Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

13 härliga saker du måste veta om tulpaner

Så får du buketten att hålla sig fin länge

1 av 6

Tulpaner är underbara blommor som har sin högsäsong mellan januari och april. Vi svenskar är de som köper flest tulpaner i världen.

Foto: W.H. Zandbergen

2 av 6

Även om det fortfarande är vinter ute blir tulpanen en symbol för något nytt och fräscht.

Foto: W.H. Zandbergen

3 av 6

Det var på 1950-talet som tulpanförsäljningen kom i gång, men då såldes de bara i blomsterbutiker och handelsträdgårdar och ansågs vara en lyxvara.

Foto: W.H. Zandbergen

4 av 6

I Sveriges odlas det 120 miljoner tulpaner per år, men det är Holland som är det riktigt stora tulpanlandet.

Foto: imgur.com

5 av 6

Den största delen av tulpanerna som säljs i Sverige är svenskodlade. Detta trots stor och tuff konkurrens från tulpanlandet Holland.

6 av 6

Svenskarna köper mest tulpaner i hela världen – 150 miljoner om året.

Men visste du att tulpanen har orsakat både svält och finanskris?

Här är allt du behöver veta om svenskarnas favoritblomma!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Inte så många vet kanske att svenskarna köper flest tulpaner i hela världen. Och att det i Sverige odlas 150 miljoner tulpaner, per år! Ska man ha någon teori om varför tulpanen är svenskarnas favoritblomma nummer ett, är en att vi efter den mörka och kalla årstiden längtar så mycket efter våren, att få ta in färgerna och ljuset. Även om det fortfarande är vinter ute blir tulpanen en symbol för något nytt och fräscht.

LÄS MER: 4 tips som får dina tulpaner att hålla sig fina längre

En annan förklaring är att tulpanen som tidigare var en lyxvara nu har blivit en basvara. Priset har nämligen varit detsamma de senaste 20 åren, och de går i dag att köpa i dagligvaruhandeln, så var det inte tidigare. Och dessutom är utbudet stort, färgerna och formerna gör att man kan variera buketten i det oändliga.

Här får du veta 13 saker om tulpaner som du inte hade en aning om:

1. Tidigare lyxvara

Tulpan kallas även tulipan i folkmun. Det var på 1950-talet som tulpanförsäljningen kom i gång, men då såldes de bara i blomsterbutiker och handelsträdgårdar och ansågs vara en lyxvara. På 70-talet började tulpaner att säljas i stor skala i Sverige, och i dag säljs 90 procent i dagligvarubutiker.

2. Helst svenskodlade

Foto: W.H. Zandbergen

Den största delen av tulpanerna som säljs i Sverige är svenskodlade. Detta trots stor och tuff konkurrens från tulpanlandet Holland. Men svenskarna gillar närodlade och kvalitetssäkrade produkter enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler.

LÄS MER: 7 bilder som gör att vi bara älskar tulpaner

3. Högsäsong

Tulpansäsongen i Sverige är från januari till april. En del svenska tulpaner kan börja säljas redan i november, men det är i början av januari som de stora volymerna kommer ut i handeln. Under den här perioden konsumerar svenskarna 130-140 miljoner tulpaner, en miljon om dagen, vilket gör att vi slår tulpanlandet Holland i försäljning per capita.

4. Egen dag

Tulpanen har också en egen dag, det är den 15 januari varje år som den firas. Det var Blomsterfrämjandet (blombranschens organisation) som införde dagen för att välkomna våren och sparka i gång tulpansäsongen. 2015 var det 25:e året som dagen firades.

LÄS MER: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

5. Lättskött

Tulpanen är en lättskött blomma och håller sig fin i en vecka. Om du placerar den på en sval plats kan den hålla ännu längre. För bästa hållbarhet, skär av en centimeter av stjälkarna och fyll sedan på med friskt och svalt vatten. Det är viktigt att stjälkarna får stöd i början, låt dem därför vara kvar i förpackningen i ett par timmar. Ställ sedan vasen ljust (inte solljus), men inte nära frukt eftersom det påskyndar åldrandet, och flytta dem gärna till sval plats nattetid. Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga.

6. 120 000 kronor för en tulpan

Foto: imgur.com

I början av 1600-talet kom tulpanlökarna i Holland att spela en stor roll och den så kallade tulipomanin (tulpanhysteri) utbröt. Man började spekulera i tulpaner på börsen och använde sig av dem i byteshandel. Bland annat fanns det en lök av sorten ”Semper August” som hade ett pris av 120 000 kronor, att jämföra med ett kanalhus i sten som vid samma tid kostade 40 000 kronor. Sedan sjönk tulpanpriserna och kraschen var ett faktum som skapade både arbetslöshet och svält.

7. Tulpanens historia

Tulpanens ursprung är Mellanöstern där den växer vilt på stäpperna. Man vet i dag att det redan på 1000-talet fanns tulpanodlingar, och på 1200-talet hyllades den av persiska poeter. Tulpanen finns även omnämnd i turkiska platsnamn som Laleli (tulpanplatsen) och Laleli gecidi (tulpanpasset). Och i det Osmanska riket (1300-1900) hade man tulpanen som motiv på både kakelplattor, textilier, gravstenar, bönemattor och väggmålningar. Först på 1500-talet beskrivs och avbildas tulpanen i europeisk litteratur.

LÄS MER: 10 lättskötta blommor du inte kan ta död på

8. 7 000 tulpansorter

Foto: W.H. Zandbergen

Tulpansläktet eller tulpaner (Tulipa) är ett släkte som ingår i familjen liljeväxter. Det finns i dag cirka 7 000 olika tulpansorter registrerade (cirka 100 olika vilda arter), och de ingår alla i nio olika grupper. Registreringen är mycket seriös och sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Det är väldigt vanligt att man uppkallar tulpaner efter kända personer, bland annat Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.

9. Olika tulpaner kräver olika temperaturer

Mellan augusti och november kommer det mängder av tulpanlökar från Holland som sedan planteras här i Sverige. Efter planteringen sätts de in i stora kylar där de förvaras i olika temperaturer under olika lång tid. Allt handlar om vilken sort det är och när de ska ut i butik. Efter kylen driver man fram tulpanerna i ljusa växthus innan de skördas. En del sorter är bäst i januari, februari, andra är som vackrast i mars, april.

10. Lökplattan

Tulpanens rotsystem som består av fina trådar sitter i en krans runt lökplattan i botten på tulpanlöken. Det är lökplattan som håller ihop alla lökfjäll som finns innanför lökskalet. Samma lökskal skyddar löken från svamp- och sjukdomsangrepp, liksom den skyddar mot stötar. Ur löken kommer sedan stjälken i form av en grön spira. I löken finns alla anlag som avgör hur blomman kommer att se ut när den blommar, hur länge den håller, samt all näring.

LÄS MER: Bli expert på växter – det här kan du lära dig av bladen

11. 120 miljoner tulpaner

Som nämnts kommer de flesta tulpaner i svenska butiker från Sverige, tvärtemot vad många tror, däremot kommer själva tulpanlöken från Holland. Detta eftersom man i Holland har perfekta jordar och klimat för att odla löken. Cirka 250 svenska odlare driver upp 120 miljoner tulpaner under vårvintern.

12. Inspirerar konstnärer

Tulpaner på Michigan Aveneu i Chicago, USA.

Foto: imgur.com

Under tulpanens storhetstid i Holland på 1600-talet var det många konstnärer som specialiserade sig på att måla just tulpaner. Det var en lukrativ verksamhet och en då känd tysk målare vid namn Jacob Marrel gjorde flera tulpanböcker. Tulpaner har alltsedan dess fortsatt att inspirera olika konstnärer och designers, titta bara på Joseph Franck och Ulrika Hydman-Vallien.

13. Missförstånd skapade namnet

Det finns olika historier om vem som introducerade tulpanen till Europa. En är den om den franska forskningsresanden Belon som såg en man med tulpaner instuckna i sin turban och frågade vad det var för blomma. Det blev ett missförstånd då man trodde att Belon frågade om turbanen (tulband på turkiska och dulband på persiska), därav namnet.

Källa: Blomsterfrämjandet.se, Odla.nu, Alverbacks.se, Wikipedia.org

TESTA DIG SJÄLV! Känner du igen blomman på bilden?