7 finaste blommorna i vinter – här är favoriterna

Snart är julen här och är det dags att förbereda med vackra inne- och uteväxter.

Vi tipsar om några favoriter, och om hur du driver upp amaryllisen lagom till jul.

Foto: Blomsterfrämjandet

1. Julbegonia 

Julbegonian blir mellan 15 och 30 centimeter hög. Har gröna till något rödaktiga, rundade blad. Blommorna är rosa, röda eller vita och är två till tre centimeter i diameter.
Köp inte julbegonian för knoppig utan den ska ha många blommor utslagna. Den trivs bäst i lätt och jämn fuktighet. Låt den gärna vara på lite svalare ställen som inglasade balkonger och uterum, som bara hålls lätt varma. Då kan den sätta nya knoppar ända fram till slutet av mars.
LÄS MER: Experten tipsar: Så får du ljungen att hålla hela vintern

 

Foto: Blomsterfrämjandet

2. Julstjärnor 

Nu kommer säsongens första julstjärnor, som odlas redan från juli-augusti av svenska odlare. Den traditionella stjärnan är röd, de vita är också populära och så här i början på säsongen är de små rosa ministjärnorna en riktig favorit.
Placera julstjärnan ljust och utsätt den inte för kalldrag, då tappar den lätt bladen. Låt blomman torka upp mellan vattningarna. Tänk på att placering över element snabbt torkar ut jorden.

LÄS OCKSÅ: Vinterns finaste dekoration – så gör du en fin hyacint-tårta på en halvtimme

 

Foto: Blomsterfrämjandet

3. Azalea 

En härlig, rikt blommande vinterfavorit. Vanligaste färgerna är vit, rosa, röd och violett. Finns från jättestora till pyttesmå och kan fås i flera olika former, till exempel på stam och båge. Azalean vill ha jämn fuktighet. Vattna den därför regelbundet. Mellan en till en och en halv deciliter vatten i ytterkrukan botten varje dag är det bästa. Kolla så att azalean inte står i vatten hela tiden. Den ska torka upp en aning mellan vattningarna.
LÄS MER: Orkidéer – här är bästa tipset för fina blommor

 

Foto: Blomsterfrämjandet

4. Novemberkaktus 

En härlig vinterklassiker som lyser upp hemma. En 20-30 centimeter hög och grenig buske som odlas som krukväxt. Blommorna är vita, röda, violetta eller purpurfärgade och fem till sju centi­meter långa. Kronbladen är kraftigt tillbakaböjda. Novemberkaktusen ska stå ljust och vattnas jämnt med svag näringsdos under blomningen. Vattna igenom plantan då och då men låt den hinna torka upp mellan vattningarna. Försök att undvika mycket kalk i vattnet. Ställ aldrig växten i direkt solljus. Bör köpas med bara nästan utslagna blommor.
LÄS MER: Så enkelt gör du en fin ljungboll – finaste dekorationen utomhus

 

Foto: Blomsterfrämjandet

5. Julros 

En skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute. Finns både som krukväxt, för utomhusbruk samt som snittblomma. Eftersom julrosen egentligen är en uteväxt trivs den allra bäst om den får stå svalt och så ljust som möjligt. Bra platser är inglasade balkonger och uterum, sommarstugor och andra platser med sval temperatur. Lätt och jämn fuktighet är också bra.Som snittblomma är julrosen relativt hållbar, men den kan vara lite svår att dra vatten. Därför är det viktigt med att långt nytt snitt på varje stjälk. Dessutom ganska varmt vatten - gärna från 30 grader ända upp mot 50 grader.

 

Foto: Blomsterfrämjandt

6. Cyklamen

En klassisk vinterväxt som trivs både inne och ute. Finns i färg­erna rosa, lila, vit, röd, laxrosa samt tvåfärgad. Passar utmärkt både som krukväxt och utplanteringsväxt på hösten. Cyklamen trivs utmärkt på svala platser, som inglasade balkonger och uterum och den klarar temperaturer ned mot noll grader. Undvik att jorden torkar ut helt, vattna gärna en halv till en deciliter per dag, gärna mjukt vatten eller regnvatten. Ryck bort vissna blad och blommor. Undvik att vattna på knölen där blad och blommor har sitt fäste, eftersom det kan göra att växten ruttnar.
LÄS MER: Bosse Rappne: Så får du gamla trista krukväxter fina igen

 

Foto: Blomsterfrämjandet

7. Amaryllis 

Amaryllis är en av julens vackraste blommor. Vill man få den att blomma till jul ska man börja drivningstiden mellan sex och sju veckor innan jul. Det finns färdigdrivna amaryllisar i många vackra färger att köpa, och även snittamaryllis har blivit populär på senare år.
LÄS MER: 4 tips för att få tulpaner att hålla längre
 

Tips: Så driver du upp amaryllis:

1. Köp lökar

De flesta amaryllislökar kostar mellan 50 och 100 kronor. Det brukar löna sig att köpa lite dyrare, då får du en namngiven sort och en längre blomning. En kraftigare amaryllislök av bra kvalitet ger fler blomstänglar som avlöser varandra i blomning. Kontrollera att löken inte är skadad, den ska inte kännas mjuk. 

2. Väck löken

Du väcker amaryllislöken genom att placera den ovanför ett glas med ljummet vatten i cirka ett dygn innan den planteras. Bara rötterna ska vara i kontakt med vattnet - inte löken. Vattenkontakten gör att rötterna sväller och väcks till liv.
3. Välj kruka

Välj helst en stabil kruka, som inte välter så lätt då blomman blir tung. Krukan ska vara så pass stor att två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten. Det innebär cirka två till tre centimeter.
4. Plantera

Använd vanlig blomjord, gärna med ett lager lecakulor i botten. Då blir dräneringen bättre. En tredjedel av löken ska vara ovanför jorden. Vattna jorden ordentligt efter planteringen. Ha i mer jord om den sjunker undan av vattningen.
5. Driva amaryllisen

Amaryllislöken trivs bäst i 22 plusgrader. Den första tiden är värmen viktigare än ljuset. Ställ därför krukan - med en pappershuva över - på en lite varmare plats i början, till exempel ovanför ett påslaget element. Då rotar sig löken snabbare. Vattna sparsamt, bara när jorden är helt torr. Om din amaryllis inte vill växa står den förmodligen för kallt. Värme skyndar på växtutvecklingen medan svalka dämpar den.
6. Efter planteringen

Efter några veckor tittar blomknoppen fram. Ta bort pappershuvan från krukan och ställa den ljust. Förse krukan med ett amaryllisstöd. Börja också vattna i krukan lite mer, om än sparsamt. Vattna gärna på fatet så att stjälken inte ränner i höjden och tippar. Blir bladen blågröna och blomman slokar innebär det förmodligen att du vattnar för lite.
7. Skötselråd

Ställ den blommande amaryllisen något svalare. Kanske i ett fönster eller en bit in i rummet. Låt den inte stå i direkt solljus. Solljuset kan göra så att blommorna tappar färg. När stängeln har blommat över skär du bort den. Det är troligen fler stänglar på gång då. Fortsätt vattna och ge näring.

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!