1 av 3: Här presenterar vi åtta trender att hålla koll på. Foto: Blomsterfrämjandet
2 av 3: På årets trädgårdsmässa syntes flera vackra blomsterarrangemang. Foto: NINA SEDERHOLM
3 av 3: Fina små fåglar piffar upp vilken trädgård som helst. Foto: NINA SEDERHOLM

8 trender att hålla koll på från årets trädgårdsmässa

Trädgård betyder frihet och njutning. Där får man göra precis som man vill. Ändå finns det trender även i trädgårdsvärlden. 

Här är åtta från mässan Nordiska trädgårdar. 

LEVA&BO Redaktionen

1. Latare trädgård 

Vi vill ha en trädgård – men inte jobba så mycket i den, hellre njuta. Vi lyssnar på trädgårdsexperter som berättar hur vi ska odla smart och förenkla trädgårdslivet så mycket som möjligt. Vår nya ”kompis” robotgräsklipparen kryper runt och tuggar gräs, det enda vi behöver göra är att installera och programmera den.

Personliga blomsterbuketter. Floristen Bloem gör arrangemang och levererar hem på beställning från sin ateljé i Årsta trädgårdshallar. Foto: NINA SEDERHOLM

2. Plantera på hösten 

De som jobbar professionellt med trädgård har alltid gjort det. Att plantera på hösten är det naturliga eftersom växterna har bäst kvalitet efter sommaren och hinner rota sig till nästa vår. Ändå springer de flesta till plantskolorna först när vårsolen tittar fram. Nu går Blomsterlandet, BoGrönt, och många plantskolor ihop för att fler ska ta del av fördelarna med höstplantering. Stora Planteringsveckan går av stapeln 1 september 2018.

Proffsen har alltid planterat på hösten. Nu är det dags för oss andra. Stora planteringsveckan drar i gång i september! Foto: Blomsterfrämjandet

LÄS OCKSÅ: Det här är växttrenderna som gäller 2018

3. Trädgårdsnörden blir trendig

Vi blir kunnigare och ”nördigare”, läser på, och hittar specialkunskaper om växter och odling. I det ingår också sociala medier där vi delar råd och tips. Här frodas också de slutna föreningarna där medlemmar träffas och delar sticklingar och skott med varandra. 

Formgivaren Hanna Wendelbo Hansson har inrett en av balkongerna på mässan med sina tapetmönster. Här växer också sticklingar i små krukor hon gjort av tapetpapper. Foto: NINA SEDERHOLM

4. Växtval med hjärna och hjärta

Vi blir alltmer medvetna om att växtvalen har betydelse för mångfalden och djurlivet i trädgården. Vissa trädgårdsväxter som importeras är mycket aggressiva och konkurrerar ut andra. En del hotar till och med artrikedomen i naturen, däribland jätteloka och blomsterlupin. Så i framtiden kommer vi att välja växter med både hjärta och hjärna. 

Tulpaner i rabatten kring idéträdgården gjord av Hvilan utbildning. Foto: NINA SEDERHOLM

5. Bihotell, fåglar och fjärilar

Bin är nödvändiga för att trädgården ska blomstra och ge frukt. Vi har insett att vi tjänar på att locka in vildbin och fjärilar i trädgården. Det kan man göra genom att fixa till ett enkelt bihotell av pinnar av bambu i söderläge. Växter som doftar, till exempel lavendel, lockar också in bin och fladdrande fjärilar i rabatterna. 

Många av idéträdgårdarna på mässan var fyllda av hängande amplar med växter – och fåglar. Foto: NINA SEDERHOLM

6. Närodlat utan jord

Med hydroponisk odling behövs ingen jord utan bara näring, vatten och ljus. Det innebär att även den som bor i en liten etta mitt i stan kan leva ut sina odlingsdrömmar. Det går att bli självförsörjande på sallad, örter – och till och med jordgubbar. Nu finns även små enkla odlingsstationer, till exempel på Ikea och Blomsterlandet. 

Hydroponisk odling med vatten och näringslösning. Odlingsset från Ikea. Foto: Ikea

7. Kretsloppstänk på riktigt

Kretsloppstänkandet slår igenom på riktigt. Inget i trädgården ska egentligen slängas bort utan komposteras eller användas som jordförbättring direkt.

Här återbrukas inte bara fjolårets kompostmull. Även de gamla dräneringsrören har kommit till användning som stöd för tulpanerna. Foto: NINA SEDERHOLM

8. Köket flyttar ut

Hela kök byggs ute på balkongen eller uteplatsen, närmare kryddörter och grönsaker i köksträdgården. Vi har alltid sökt oss utomhus för att äta under sommaren, men nu säljs fler och fler riktiga kök för utomhusbruk. Till och med att diska blir ju roligare utomhus!

På balkongen Kökets trädgård har köket fått flytta ut på balkongen där det är nära till kryddväxter och sallad. Foto: NINA SEDERHOLM

Av: Nina Sederholm

LÄS OCKSÅ: Här är årets pelargon 2018