5 fina träd du kan odla på fönsterbrädan

Att ta vara på kärnor och frön från frukter du har hemma är både smart och billigt – dessutom är det himla kul att se sitt "eget" lilla träd växa upp och bli större.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

1 av 3: Att ta vara på kärnor och frön från frukter du har hemma är både smart och billigt – dessutom är det himla kul att se sitt "eget" lilla träd växa upp och bli större.

När du ska odla ananas är det fruktens blad du ska plantera.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

2 av 3: När du ska odla ananas är det fruktens blad du ska plantera.

Att odla ett eget aprikosträd på fönsterbrädan går alldeles utmärkt!

Foto: ISTOCKPHOTO

3 av 3: Att odla ett eget aprikosträd på fönsterbrädan går alldeles utmärkt!

Gillar du att odla, men saknar trädgård? Inga problem. Att plantera sparade frön eller kärnor hemma i fönstret är en stor trend just nu, och det är både smart, lätt och billigt. Här tipsar vi, med inspiration från Land, om fem vackra träd som du enkelt odlar själv!

Andra har också läst

Vill du ha ett vackert träd hemma, men tycker att de som säljs i blomsteraffärerna är för dyra? Att ta vara på kärnor och frön från frukter du har hemma är både smart och billigt – dessutom är det himla kul att se sitt "eget" lilla träd växa upp och bli större.

LÄS MER: 10 ätbara plantor du kan odla hemma – även om du inte har en trädgård

Här är fem fina träd som trivs bra på din fönsterbräda. Välj din favorit - eller varför inte odla ett av varje? Lycka till!

1. Avokado

En avokadokärna gror lätt, och blir en vacker exotisk växt som även kan få blommor om man har tur. För att få frukt behöver växten en "partner", så om du vill skörda din egen avokado så småningom måste du så minst två kärnor.

Så gör du: Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och lägg den på torkning i två dygn. Pilla sedan bort det tunna, yttersta skalet som då har spruckit. Plantera kärnan i sandig jord så att 1 centimeter av toppen syns ovanför jorden. Sätt en plastpåse med andningshål över krukan. Se till att jorden hålls fuktig. När de första skotten kommer varierar – ibland tar det ett par veckor och ibland upp till fyra månader.

LÄS MER: Därför borde du skaffa fler gröna växter hemma

 

2. Citrus

Att odla ett eget citronträd är en dröm för många, och det är inte svårt att få fruktens kärnor att börja gro. Det är inte säkert att ditt träd någonsin kommer att bära egen frukt, men det är inte heller omöjligt. Därför är det givetvis värt ett försök!

Så gör du: Plantera kärnorna 1 centimeter under jordytan och vattna. Håll jorden fuktig och låt krukan stå i ett soligt fönster. Kärnorna brukar börja gro inom några veckor.

 

 

LÄS MER: Så enkelt gör du en självvattnande kruka

3. Aprikos

Rensa aprikoskärnan från allt fruktkött så fort du ätit upp aprikosen, annars kan kärnan mögla efter att du planterat den. Fila lite på kärnans yttre skal så att det ruggas upp – det gör att vatten kan tränga in i den.

Så gör du: Plantera kärnan ungefär 1 centimeter under jorden. Vattna ordentligt och sätt en plastpåse med andningshål över. Se till att jorden hålls fuktig och inta en stor portion tålamod – det kan nämligen ta upp till ett år innan det första gröna skottet dyker upp.

 

 

LÄS MER: Lönnrosor – så gör du fin bukett av lönnlöv

4. Ekollon

Att odla ekollon i vas är väldigt trendigt just nu och blir en snygg inredningsdetalj. Det finns till och med speciella ekollonvaser att köpa, som är perfekta i storleken för det lilla ekollonet.

Så gör du: Plocka ett ekollon och lägg det i vatten när du kommer hem. Låt det ligga i vatten tills en grodd börjar växa, det tar mellan tre och sex veckor. Placera ekollonet med grodden nedåt i en liten vas, och kom ihåg att byta vatten då och då. Efter några veckor kommer din ekplanta få knoppar.

 

 

LÄS MER: Gör egna värmeljus – av smör och toapapper

5. Ananas

När du ska odla ananas är det fruktens blad du ska plantera.

Så gör du: Skär snett nedåt från bladens bas och in mot mitten, och gör likadant med andra sidan, så att fruktköttet bildar ett litet V. Lägg plantan på hushållspapper och låt torka i några dagar innan du planterar den i jord. Bladen ska sticka upp. Vattna försiktigt, så att ananasen inte möglar, och ställ krukan ljust.

 

 

LÄS MER: Helenes geniala idé väcker liv i trötta orkidéer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande