Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blomman finns i flera olika färger, från vitt och gult till blått, lavendellila och rött.
Blomman finns i flera olika färger, från vitt och gult till blått, lavendellila och rött.
Blomman finns i flera olika färger, från vitt och gult till blått, lavendellila och rött.
Blomman finns i flera olika färger, från vitt och gult till blått, lavendellila och rött. Foto: Shutterstock

Älskade hibiskus! Så sköter du tropiska blomman

Hibiskus är en oerhört vacker blomma som skapar en tropisk atmosfär – såväl inne som ute på balkongen.

Med lite kärlek och omsorg blommar den mer eller mindre hela sommaren.

Här är tips på hur du sköter om den. 

Det här är hibiskus 

Hibiskusen är en tropisk växt som växer fritt runtom i Asien och medelhavsområdet, men som även trivs i kallare breddgrader. I Sverige har vi den i kruka på fönsterkarmen eller som buske och träd på balkongen, i trädgården eller uteplatsen. 

Den vanligaste hibiskusen vi hittar i blomsteraffären är Hibiscus rosa-sinensis, vilket betyder ros på mandarin. Andra vanliga arter är fjärderhibiskus, silverhibiskus, rodrigueshibiskus och olika korsningar. En del av dem är enfärgade, andra har flera färger som går från vitt och gult till blått, lavendellila och rött. 

I Tyskland kallas hibiskus för Hawaiiblomma, men ett mer passande namn vore kanske Malaysiablomma i och med att det är det asiatiska landets nationalblomma.  

Hibiscus rosa-sinensis, vilket betyder ros på mandarin, är den vanligaste hibiskusen i Sverige. Foto: Shutterstock

Skötselråd – här trivs den

Hibiskus älskar sol, så vill du att den ska blomma som allra mest är det fönsterkarmen vid ett varmt härligt fönster som vetter åt söder snarare än norr som gäller. På sommaren och våren trivs hibiskus även bra på balkongen eller uteplatsen. Men tänk på att den inte gillar kyla, så om prognosen säger att graderna ska sjunka under nollan är det bra att ta in växten under natten. Och placera den inte i drag. Välj en skyddad plats, om du inte har en inglasad balkong eller uteplats, och låt den stå skuggigt första tiden ute så att den vänjer sig vid solen.

Hibiskus frodas vid ett soligt fönster. Foto: Shutterstock

Så ofta ska du vattna plantan

Hibiskus dricker mycket vatten under sommar och vår, så håll jorden fuktig och var uppmärksam på tecken som signalerar att den är törstig eller fått lite väl mycket av det goda på sista tiden. 

Om bladen börjar hänga behöver växten ofta vatten. Känn på jorden med fingret. Känns den torr är det dags att vattna ordentligt med vattenkannan, så att jorden blir genomvattnad, eller att duscha plantan. Om du duschar hibiskusen kan du även passa på att duscha undersidan av bladen så minskar du risken för ohyra. Tänk dock på att växten inte gillar våta fötter, så om det samlats vatten i krukfatet är det bra att hälla bort det för att undvika röta. Om knopparna trillar av och bladen gulnar kan det vara för att växten fått för mycket vatten, har utsatts för hård uttorkning eller står för svalt eller i drag. Återigen, känn på jorden. Den ska vara fuktig.

När det är kallt förbrukar plantan betydligt mindre vatten, så vattna den inte lika mycket under vinterhalvåret.  

Hibiskus vill ha mycket vatten. Foto: Shutterstock

Så tar du sticklingar av hibiskus

Det lättaste sättet att föröka hibiskus är med frö eller sticklingar i jord. Det går även att rota hibiskussticklingar i vatten, vilket är fint men svårare att lyckas med. Oavsätta om du föredrar vatten eller jord är det viktigt att du tar sticklingar från en hibiskus som är frisk och frodig. 

Välj några fina grenar med blad och klipp av dem så att de blir ungefär 15 centimeter långa. Klipp några millimeter under ett av bladen som du sedan kan dra av så att rötter kan växa ut i bladfästet. Låt två eller tre små blad sitta kvar på sticklingarna och blocka bort eventuella knoppar, blommor eller blad som är större än din handflata. De tar onödig energi från resten av sticklingarna som du sedan kan sticka ner en och en så att bladen inte kommer i kontakt med jorden i små krukor fyllda med såjord eller flera i en och samma jordfylld kruka – som gärna får innehålla perlite. Tänk på att det är svårare att hålla jorden lagom fuktig ju större krukan är, så välj gärna mindre krukor så ökar dina chanser att lyckas. 

Vattna sedan måttligt, så att jorden blir fuktig men inte blir allt för blöt, innan du ställer krukan i ett miniväxthus eller under en plastpåse som du knyter ihop i toppen så att fukten stängs in. Släpp ut kondensen då och då och vattna någon gång i veckan så att sticklingen inte vissnar. 

Efter två till sex veckor när rötterna sticker ut genom hålen i botten av krukorna är de redo att planteras om i krukväxtjord. Efter ett par veckor kan du ge den lilla växten gödsel så att den växer till sig. 

Foto: Shutterstock

Beskära och plantera om hibiskus

Tidig vår eller sen höst är bästa tiden att beskära hibiskus, om du vill att den ska få en ny fin form och blomma extra mycket under den kommande säsongen, utan risk att klippa bort spirande blomknoppar. Är plantan väldigt stor och gänglig kan du beskära den hårt. Är den fin som den är räcker det att klippa av omkring en tredjedel av grenarnas längd för att de ska få extra många nya skott till våren. 

I samband med beskärningen av plantan kan du passa på att plantera om den i ny näringsrik jord och större kruka om rötterna knappt ryms i krukan den tidigare suttit i. Ta bort gammal jord och klipp av döda och sladdriga rötter innan du planterar om plantan. Blanda gärna jorden med små lecakulor, perlite eller fint grus så att jorden inte blir så kompakt. 

Välj en större kruka när du planterar om hibiskus, om dess rötter fyller krukan den suttit i tidigare. Foto: Shutterstock

Grönt te med hibiskus

Hibiskus är inte bara oerhört fin på fönsterkarmen, den har även hälsosamma effekter. Blomman innehåller flavonoider och används bland annat i orientaliska mediciner mot leversjukdomar och högt blodtryck. Bladen finns även i en del te-sorter och sägs ha en lugnande effekt.  

LÄS MER: Allt du behöver veta om elefantöra

LÄS MER: Så får du din monstera att växt att hålla sig fin längre