är en krukväxt med många olika former och färger – bland annat olika nyanser av grön, rosa, gul, mörklila, vit och röd. Bladen är tunna, mjuka och matta. Palettbladen kan bli upp till 75 centimeter höga.

Den populära växten har en lång historia. Redan 1851 kom palettblad till Europa från Java i Indonesien och på den tiden fanns det inte lika många sorter. I dag växer de vilt i Sydasien, Oceanien och på Hawaii. 

Skötsel: Så tar du hand om dina palettblad

Palettbladet vill stå ljust och luftigt. Ju ljusare det står – desto vackrare och intensivare blir bladens färger. Men se upp för stark sol, det kan bränna de tunna bladen. Undvik direkt söderläge under vår och sommar – däremot kan det vara bra att välja ett sånt fönster under vinterhalvåret då det inte är lika ljust.

Palettblad som köps små på våren kan växa till sig mycket under den första perioden, då kan det behövas planteras om. Det fungerar utmärkt med vanlig blomjord.

Blomman ska vattnas ofta, den ska varken vara för blöt eller för torr. Den bör alltid hållas lätt fuktig. Torkar den ut börjar bladen hänga, men händer det brukar växten enkelt kunna räddas genom att få lite vatten. En större kruka är lättare att ha än en liten eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. Palettblad behöver vanlig krukväxtnäring mellan vår och höst – då kommer den må riktigt bra.

LÄS MER: Odla med barn: Tips på kul och enkla saker att plantera

Kan jag ha mina palettblad utomhus?

Palettblad kan stå utomhus under vår, sommar och höst. Det är en av sommarens bästa växter att ha i utekruka! Men det går också bra att plantera ut växten i rabatten i trädgården. Du kan sätta den i princip var du vill – den trivs i både kruka och rabatt och anpassar sin storlek efter planteringsplatsen. Var försiktig med direkt solljus bara, så bladen inte bränns.

Även krukväxterna som stått inomhus gillar att flyttas ut på sommaren.

Så vinterförvarar du palettblad

Krukväxter kan stå ute så länge det inte är frost, hela september i vissa håll i landet. Palettblad är mycket frostkänsliga. Om de står utomhus är det därför bra att ta in dem i god tid innan nattfrosten kommer. Plantan bör stå i en ljus och sval miljö men i över tio graders temperatur. Under tiden är det bra att vattna den sparsamt. Blomman ska klippas ner ordentligt till våren, innan nya skott börjar skjuta. 

Har du satt palettblad i rabatten kommer de inte klara vintern med tanke på att de är så frostkänsliga. Ta sticklingar och övervintra som krukväxter – och plantera ut nästa år när frostrisken är över.

När ett palettblad trivs kan det bli väldigt stort. Foto: Istock

Tips för att få palettbladet stort och buskigt

Man kan toppa sitt palettblad olika beroende på hur man vill att den ska bli. Vill du slippa få en växt som bara växer uppåt och därmed bara blir lång – och i stället få ett buskigt, frodigt palettblad gör du så här: Nyp eller klipp av växten ovanför andra eller tredje bladparet. Då fortsätter växten att växa uppåt och väljer att förgrena sig där i stället. Du får därmed en buskig planta, eftersom plantan kommer lägga sin kraft på fler grenar i stället för att växa uppåt som den gör när den är ett enda toppskott. Stoppa toppen i ett glas vatten, så får du en stickling och en ny planta!

Stamma upp ett palettblad – så gör du

Att stamma upp sitt palettblad så att det liknar ett träd blir allt mer populärt. Och att göra det är inte särskilt svårt. Allt du behöver för att börja är en stadig stickling som ser rak ut. Låt sticklingen växa sig på höjden en bit. När den är 10-15 centimeter hög kan du börja skala bort blad på stamman – och spara några i toppen. Nu är det bra att sätta blompinnar i sidorna som stöd. knyt ett par snören kring blompinnarna, så håller sig palettbladet på plats.

När växten har nått en höjd du är nöjd med är det dags att kapa toppen för att den ska börja grena sig. Sedan är det bara att hålla efter och toppa toppen så att trädet får den form du vill ha. Glöm heller inte att skala bort nya blad som vill växa ut på stammen.

Löss, kvalster och annan ohyra på palettblad – så blir du av med dem

Om din planta skulle få ohyra är det viktigt att veta att bladen är känsliga för besprutning. Försök därför med skonsamma bekämpningsmedel som till exempel en lätt såpblandning.

