Att ta vara på kärnor och frön från frukter du har hemma är både smart och billigt – dessutom är det himla kul att se sitt "eget" lilla träd växa upp och bli större. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

5 fina träd du kan odla på fönsterbrädan

Gillar du att odla, men saknar trädgård? Inga problem. Att plantera sparade frön eller kärnor hemma i fönstret är en stor trend just nu, och det är både smart, lätt och billigt. Här tipsar vi om fem vackra träd som du enkelt odlar själv!

Linnea Bjärle Quiding

Vill du ha ett vackert träd hemma, men tycker att de som säljs i blomsteraffärerna är för dyra? Att ta vara på kärnor och frön från frukter du har hemma är både smart och billigt – dessutom är det himla kul att se sitt "eget" lilla träd växa upp och bli större.

Här är fem fina träd som trivs bra på din fönsterbräda. Välj din favorit - eller varför inte odla ett av varje? Lycka till!

1. Avokado

En avokadokärna gror lätt, och blir en vacker exotisk växt som även kan få blommor om man har tur. För att få frukt behöver växten en "partner", så om du vill skörda din egen avokado så småningom måste du så minst två kärnor.

Så gör du: Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och lägg den på torkning i två dygn. Pilla sedan bort det tunna, yttersta skalet som då har spruckit. Plantera kärnan i sandig jord så att 1 centimeter av toppen syns ovanför jorden. Sätt en plastpåse med andningshål över krukan. Se till att jorden hålls fuktig. När de första skotten kommer varierar – ibland tar det ett par veckor och ibland upp till fyra månader.

2. Citrusträd

Att odla ett eget citronträd är en dröm för många, och det är inte svårt att få fruktens kärnor att börja gro. Det är inte säkert att ditt träd någonsin kommer att bära egen frukt, men det är inte heller omöjligt. Därför är det givetvis värt ett försök!

Så gör du: Plantera kärnorna 1 centimeter under jordytan och vattna. Håll jorden fuktig och låt krukan stå i ett soligt fönster. Kärnorna brukar börja gro inom några veckor.

Att odla ett eget aprikosträd på fönsterbrädan går alldeles utmärkt! Foto: Bhofack2 / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

3. Aprikos

Rensa aprikoskärnan från allt fruktkött så fort du ätit upp aprikosen, annars kan kärnan mögla efter att du planterat den. Fila lite på kärnans yttre skal så att det ruggas upp – det gör att vatten kan tränga in i den.

Så gör du: Plantera kärnan ungefär 1 centimeter under jorden. Vattna ordentligt och sätt en plastpåse med andningshål över. Se till att jorden hålls fuktig och inta en stor portion tålamod – det kan nämligen ta upp till ett år innan det första gröna skottet dyker upp.

4. Ekollon

Att odla ekollon i vas är väldigt trendigt just nu och blir en snygg inredningsdetalj. Det finns till och med speciella ekollonvaser att köpa, som är perfekta i storleken för det lilla ekollonet.

Så gör du: Plocka ett ekollon och lägg det i vatten när du kommer hem. Låt det ligga i vatten tills en grodd börjar växa, det tar mellan tre och sex veckor. Placera ekollonet med grodden nedåt i en liten vas, och kom ihåg att byta vatten då och då. Efter några veckor kommer din ekplanta få knoppar.

När du ska odla ananas är det fruktens blad du ska plantera. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

5. Ananas

När du ska odla ananas är det fruktens blad du ska plantera.

Så gör du: Skär snett nedåt från bladens bas och in mot mitten, och gör likadant med andra sidan, så att fruktköttet bildar ett litet V. Lägg plantan på hushållspapper och låt torka i några dagar innan du planterar den i jord. Bladen ska sticka upp. Vattna försiktigt, så att ananasen inte möglar, och ställ krukan ljust.

LÄS MER: Odla egen chili – alla tips du behöver för perfekt chilifrukt

LÄS MER: Så lyckas du med din kryddodling hemma