Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skapa en vacker dukning med härliga blommor. Här bland annat hyacinter, anemoner och taklök.
Skapa en vacker dukning med härliga blommor. Här bland annat hyacinter, anemoner och taklök.
Skapa en vacker dukning med härliga blommor. Här bland annat hyacinter, anemoner och taklök.
Amaryllisen blir otroligt elegant som snittblomma i vas
Amaryllisen blir otroligt elegant som snittblomma i vas
Amaryllisen blir otroligt elegant som snittblomma i vas
Julros är en skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute.
Julros är en skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute.
Julros är en skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute.
1 AV 4
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 4
Skapa en vacker dukning med härliga blommor. Här bland annat hyacinter, anemoner och taklök.
Foto: LINA ARVIDSSON / Blomsterfrämjandet
3 AV 4
Amaryllisen blir otroligt elegant som snittblomma i vas
Foto: Wouter Koppen / Blomsterfrämjandet
4 AV 4
Julros är en skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute.
Foto: Fotostudio Artifex / Blomsterfrämjandet

Finaste blommorna i vinter – här är några av julfavoriterna

Lys upp hemmet i vintermörkret med härligt färgglada vinterväxter och julblommor! 

Amaryllis och azalea, hyacint och julros – det är några klassiska blommor som hör vintern och julen till.

Här hittar du tips, inspiration och bilder på fina vinterblommor!

LEVA&BO Redaktionen

1. Julstjärnor 

Julstjärnor är otroligt vackra med sina röda, vita, rosa eller aprikosa blad. Foto: Stars for Europe / Blomsterfrämjandet

Säsongens första julstjärnor odlas redan från juli-augusti av svenska odlare. Den traditionella stjärnan är röd, de vita och aprikosa är också populära och så här i början på säsongen är de små rosa eller röda ministjärnorna en riktig favorit.
Placera julstjärnan ljust och utsätt den inte för kalldrag, då tappar den lätt bladen. Låt blomman torka upp mellan vattningarna. Tänk på att placering över element snabbt torkar ut jorden. HÄR kan du läsa allt om hur du lyckas med din julstjärna! 

2. Julbegonia 

Klassisk julbegonia med skära söta blommor. Foto: Blomsterfrämjandet

Julbegonian blir mellan 15 och 30 centimeter hög. Har gröna till något rödaktiga, rundade blad. Blommorna är rosa, röda eller vita och är två till tre centimeter i diameter. Köp inte julbegonian för knoppig utan den ska ha många blommor utslagna. Den trivs bäst i lätt och jämn fuktighet. Låt den gärna vara på lite svalare ställen som inglasade balkonger och uterum, som bara hålls lätt varma. Då kan den sätta nya knoppar ända fram till slutet av mars.

3. Azalea 

Azalea är en vacker blomma som kan hålla sig fin länge och du sköter den rätt. Foto: Anna Ramstedt / Blomsterfrämjandet

En härlig, rikt blommande vinterfavorit. Vanligaste färgerna är vit, rosa, röd och violett. Finns från jättestora till pyttesmå och kan fås i flera olika former, till exempel på stam och båge. Azalean vill ha jämn fuktighet. Vattna den därför regelbundet. Mellan en till en och en halv deciliter vatten i ytterkrukan botten varje dag är det bästa. Kolla så att azalean inte står i vatten hela tiden. Den ska torka upp en aning mellan vattningarna. HÄR kan du läsa om allt hur du lyckas med azalea och får den att blomma om!

4. Novemberkaktus 

Novemberkaktus är en klassiker som lyser upp i vintermörkret. Foto: Shutterstock

En härlig vinterklassiker som lyser upp hemma. En 20-30 centimeter hög och grenig buske som odlas som krukväxt. Blommorna är vita, röda, violetta eller purpurfärgade och fem till sju centi­meter långa. Kronbladen är kraftigt tillbakaböjda. Novemberkaktusen ska stå ljust och vattnas jämnt med svag näringsdos under blomningen. Vattna igenom plantan då och då men låt den hinna torka upp mellan vattningarna. Försök att undvika mycket kalk i vattnet. Ställ aldrig växten i direkt solljus. Bör köpas med bara nästan utslagna blommor. HÄR kan du läsa om hur du sköter din novemberkaktus och får den att blomma om och om igen!

5. Julros 

Julrosen trivs allra bäst om den får stå svalt och så ljust som möjligt. Foto: EMILIA AHLGREN / BLOMSTERFRÄMJANDET

En skir vinterfavorit som är lika vacker inne som ute. Finns både som krukväxt, för utomhusbruk samt som snittblomma. Eftersom julrosen egentligen är en utomhusväxt trivs den allra bäst om den får stå svalt och så ljust som möjligt. Bra platser är inglasade balkonger och uterum, sommarstugor och andra platser med sval temperatur. Lätt och jämn fuktighet är också bra. Som snittblomma är julrosen relativt hållbar, men den kan vara lite svår att dra vatten. Därför är det viktigt med att långt nytt snitt på varje stjälk. Dessutom ganska varmt vatten – gärna från 30 grader ända upp mot 50 grader. HÄR kan du läsa mer om du hur lyckas behålla den söta julrosen fin!

