1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Elefantöra är en trendig växt som kan bli upp till 50 centimeter hög.
2 av 3: Elefantöra är en trendig växt som kan bli upp till 50 centimeter hög. Foto: Shutterstock
Elefantöra mår bäst om den får stå halvljust, helst i norrläge. Mellan vattningarna bör du låt den torka. Den ska helst inte vara för blöt.
3 av 3: Elefantöra mår bäst om den får stå halvljust, helst i norrläge. Mellan vattningarna bör du låt den torka. Den ska helst inte vara för blöt. Foto: Istock

Älskade elefantöra! Allt du behöver veta om trendväxten

Elefantöra är en populär krukväxt som finns i mångas hem.

Den är lätt att känna igen eftersom bladen ser ut som gröna pannkakor på långa stjälkar.

Här får du veta allt du behöver om elefantörat – framför allt hur du på bästa sätt tar hand om den fina växten.

Vad är elefantöra?

Elefantöra är en grön och omtyckt krukväxt med små, runda bland på långa stjälkar. Den är ganska liten, men vissa får den att växa högt och ibland förökar den sig snabbt och nya små "elefantbebisar" växer upp bredvid den stora växten. På senare år har växten blivit oerhört populär, tack vare sin elegans men kanske framför allt för att den är så lättskött.

Elefantöras latinska namn är "Pilea peperomioides". Den kallas också parasollpilea. På engelska kallas den "Chinese money plant" då man enligt gammal kinesisk folktro blir rik om man lägger ett mynt i jorden med växten. Den kallas även "pancake plant" och "missionary plant". Plantan tillhör familjen nässelväxter och kan hittas överallt i världen, men den har sitt ursprung i södra Kina. Till Norden och Sverige kom den 1946 då den norska missionären Agnar Espegren tog med sig den hem från en resa till Kina.

LÄS MER: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier 

Elenfantöra trivs halvljust. Börjar den se hängig ut – testa att flytta på den. Så enkelt kan den bli fin igen. Foto: Cecilia Möller

Skötsel av elefantöra

Elefantöra är lätt att sköta om och passar därför alla, även den som inte har särskilt gröna fingrar. Växten klarar sig nämligen bra utan du egentligen behöver göra så mycket med den, men under sommaren vill den gärna ha lite extra gödning ungefär varannan vecka.

Så ofta vill den vattnas

Håll elefantörat lagom vattnad (den ska inte vara alltför blöt) – och låt den torka ut mellan vattningarna. Vattna och låt alltså plantan bli torr mellan varje gång.

Här trivs den bäst

Elefantöra ska stå halvljust, då bladen blir mindre om den står i direkt solljus. Temperaturen ska vara över 5 grader. Den trivs bäst i norrläge, men prova dig fram. Om den börjar se hängig och risig ut finns ett superenkelt knep – testa bara att flytta på den. En sån enkel sak kan faktiskt göra den fin igen.

Så tar du sticklingar på elefantöra

Genom en planta kan du få många sticklingar. Oftast växer de upp vid sidan om den större plantan. Sticklingarna bör vara minst åtta centimeter innan du plockar dem. Om du har flera så välj den som ser störst och starkast ut då den har störst chans att överleva. Se till att få med så mycket som möjligt av rötterna och att den ser hel och frisk ut.

Elefantöra ger många sticklingar. Foto: Getty Images

Hur toppar jag elefantöra?

Elefantöra kan verkligen skjuta i höjden och då kan du klippa ner den med en sax eller kniv. Låt sticklingen stå i ett glas med vatten. Det tar någon-några veckor för den att få rötter innan du planterar dem.

Plantera sticklingar av elefantöra

När du planterar sticklingar så fyller du först en kruka med blomjord. Gör en grop genom att sticka ner ett finger i jorden och när du satt ner sticklingen fyller du på med jord och trycker ner den så att jorden blir mer kompakt.

Elefantöra kan blomma – om du har tur

Om man har tur kan man få elefantöra att blomma. Det händer mellan april och juli och då får den små vita blommor i stora klasar. I en vanlig kruka kan den bli 50 centimeter hög, men den blir högre när den växer vilt i regnskogen på 1 500-3 000 meters höjd.

Foto: Istock

Den var ett mysterium för botaniker

Växten blev populär i Sverige första gången under 1970-talet. Den har spridit sig främst genom att amatörodlare gett varandra sticklingar och nya plantor. Det är en av anledningarna till varför den länge förblev ett mysterium för botaniker. En annan anledning är att den sällan blommar. I dag vet botaniker var den kommer i från och i vilken familj den hör hemma.

LÄS MER: Så inreder du med gröna växer – bästa tipsen

LÄS MER: Floristen: Vanliga missen dödar dina krukväxter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!