Den vanligaste typen av bladlöss som angriper palettblad är gröna löss, persikobladlus. De sitter oftast på undersidan av bladen och i skottspetsarna och suger växtsaft. Har ditt palettblad drabbats av gröna löss tar du bort de angripna bladen och slänger i soporna. Om hela plantan är angripen kan du duscha hela växten med växtvårdsmedel. Upprepa varannan vecka tills angreppet är borta.

Ett enkelt sätt att få bort ohyran är att klippa ner växten rejält för att få bukt med den.

Förebygg ohyra på palettblad

Det finns några saker du kan göra för att undvika att få ohyra. Först och främst, köp palettblad från seriösa återförsäljare. Köper eller får du sticklingar från en privatperson, se till att växten är undersökt och undersök den gärna själv. Bäst är att ställa sticklingen i karantän i en till två veckor. Då ska den stå i ett avskilt rum och gärna inspekteras ofta. Leta efter småkryp eller onormalt växtsätt. Om växten bär på någon smitta ska den hållas isolerad och behandlas till den är botad. Alternativt ska den slängas i soporna.

Palettblad, ”China Rose”, är tacksam att ta sticklingar av. Ju soligare den står, desto mer rosa blir växten. Foto: Privat

Så enkelt tar du sticklingar av dina palettblad 

Palettblad är enkla och tacksamma att föröka med sticklingar. De kan tas från tidig vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp på palettbladet, cirka sex blad. Understa bladparen nyps bort och ‘’stammen’’ som blir kvar stoppar du i en kruka med såjord. Inom några veckor bildas rötter. Var beredd att byta till en större kruka - när den väl får fart brukar den växa snabbt.

Under hösten och vintern tappar bladen färg, vilket beror på brist på ljus. Ge gärna växterna extra ljus för att de ska se lite gladare ut. Foto: Johanna Lundholm

Ledset palettblad på vintern – så får du den att må bra vintertid

När palettblad trivs växer den och frodas och är jättefin. Men när hösten och vintern kommer ser den ofta trött och ranglig ut – och det är helt i sin ordning. De flesta växter hänger och är deppiga under vinterhalvåret, palettbladet likaså. Palettblad är vacker den största delen av året, men i perioder är den ganska ful. Du kan dock hjälpa den på traven. Problemet under vintern är ofta att det är för mörkt. Hjälp den genom att ge den en ljusare plats än den har under vår och sommar – kanske ett söderfönster.

Har du en växtlampa? Bra, låt den lysa över dina palettblad så kommer den säkerligen att se lite gladare ut! När våren kommer kan du ta bort tillskottsbelysningen och flytta din krukväxt till ett öster- eller västerfönster.

Odla palettblad från frö

Om du väljer att plantera palettblad med frön är det bra att tänka på att fröet bör planteras tidigt på säsongen eftersom den tar lång tid på sig att utvecklas. Fröet lägger du på blomjorden utan att täcka den, på en plats med max 20 graders temperatur. Det tar mellan 8 till 10 veckor innan du ser en blomma.

Foto: Johanna Lundholm

Kan palettblad blomma? Ja!

Det händer att det kommer blommor på palettbladen. De är oftast blålila och bör helst knoppas av direkt, annars riskerar bladen att tappa sin färg. Blomman tar nämligen mycket energi från själva växten. 

Guide: Olika sorter av palettblad

China rose är en snabbväxande planta med kombination av sagolika vinröda blad med mörkrosa mitten. Eventuellt i färger som rosa, mörk rött, vitt och grönt. Plantera gärna i en kruka på 8-10 centimeter i diameter i bra blomjord. 

Det finns flera sorter inom gruppen wizard, det som skiljer dem från varandra är olika färgblandningar. En av dem är wizard velvet red. Det är en senblommande sort som ger en lång säsong av mörkröda medelstora bladen med inramade mörkgula kanter. Blomman kan bli 30 centimeter hög.

Chocolate symphony växer med mörkrött blad och lysande gröna kanter. Blomman är utmärk till inomhus dekoration. Den måste skyddas från vind men kan placeras utomhus också.

Kong scarlet är ettårig krukväxt. Blomman kommer i trefärg mönster med rött blad centrum, omringad av mörkare rött och en växlande grön kant. Kong scarlet utmärker sig inte bara med sin unika färgsättning men odlingstiden är cirka två veckor längre jämfört med andra sorter av palettblad. 

En djupt vinröd 'Salsa Roja'. Foto: Lina Eidenberg Adamo

LÄS MER: Elefantöra! Allt du behöver veta för att sköta om söta växten

LÄS MER: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

LÄS MER: Bästa tipsen när du vill inreda med palettblad

Se även: