Älskade elefantöra! Allt du behöver veta om trendväxten
Elefantöra är en populär krukväxt som finns i mångas hem.
Den är lätt att känna igen på sina runda, platta blad på långa stjälkar.
Här får du veta allt du behöver om elefantörat – framför allt skötsel, hur lätt du får fina sticklingar, olika sorter av brokbladiga elefantöron och hur du får växten att må toppen.
Vad är elefantöra?
Elefantöra är en grön och omtyckt krukväxt med små, runda bland på långa stjälkar. Den är ganska liten, men vissa får den att växa högt och ibland förökar den sig snabbt och nya små "elefantbebisar" växer upp bredvid den stora växten. På senare år har växten varit oerhört populär, tack vare sin elegans men kanske framför allt för att den är så lättskött och ganska rolig.
Elefantöras latinska namn är "Pilea peperomioides". Den kallas också parasollpilea. På engelska kallas den "Chinese money plant" då man enligt gammal kinesisk folktro blir rik om man lägger ett mynt i jorden med växten. Den kallas även "pancake plant" och "missionary plant". Plantan tillhör familjen nässelväxter och kan hittas överallt i världen, men den har sitt ursprung i södra Kina.
Skötsel av elefantöra – här trivs den bäst och så ofta vill den vattnas
Elefantöra är lätt att sköta om och passar därför alla, även den som inte har särskilt gröna fingrar. Växten klarar sig nämligen bra utan du egentligen behöver göra så mycket med den, men under sommaren vill den gärna ha lite extra gödning ungefär varannan vecka. Växten gillar inte kalk och vill stå i en låg, väldränerad kruka i porös blomjord blandad med lecakulor. Se till att jorden inte är kompakt och tung – ditt elefantöra gillar inte vatten runt fötterna och behöver syre för att må bra och överleva.
Håll elefantörat lagom vattnad (den ska inte vara alltför blöt) – och låt den torka ut mellan vattningarna. Vattna och låt alltså plantan bli torr mellan varje gång för att den ska må så bra som möjligt. Vattna gärna i kanten av krukan eftersom parasollpilean inte gillar att få vatten på stjälkarna.
Elefantöra ska stå halvljust, då bladen blir mindre och tunnare om den står i direkt solljus. Om den stått för ljust återhämtar sig bladen och blir tjocka och glansiga när växten flyttas. Den trivs bäst i norrläge, men prova dig fram.
När ska jag plantera om elefantörat?
Elefantöra är en växt som mår bra av omplantering varje vår. Det är inget måste, men för att få en så välmående växt som möjligt är det bra. När jorden byts ut får plantan ny näring och rötterna får bättre förutsättningar för att växa sig stora och starka. Har rötterna börjat snurra sig? Då är det dags att byta till en större kruka. Passa på att ta loss små skott som har utvecklats och plantera dem i egna små krukor.
Varför slokar mitt elefantöra?
Om växten inte mår bra har det ofta att göra med för mycket vatten, men det kan så klart ha andra orsaker också. Ibland händer det att elefantörat börjar se hängig och risig ut, och det kan vara svårt att veta varför. Kanske är det vattningen som inte fungerar, eller placeringen av den. Har växten börjar se ledsen ut då finns ett superenkelt knep. Testa att flytta på den. En sån enkel sak kan faktiskt för den fin igen. Elefantöra kan till och med trivas en bit in i rummet.
Gula blad på parasollpilea – varför?
Gula blad brukar betyda att växten fått för mycket vatten under en längre period. Se till att jorden får torka innan du vattnar! Se också till att jorden är väldränerad. Kanske behöver växten lite extra näring. Plocka bort blad som torkat, så kommer elefantörat att återhämta sig – det är en tålig växt!
Varför tappar elefantörat bladen?
Det kan bero på flera saker. Antingen får den för mycket vatten. Ofta börjar växten se hängig ut, bladen sloknar och till slut faller de av. Låt den torka och se till att jorden är porös. En annan orsak kan vara placeringen – att den står för ljust eller för mörkt. För att åtgärda det kan du bara flytta på den. Det tredje alternativet kan vara något så enkelt som att elefantörat blivit till åren, har åldrats och inte längre mår bra. Det är svårare att göra något åt – men om växten fått små skott vid sidan av huvudplantan kan du rädda dem.
LÄS MER: Älskade pelargon! Allt om hur du lyckas med vackra lilla blomman
Föröka elefantöra! Så tar du sticklingar
Genom en planta kan du få många sticklingar. Oftast växer sticklingarna upp vid sidan om den större plantan. De bör vara sju-åtta centimeter innan du plockar dem. Om du har flera så välj den som ser störst och starkast ut då den har störst chans att överleva. Gräv försiktigt ner i krukan och se till att få med så mycket som möjligt av rötterna och att den ser hel och frisk ut. Knipsa av skottet så när moderplantan du kan.
En stickling från elefantöra går att plantera antingen direkt i jord i en kruka eller ställas i vatten för att låta den bilda rötter där. När rötterna har kommit fram en bit är det dags att plantera. Fyll en kruka med blomjord och gör en grop genom att sticka ner ett finger i jorden. När du satt ner sticklingen fyller du på med jord och trycker till lite så att plantan står stabilt i krukan. Vill du ha ett buskigare elefantöra kan du plantera två-tre skott tillsammans.
Brokbladiga elefantöron – här är nya sorterna Splah, Sugar och Mojito
Det har dykt upp en del variegerade parasollpileor på sistone. Sorterna är fortfarande ganska nya – och ovanliga. Splash är en av dem där variegeringen påminner om vita färgstänk i sin karaktär. Sugar heter en annan, som har små stänk av vitt i bladen. Mojito är en exklusiv och marmorerad variant som just nu säljs dyrt. Ett fåtal butiker tar in partier av växterna, men det går också att hitta de olika sorterna på Tradera.
Elefantöra kan blomma – om du har tur
Om man har tur kan man få elefantöra att blomma. Det händer mellan april och juli och då får den små vita blommor i stora klasar.
LÄS MER: Underbara palettblad! Så sköter du om växten
LÄS MER: Ta hand om ditt olivträd – och få en egen medehalvsoas
LÄS MER: Krukväxterna som är säkra för katter