6. Cyklamen

Cyklamen är en självklar höst- och vinterblomma som trivs på svala platser. Foto: LINA ARVIDSSON / Blomsterfrämjandet

En klassisk vinterväxt som trivs både inne och ute. Finns i färg­erna rosa, lila, vit, röd, laxrosa samt tvåfärgad. Passar utmärkt både som krukväxt och utplanteringsväxt på hösten. Cyklamen trivs utmärkt på svala platser, som inglasade balkonger och uterum och den klarar temperaturer ned mot noll grader. Undvik att jorden torkar ut helt, vattna gärna en halv till en deciliter per dag, gärna mjukt vatten eller regnvatten. Ryck bort vissna blad och blommor. Undvik att vattna på knölen där blad och blommor har sitt fäste, eftersom det kan göra att växten ruttnar. HÄR kan du läsa allt om hur du tar hand om cyklamen! 

7. Amaryllis 

Ståtliga amaryllis – ett måste i jul. Foto: LINA ARVIDSSON / Blomsterfrämjandet

Amaryllis är en av julens vackraste blommor! Vill man få den att blomma till jul ska man börja drivningstiden mellan sex och sju veckor innan jul. Det finns färdigdrivna amaryllisar i många vackra färger att köpa. Amaryllisen blir otroligt elegant som snittblomma i vas och genom att sticka en nål i stjälken står den sig vacker länge. HÄR kan du läsa allt om hur du lyckas med amaryllis! 

8. Hyacint 

Hyacinter, här tillsammans med bland annat anemoner och taklök, har sitt ursprungsområde i Turkiet och Syrien och blev mycket populär i hela Europa under 1700-talet. Foto: LINA ARVIDSSON / Blomsterfrämjandet

Hyacint är en flerårig blommande växt, känd för sina flockar av doftande och färggranna blommor som varierar mellan blå, vit, ljusgul, rosa, röd och lila. Köp hyacinter som visar knopp. Den ska helst vara helt grön. Låt den stå svalt och vattna sparsamt, knappast alls om inte krukan står varmt. Löken innehåller det mesta av den näring och fuktighet som knoppen behöver för att utvecklas. De utvecklade blommorna behöver mer vatten, men tänk på att jorden alltid ska torka upp mellan vattningarna. Hyacinter blir även utmärkta som snittblommor. Skär av om stänglarna blir långa. Sätt i ljummet vatten. Hållbarheten är lika lång som om den skulle vara kvar på löken. Du kan även testa att spara hyacinten efter blomning och plantera den utomhus till våren. Det kan lyckas! HÄR kan du läsa allt om hur du sköter ljuvligt doftande blomman!

9. Rumsgran

Rumsgranen har ett symmetriskt grenverk och mjuka barr. Foto: SVANTE SJÖSTEDT

På sin naturliga växtplats – på Norfolkön, öster om Australien – kan rumsgranen bli 50 meter hög. Det blir det inte som krukväxt. Där ligger maxhöjden på cirka två meter. Rumsgranen bör placeras på en sval, inglasad och frostfri plats. Den vill helst ha under 12 plusgrader på vintern, men klarar inte temperaturer under fyra plusgrader. Den vill inte stå i direktsol och vattnas sparsamt med kalkfritt vatten, och hållas lätt fuktig. Är luften torr kan rumsgranen angripas av spinn. Därför kan det vara bra att duscha den ibland. Ifall rumsgranen släpper barr beror det förmodligen på att den står för varmt eller att den får för mycket vatten. Rumsgranen kan även användas som julgran. Men tänk då på att inte hänga för tunga saker i de klenare grenarna. Rumsgranen höjer luftfuktigheten genom att den avdunstar vatten. HÄR kan du läsa mer om hur du lyckas med vackra minigranen! 

10. Vit brudorkidé

Vita orkidéer blir vackra som arrangemang både till juldukningen och till nyår. Foto: Istock

Vitt och nyanser av rosa är de vanligaste färgerna på brudorkidén. Den har inte knölar som de flesta andra orkidéer. I stället har den kraftiga blad som lagrar vatten och näring. Brudorkidé kommer från Sydostasien och trivs bäst i temperaturer över 20 plusgrader, dock helst inte högre än 26. Placera ljust – helst i ett öst- eller västfönster – men inte i starkt solsken. Vattna med ljummet och kalkfritt vatten, gärna rumstempererat regnvatten. Eftersom brudorkidén växer naturligt i tropiskt klimat vill den ha hög luftfuktighet. Ett tips är att placera ett fat eller en skål med vatten nära växten. Spreja gärna bladen och rötterna med vatten lite då och då, men inte på blommorna. HÄR hittar du bästa tipsen för att att hand om dina orkidéer – och hur du får dem att blomma om. 

Vilka julblommor är giftiga för katter?

Flera vanliga krukväxter och snittblommor kan vara farligt giftiga för katter. Det är dock ovanligt att katter blir allvarligt förgiftade. Har du katt kan det vara bra att känna till att dessa vanliga julblommor kan orsaka skada. 

Giftiga:

Julros

Julstjärna

Hyacint

Oleander

Tazett

Liljekonvalj

Liljeväxter

Tulpan

Murgröna

Ginst

Mindre giftiga:

Amaryllis

Azalea

Cyklamen

Anemon

Mistel

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla