1 av 3: Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
Varje år är det nya växter som trendar och får uppsving. I år är det många ”gamla godingar” som gör comeback, bland annat rosenskärm.
2 av 3: Varje år är det nya växter som trendar och får uppsving. I år är det många ”gamla godingar” som gör comeback, bland annat rosenskärm.
Elefantöra och ampellilja är två stora trendväxter i år.
3 av 3: Elefantöra och ampellilja är två stora trendväxter i år.

11 supertrendiga gröna växter som gör stor comeback 2018

Varje år är det nya växter som trendar och får uppsving.

I år är det många ”gamla godingar” som gör comeback.

Det här är de 11 växter och blommor som gäller 2018!

1. Ampellilja

https://www.instagram.com/p/Bec5YXHBq7D/?tagged=ampellilja

Ampelliljan är en grönrandig och ofta vildvuxen växt som länge förknippats med gamla hem. I år gör den sitt återtåg in i de svenska hemmen. Förutom att den är bra för hälsan ger den många nya skott hela tiden.

Den renar luften från formaldehyd, som finns i både plaster, textilier och färger. Gröna växter avger också fukt som är bra i den torra inomhusluften, särskilt framför och kring datorn.

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta växter som överlever utan ljus

2. Gullranka

https://www.instagram.com/p/BfWHWe3j2lJ/?tagged=gullranka

Precis som ampelliljan är gullrankan så där ”fulsnygg” (helt rätt i år) och skapar en nostalgi. Även den kommer stort tillbaka i år. Gullrankan är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Dessutom en bra luftrenare; plockar upp formaldehyd ur luften. Håll växterna rena från damm genom att duscha av dem ofta för bästa effekt.

Då den är både frodig och tålig är den ett ypperligt val även för den som saknar gröna fingrar. En annan bonus är att den fungerar både som häng- och klätterväxt. Placera den gärna högt och låt den hänga ned över möbler. Eller så binder du rankorna så de sträcker sig uppåt. Låter du den stå mörkt blir bladen helgröna, i stark sol bleks de. 

3. Begonia

Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Begonian är en klassisk mormorsblomma som gör stor comeback 2018. Den hjälper oss att komma ifrån det moderna, strikta och stilrena och skapar i stället varma känslor. Den har länge varit populär, och tack vare modern teknik och moderna odlingsmetoder kan man numera köpa den året om – dessutom till lågt pris. Att den sedan blommar rikligt och under lång tid är ju knappast något negativt.

LÄS OCKSÅ: Här är allt du måste veta om den populära växten begonia

4. Ormbunke

Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Ormbunken som även kallas fjäderbräken är en alldeles utmärkt luftrenare. Bra om man röker, har husdjur eller astmabesvär. Frodig, grön och vildvuxen är den något som vi kommer att se mer av framöver. Går inte att ha för många och helt rätt växt 2018!

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om 70-talsfavoriten ormbunken

5. Doftranka

Foto: Blomsterlandet

Doftrankan är ett mycket hett tips 2018. Du kan till exempel klä in ett fönster med en doftranka i stället för en gardin. Doftrankan har doftande vaxartade blommor och dekorativa mörkgröna blad. Finns även sorter med vitbrokiga blad. Den säljs ofta på båge då det är en slingerväxt. 

6. Rosenskärm

Foto: Wikipedia

Rosenskärmen är så där perfekt slapp och hängig, så som vi vill ha det 2018. När den först kom var den både stor och dyr men nu kan man hitta den billigare och i mindre krukor, så den förväntas slå igenom stort i år.

LÄS OCKSÅ: Söta rosenskärm – här är trendväxten alla vill ha 

7. Doftpelargon

Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Doftpelargonen är till skillnad från sin mer vanliga släkting pelargonen främst grönfrodig och utan blommor, men det finns även sorter som blommar. Bladen doftar ljuvligt och den skapar ett bohemiskt och avslappnat intryck. En hälsoväxt som också ger en härlig färgklick i hemmet. 

LÄS OCKSÅ: Så får du din pelargon att blomma hela säsongen 

8. Murgröna

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

Murgrönan är en klassisk växt med slingrande rankor, jättefin som hängande dekoration. Placera den högt och låt bladen falla ned som en del av inredningen. Mycket bra luftrenare också. 

9. Elefantöra

Elefantörat är lättskött, ett bra val om man har svårt med blommor. Den är fin med sitt mjuka och runda utseende och förökar sig enkelt så man kan ta sticklingar. När den växer sig högre blir den mer trädlik med stammen. Och träd inomhus är helt rätt i år! Mixa gärna med andra växter.

LÄS OCKSÅ: Älskade elefantöra – ta hand om den på rätt sätt

10. Monstera

https://www.instagram.com/p/BfqX71HFozv/?tagged=monstera

Monsteran är en älskad blomma som bara blir mer och mer trendig för varje år som går. Den är även tålig vilket gör att man kan ha den på andra platser än i fönstret. En stor fördel då det inte är så många växter man kan ha på golvet, vid soffan eller sängen, som en härligt grön inredningsdetalj. 

LÄS OCKSÅ: Så får du din monstera att bli enorm

11. Inomhusträd av olika slag

Foto: Getty Images

Det allra allra hetaste i år, 2018, om man ska tro på de som kan växter och trender är ett träd. Det behöver inte vara någon speciell sort, men en stor fördel om det är spretigt och ger ett lite vilt intryck. ”Konstig och ful” är bara en bonus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande